Undele electromagnetice sau radiatia electromagnetica desemneaza o forma de transfer de energie, care poate fi descrisa ca dualitate unda-corpuscul (prezentand simultan proprietati de unda si de particula) sau in maniera ondulatorie, manifestandu-se sub forma unui camp electric cuplat unui camp magnetic. In aceasta categorie, a radiatiei electromagnetice, intra lumina, vizibila pentru ochiul uman, dar si undele radio, razele X, Y etc. Orice corp, la o temperatura superioara celei de 0 grade Kelvin (zero absolut, adica -273,15 grade Celsius) emite unde electromagnetice, adica radiatie termica sau, cum mai este numita in fizica, radiatia « corpului absolut negru ».

efectele undelor electromagnetice1

Un corp care primeste o radiatie electromagnetica poate sa reflecte o parte si sa o absoarba pe alta. Energia absorbita este convertita in energie termica si contribuie la cresterea temperaturii corpului respectiv. Anumite unde electromagnetice transporta suficient de multa energie pentru a atrage electroni, astfel formandu-se radiatiile ionizante (raze X si gamma). Reactiile nucleare, precum fisiunea, fuziunea si dezintegrarea sunt insotite adesea de emisii de fotoni, fenomen cunoscut ca « raze Y ». Descompunerea radiatiei electromagnetice in functie de lungimea de unda sau in functie de frecventa se numeste spectru electromagnetic.

Asadar, undele electromagnetice se caracterizeaza prin trei parametri: lungimea de unda, frecventa si energie. Frecventa reprezinta numarul de oscilatii care trec pruntr-un punct fix, in unitatea de timp, si se masoara in Hertz. Frecventa este cu atat mai mare, cu cat lungimea de unda este mai scurta. De exemplu, banda radio AM are o frecventa de un milion Hertzi si o lungime de aproximativ 300 de metri, cuptoarele cu microunde functioneaza cu o frecventa de de 2,4 miliarde de Hertzi (2,4 GigaHertz), care corespunde unei lungimi de unda de 12 centimetri. 

Efectele biologice potentiale ale undelor electromagnetice asupra mediului si a organismului uman sunt inca insuficient cunoscute si controversate. Specialistii le incadreaza in doua categorii:

  1. Efecte termice, care sunt indirecte, si care pot sa induca vibratii moleculare, ceea ce are drept urmare o crestere locala a temperaturii (pe acest principiu functioneaza, de exemplu, cuptoarele cu microunde) ;
  2. Efecte non-termice, rezultate din interactiunea directa intre unde si moleculele biologice ;

efectele undelor electromagnetice11

Evident ca toata lumea se intreaba care sunt efectele expunerii plantelor, animalelor, persoanelor, la campurile electromagnetice generate de releele de telefonie mobila, care impanzesc acoperisurile, de liniile de inalta tensiune, de aparatele electrice (mai ales, placile de inductie folosite in bucatarie), de dispozitivele medicale, radare, televizoare, computere, retele informatice (Wi-Fi, CPL), radiofonice, satelitare etc. Dupa diverse raspunsuri, de regula, ambigue, revista Environnement Science and Pollution Research (ESPR) a publicat, in aprilie, anul curent, un studiu, rezultat dintr-un experiment cu 13 soareci de laborator, expusi sase saptamani la unde cu o frecventa de 900 Mz, din care reiese ca undele electromagnetice emise de antenele de telefonie influenteaza echilibrul energetic al organismului, somnul, reglarea termica a corpului si diminueaza pofta de mancare.

Alte cercetari au aratat ca expunerea la campuri RF (radiofrecventa) in jur de 1 MHz poate provoca diferite forme de cancer sau pierderi de memorie. Folosirea telefonului mobil de catre cei sub varsta de 20 de ani, sustin unii medici, face ca, la acestia, sa existe de cinci ori mai multe sanse sa dezvolte tumori la creier decat la ceilalti. Franz Adlkofer, biolog german de la Centrul de cercetari transeuropene, impreuna cu echipa sa de cercetatori au ajuns la concluzia ca telefoanele mobile distrug « bucati » de ADN sau pot determina aparitia unor boli degenerative ale sistemului nervos, precum Parkinson sau Alzheimer. Pe de alta parte, exista si destule voci autorizate care spun ca nu exista argumente clare, referitoare la nocivitatea telefoanelor mobile, facandu-se, in continuare, analize.

Dupa mai bine de 30 de ani de cercetari, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a publicat diverse studii, relevand ca, pentru cei care locuiesc in apropierea liniilor de inalta tensiune, exista un risc crescut de boli canceroase, leucemii, de tulburari cardio-vasculare, de probleme imunitare sau nervoase, depresii, sinucideri etc.

efectele undelor electromagnetice111

Poluarea electromagnetica (numita si electro-smog) se produce, desigur, la expuneri prelungite si depinde de nivelul si frecventa campului electromagnetic. Aproximativ 10% din populatia globului acuza simptome HSEM – adica « sensibilitate electromagnetica » sau « Sindromul intolerantei la campurile electromagnetice » – manifestate prin dureri de cap, apatie, inrosirea pielii, senzatie de arsura, oboseala inexplicabila, dificultati in concentrare, greata, palpitatii cardiace etc. Frecvent, acestea sunt favorizate si de o predispozitie fiziologica, de o mai mare sensibilitate a unor organisme la factorii de stres din mediul ambiant.

Si in natura, electro-smogul perturba, adeseori, echilibrul biologic, foarte cunoscut fiind « Sindromul de scadere a coloniilor de albine », din pricina faptului ca micile vietati nu mai gasesc drumul inspre stup. Un experiment al unui apicultor elvetian a aratat ca, din 12 colonii de albine, plasate in apropierea unei antene-releu de telefonie, jumatate au pierit.

La momentul actual, oficial, nu este recunoscut decat efectul termic produs de undele electromagnetice asupra mediului si a corpului uman, ramand in dezbatere toate celelalte, pana la obtinerea unor dovezi clare si acceptate. Exista insa reglementari referitoare la « distanta de securitate » fata de sursele de radiatii electromagnetice, reglementari care pot fi consultate pe site-ul EMA (European Medicines Agency) sau pe portalul Uniunii Europene dedicat sanatatii publice http://ec.europa.eu/health-eu/index_ro.htm

2 COMENTARII

  1. Exista produse care functioneaza pe principiul custii Faraday: e vorba de tesaturi cu fir metalic…le gasiti daca veti cauta „tesaturi antiradiatii”. Ele pot fi folosite si in locuinta inlocuind perdelele oibsnuite. De asemeni pe pereti poate fi aplicata o vopsea antiradiatii. Capacitatea de ecranare ajunge la 99.9% .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.