In adancurile marilor din toata lumea traiesc 150 de specii de echiuride – vietuitoare marine la care masculii sunt foarte mici insa femelele pot avea lungimea corpului de pana la 50 cm. Dintre acestea majoritatea sunt marine, bentonice si un numar foarte mic sunt terestre.

Echiuridele fac parte din clasa viermilor si sunt de tipul nevertebratelor, insa au un sistem circulator slab dezvoltat. Au corpul de forma cilindrica, foarte lat de parca ar fi umflat si de multe ori cufundat in stratul de pe fundul marii.

Femelele au o trompa care prin structura ei se poate intinde foarte mult, ajungand sa depaseasca si de doua ori lungimea corpului ei si astfel sa prinda hrana formata mai ales din alge si sa o duca la gura. La majoritatea speciilor apare un pronuntat dimorfism sexual. Masculul este foarte mic comparativ cu femela si traieste ca un parazit pe corpul acesteia.

Bonellia Viridis
Bonellia Viridis

In Europa, mai exact in Marea Mediterana apare specia Bonellia Viridis ce are lungimea corpului de 10-15 cm. Trompa femelei atunci cand este intinsa poate ajunge la lungimea de 1 m si este tinut mereu la suprafata solului doar corpul ascuns in mal sau nisip pentru a capta hrana.

Citește și:  Leul de mare, un mamifer marin din subordinul Pinnipedia

Corpul sau este acoperit cu piele ce secreta o substanta toxica iar coloritul este in nuanta vernil-stralucitoare. Masculul se diferentiaza foarte mult de femela, are lungimea mica de 3 mm si traieste in canalul de reproducere al femelei ca un parazit. Din ouale fertilizate ale femelei ies larvele caracteristice acestei specii. Acestea inoata o perioada si apoi stau fixate de corpul sau trompa femelei.

Echiuridele fac parte din increngatura Echiura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.