Dinozaurul Ultrasaurus a trait pe Pamant in perioada Jurasicului superior, in era Mezozoica, in America de Nord. Conform cercetatorilor a fost un animal preistoric care a depasit toate inregistrarile in gigantism, lungimea sa estimativa fiind de 30 m, inaltimea de 15 m si greutatea de 130 tone.

Alti giganti ai acestui gen care au trait in aceeasi perioada de sfarsit a Jurasicului au fost dinozaurii Supersaurus (avea 42 m, cantarea 50 tone) si Seismosaurus (cu lungimea de 30-40 m si greutatea de 50 tone).

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1979, in Colorado, iar in anul 1985 dinozaurul a fost botezat Ultrasaurus macintoschi de catre paleontologul Jim Jensen. La inceput cercetatorii au avut indoieli asupra faptului ca Ultrasaurusul ar fi fost un gen separat de dinozauri.

Ei au crezut ca oasele sale apartineau a doua specii numite Supersaurus si Brachiosaurus. Analizand mai mult ramasitele fosile, expertii au reconstituit portretul acestui sauropod gigant si au concluzionat ca aceasta specie era unica.

Dinozaurul Ultrasaurus

Uriasul Ultrasaurus popula zonele din apropierea apelor si se hranea cu plante. Pentru a-si asigura necesarul de energie trebuia sa consume cantitati mari de vegetale, intre 0,5 si 1,5 tone.

Se banuieste ca avea tractul digestiv foarte mare, iar stomacul prevazut cu o camera separata de fermentatie a materialului vegetal, unde prin intermediul bacteriilor se obtineau substantele necesare organismului bogate in apa si energie.

Aceste erbivore enorme se aparau impotriva pradatorilor traind in turme foarte mari, in spatii intinse unde exista vegetatie abundenta, protejandu-si intotdeauna puii si animalele slabite sau bolnave. Se deplasau patruped pe cele patru membre uriase, musculoase, cu labe puternice si gheare in forma de copita.

Gatul foarte lung si flexibil era format din vertebre de 1,5 m, iar omoplatii enormi ajungeau la 2,75 m lungime. Coada uriasa era tarata pe sol, uneori putea fi utilizata ca un bici impotriva atacatorilor avand o forta de lovire impresionanta.

Capul dinozaurului foarte mic se termina cu botul rotunjit ale carui falci erau prevazute cu numerosi dinti mici si ascutiti, perfect adaptati sa rupa si sa mestece frunzele si plantele de orice fel.

Dinozaurul Ultrasaurus a fost incadrat in ordinul Saurischia, familia Diplodocidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.