In perioada Jurasicului mijlociu in urma cu 169-163 de milioane de ani a trait o specie de dinozauri erbivori numita Xiaosaurus. Acest animal preistoric avea dimensiuni mici, nu depasea lungimea de 1 m, inaltimea de 60 cm si greutatea de 10 kg, popula zonele aride de pe teritoriul unde azi se afla Asia si se hranea cu plante.
In urma sapaturilor facute intre anii 1979-1980 in apropiere de Dashanpu (situat in nord-estul provinciei Sichuan, China) s-au scos la lumina ramasitele fosile – doua schelete incomplete – ale acestei specii de dinozauri. Acestea au fost analizate de paleontologii Dong Zhiming si Zilu Tang si descrise in anul 1983. Specia a fost numita Xiaosaurus dashanpensis dupa numele zonei Dashanpu, unde au fost descoperite fosilele.
Dinozaurul Xiaosaurus impresiona prin corpul sau mic si suplu, avea lungimea femurului doar de 11 cm. Conformatia oaselor arata ca era un alergator excelent, putea atinge o viteza foarte mare. Membrele din fata erau mai mici decat cele din spate, dar suficient de puternice, labele erau prevazute cu cate cinci degete cu gheare ascutite si putin curbate.
Membrele posterioare foarte lungi si robuste sustineau cu usurinta greutatea corporala, se terminau cu labe puternice cu cate patru degete lungi, trei indreptate inainte si unul mai mic inapoi, la fel ca la pasarile de azi.
Coada era lunga si flexibila, avea rol in echilibrarea corpului, dar si in schimbarea rapida a directiei mai ales in cazul in care animalul rula cu viteza mare. Capul era ingust, maxilarele erau prevazute cu dinti in forma de frunza, aveau marginile dintate si ascutite. Plantele erau rupte cu varful botului si maruntite prin miscari de inchidere si deschidere a celor doua maxilare.
Dinozaurul Xiaosaurus a fost clasat in ordinul Ornithischia si asemanat cu erbivorul Lesothosaurus.