Singura structura care a ramas in picioare in Hiroshima, Japonia, dupa explozia bombei atomice este un dom, numit sugestiv Domul Bombei Atomice. Primul jurnalist care a ajuns in orasul japonez, Wilfred Burchett, a scris: „Hiroshima are o cladire intacta… intr-un oras care… avea o populatie de 310.000 de locuitori”. La 6 august 1945, la ora 8Ș15 dimineata, bombardierul american B-29 Enola Gay avea sa lanseze prima bomba atomica din lume, aceasta fiind indreptata spre orasul Hiroshima. Numita Little Boy, adica Baietelul, bomba atomica a ucis circa 140.000 de oameni, singura realizare a japonezilor din Hiroshima care a supravietuit fiind Domul Bombei Atomice, cum este astazi cunoscuta.
In plus, domul se mai numeste si Memorialul Pacii de la Hiroshima sau Domul Genkabu, o simbol al dorintei de pace. Edificiul propriu-zis a fost ridicat undeva prin anul 1915, fiind o sala destinata expozitiilor comerciale ale prefecturii din oras. Arhitectul care a proiectat cladirea a fost cehul Jan Letzel, acesta optand pentru un amestec de stiluri neobaroc si Secession. Ca multe alte structuri, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, si aceasta cladire a fost folosita cu alte scopuri. Astfel, aici aveau sa functioneze birourile guvernamentale si comerciale. Desi hipocentrul marii explozii atomice se afla la o distanta de doar 160 de metri spre sud-vest de aceasta structura, ea a supravietuit.
Multi au spus ca a fost mana lui Dumnezeu, pe cand altii au explicat simplu motivul pentru care cladirea a reusit sa ramana in picioare. Se pare ca bomba a explodat chiar deasupra structurii, numai ca explozia a fost puternica doar in centrul acesteia, motiv pentru care anumite ziduri si cadre de otel nu au fost distruse. E drept ca edificiul nu a ramas intr-o stare foarte buna, astazi ramanand in picioare doar ruinele.
Chiar si asa, Domul Bombei Atomice din Hiroshima a ramas la fel ca si atunci, imediat dupa explozia nucleara. Ruinele au fost subiect de controversa la acele vremuri, autoritatile gandindu-se serios daca pastreaza sau nu ceea ce ramasese din cladire. In orice caz, s-a stabilit ca ar fi ideal ca ruinele sa fie pastrate pe o perioada nedeterminata, pana la momentul in care se lua o hotarare in ceea ce o privea.
In prezent, Memorialul Pacii de la Hiroshima sau Domul Genkabu, unicul martor al distrugerii nucleare, face parte din Parcul Memorial al Pacii din Hiroshima. Cel care a conceput acest parc a fost Tange Kenzo, aici aflandu-se, pe langa Domul Bombei Atomice, si alte memoriale, printre care si Muzeul Memorial al Pacii. La data de 6 august, in fiecare an, orasul Hiroshima comemoreaza, in cadrul unei ceremonii, chiar in fata cenotafului memorial ce se afla in parc, victimele bombei atomice. Distrugerile acelei explozii au fost fara precedent in istoria umanitatii, asa cum o cunoastem cu totii.
Aceasta cladire nu este neaparat impresionanta sau frumoasa, asemenea edificiilor din Europa, insa cu toate acestea, este, fara doar si poate, cea mai vie dovada a distrugerilor provocate de mana oamenilor, mai cu seama de cea mai distructiva arma conceputa vreodata. Mai mult decat atat, Domul Bombei Atomice din Hiroshima a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1996, chiar daca atat China, cat si Statele Unite ale Americii nu au fost intrutotul de acord.
Motivul pentru care a fost inclusa pe aceasta lista este clar: oficialii UNESCO au dorit sa sustina acest simbol al sperantei de pace si, totodata, au vrut sa isi arate sprijinul total pentru eliminarea tuturor armelor nucleare. Tocmai de aceea, daca intentionati sa vizitati Japonia, prima vizita ar trebui sa o faceti in Hiroshima, sa vedeti cum a reusit orasul sa renasca, pe fondul unei dureri de neimaginat, cauzate de pierderi mari de vieti omenesti.
Domul Bombei Atomice sau Memorialul Pacii de la Hiroshima este poate cel mai trist monument din lume si, in acelasi timp, speranta ca umanitatea nu va mai trece nicicand printr-un asemenea dezastru.