Dunarea, maretul nostru fluviu, pe care insa il impartim si cu altii, deoarece e clar ca nu trece doar pe teritoriul Romaniei, are si ea lucruri importante, ascunse sau nu, dar care merita metionate si cunoscute de toata lumea. Acestea sunt:
- Lungimea totala a fluviului Dunarea este de 2.850 de kilometri, insa din pacate nu este cel mai mare fluviu. Pe locul intai este fluviul rusesc Volga, care are cu aproape o mie de kilometri mai mult. Lungimea acestuia masoara 3.690 de kilometri si este pe locul 29 in lume ca si marime. Totusi trebuie sa tinem seama de un lucru: Rusia nu este o tara europeana, iar fluviul Volga trece doar pe teritoriul rusesc, ceea ce face ca Dunarea sa devina cel mai mare fluviu din Europa.
- Dupa debitul pe care il are si anume de 7.130 de metri cubi pe secunda, fluviul Dunarea ocupa locul numarul 28 in lume. Volga, cel mai sus mentionat este pe locul 24, deci cu putin in fata Dunarii. Totusi ca sa va faceti o parere, locul intai il ocupa fluviul Amazon, care are un debit de 219.000 de metri cubi pe secunda, pe locul doi este fluviul Congo, care are doar 41.800 de metri cubi pe secunda.
- Daca majoritatea fluviilor din Europa curg in sensul nord – sud, atunci Dunarea se pare ca are ceva special, tinand seama de faptul ca aceatsa curge de la vest spre est. Insa un rau care se pare ca seanana putin Dunarii este raul Raul Po din Italia, care are o lungime de numai 652 de kilometri, iar pe globul pamantesc mai sunt cateva similaritati, de pilda, Yangtze, care are o lungime de 6.385 de kilometri, acesta fiind din China si ocupa locul trei in lume ca si lungime, fiind pe prima pozitie in clasamentul Asiatic, iar un al doilea exemplu a fost Narmada, care are doar 1.312 kilometri in comparatie cu cel anterior mentionat, acesta fiind din India.
- Bratul Chilia al Dunarii transporta doua treimi din apa totala care se revarsa in Marea Neagra. Astfel ca Chilia transporta 63% din apa totala a fluviului, dupa care avem 21% din apa transportata de Sfantul Gheorghe, respectiv 16% de apa transportata de Sulina. Totusi cel din urma este important din punct de vedere al navigatiei, fiind singurul pe care s epoate naviga, deoarece s-au facut pe el multe lucrari pentru a adanci si pentru a drena apa.
- Pe teritoriul Romaniei se intinde cea mai mare parte din Dunare si anume un procent de 28.9% din toata lungimea sa. In restul tarilor, in numar total de noua in care Dunarea ajunge, au procente mai mici, precum: Moldova cu 1.7 %, Slovacia cu 5.8%, Ucraina cu 3.8%, Croatia cu 4.5%, Bulgaria cu 5.2%, Ungaria cu 11.7%, Austria cu 10.3%, Serbia tot cu 10.3% si Germania cu 7.5%.
- Fluviul Dunarea nu rezistat ispitelor marilor genii care au dat curs in cele din urma la adevarata capodopere artistice. Dunarea a fost de-a lungul anilor un adevarat subiect din care se inspirau marii poeti, muzicieni sau chiar pictori, acestia lasand in urma lor numai ganduri bune si frumoase pentru fluviu. Una dintre cele mai cunoscute piese este „Valurile Dunarii”, care a fost compusa de Ion Ivanovici, in anul 1889, un compozitor de orgine romana, aceats apiesa fiind un vals. Totusi si Johann Strauss Jr. a realizat o piesa la fel de cunoscuta, care se numeste „Dunarea Albastra” in anul 1866, aceatsa fiind considerata de foarte multi imnul Vienei, chiar daca nu a fost aleasa in mod oficial.
- Cea mai mare delta formata de varsarea unui rau este desigur cea care se formeaza din Volga, insa delta care se formeaza dupa Dunare la varsarea ei in Marea Neagra este a doua ca si marime si splendoare. Delta Dunarii este pe teritoriul tarii noastre intr-o suprafata de 3.446 de kilometri patrati, avand in vedere ca suprafata sa totala este de 4.152 de kilometri patrati, restul fiind pe teritoriul Ungariei.
- Dunarea trece pe teritoriul a patru capitale din Europa. Acestea sunt: Bratislava din Slovacia, Viena din Austria, Belgrad din Serbia si Budapesta din Ungaria.
- Totusi orasul pe care il strabate pentru prima data fluviul Dunarea este cel austriac si anume Tuttlingen, iar ultima prin care trece este cel romanesc si anume Sulina.
- Orasul cu numarul cel mai mare de locuitori pe care il strabate Dunarea este Budapesta, cunoscuta si fermecatoarea capitala a Ungariei, care are o populatie de peste 1.7 milioane de oameni iar cel mai mic oras pe care il cutreiera fluviul este Sulina, cel din Romania, oras care are cam 5.000 de locuitori.