Dinozaurul Yangchuanosaurus a fost cel mai feroce carnivor care a trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului superior, pe teritoriul unde astazi se afla China. Scheletul fosilizat al acestui animal preistoric a fost descoperit mai exact in provincia chineza Sichuan si pentru prima data a fost descris in anul 1979, de catre paleontologul chinez Dong Zhiming, care l-a numit stiintific Yangchuanosaurus shangouensis.
Scheletul a fost expus la Muzeul de Istorie Naturala din Baijing. In anul 1983, paleontologii Dong, Zhang si Zhou au descoperit un alt schelet (prezenta cateva diferente comparativ cu primul) pe care l-au numit Yangchuanosaurus magnus.
Acest dinozaur ar fi putut fi o ruda apropiata cu dinozaurul Allosaurus deoarece ca si acesta era inzestrat cu un cap mare, ce impresiona prin maxilarele puternice prevazute cu numerosi dinti de marimi diferite, incovoiati si ascutiti, ca de ferastrau. Paleontologii au estimat dimensiunile acestui dinozaur: lungimea de 10 m, inaltimea de 4 m si greutatea de 1,3 tone.
Craniul acestui dinozaur Yangchuanosaurus shangouensis avea o forma triunghiulara, ajungea la lungimea de 82 cm si inaltimea de 50 cm. La specia Yangchuanosaurus magnus craniul era mai mare, avea lungimea de 111 cm si inaltimea de 65 cm. Un lucru interesant la acest dinozaur era creasta osoasa care traversa botul si care se banuieste ca isi putea schimba culoarea in perioada rutului.
Avea gatul relativ scurt, sustinut de vertebre, corpul destul de mare, iar coada atingea cam jumatate din lungimea sa. Pe spate prezenta vertebrele coloanei moderat alungite formand un fel de ,,vela” care se intindea de la gat pana la coada. Datorita acestor vertebre aceasta specie era asemanata cu dinozaurul Metriacanthosaurus descoperit in Anglia, care isi folosea creasta de pe spate in reglarea temperaturii corpului.
Membrele anterioare erau mai mici si mai subtiri, se terminau fiecare cu cate trei degete si gheare ascutite, iar cele posterioare erau mai musculoase si mai lungi, de asemenea prevazute cu gheare la degete, destul de robuste sa sustina intreaga greutate a corpului. Mersul acestui dinozaur era biped, atunci cand isi urmarea prada rula cu pasi mari si viteza mare.
Traia in zonele cu savane si semideserturi, iar victimele sale erau dinozaurii erbivori, pe care ii ataca cu ghearele ascutite si ii musca letal de gat, reusind sa-i doboare la pamant chiar daca unii aveau dimensiuni mai mari.
Ca ferocitate acest dinozaur se asemena cu uriasul carnivor Tyrannosaurus Rex din SUA. Iar dintre dusmanii sai cei mai periculosi, exista dinozaurul Tuojangosaurus – un mare erbivor care isi folosea tepii lungi si coada puternica ca arme de aparare.
Dinozaurul Yangchuanosaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Sinraptoridae.