Egreta mare (Ardea alba) face parte din familia starcilor Ardeidae, fiind cea mai mare pasare dintre toti starcii prezenti in Europa. Este raspandita pe toate continentele, dar in special in emisfera sudica. Apare in toata Europa, pe lacurile din Austria, Ungaria, Franta, mai putin in Europa Centrala. In Romania poate fi vazuta in Delta Dunarii.

Penajul este uniform alb, irisul galben, picioarele de culoare neagra. In zbor isi tine gatul indoit spre umeri, ca un batlan. Femela este un pic mai mica decat masculul, dar penajul lor este asemanator. Pasarile tinere au ciocul si picioarele putin mai deschise la culoare. Are o lungime de 80-104 cm, deschiderea aripilor de 140-170 cm, greutatea ajunge pana la 1,5 kg.

Locurile preferate ale acestei pasari sunt zonele umede impadurite, suprafetele mari cu apa, campurile de orez, sau cele inundate. Isi construieste cuibul in copaci sau stufaris. Se hraneste cu vertrebrate acvatice si terestre, insecte, pesti, crustacee mici, dar si mamifere mici (soareci, scorpii), reptile (serpi, soparle) si pasari mici.

egreta mare

Pescuieste, mergand lent cu picoarele prin apa, sau sta in asteptarea unui peste, in momentul cand il vede, il strapunge si il prinde repede cu ciocul. Vaneaza singura sau in grupuri mici. Noaptea sta pe copaci. Sunetele pe care le scoate sunt un fel de ,,corr-corr” puternic si scurt. In caz de pericol, sunetele de avertizare sunt un carait grav. In momentul cand trebuie sa-si apere teritoriul, aceste pasari devin agresive.

Citește și:  Șopârla cu coadă spinoasă (Uromastyx acanthinura), o specie terestră

In perioada imperecherii, egreta mare isi impodobeste partea din spate cu pene si puf, iar ciocul devine portocaliu. Dupa ce s-a format perechea, ambele pasari construiesc cuibul. Apoi, femela depune 4-5 oua albastru-verzui, care sunt clocite de ambii parteneri. Dupa 24 de zile, ies puii care sunt hraniti de parinti, iar dupa cca. 35-40 de zile ei fac primul zbor. Puii ajung la maturitate abia dupa 2-3 ani.

Egreta mare are dusmani multi: ratonii, bufnitele si soimii ii mananca ouale si puii, iar coiotii si soimii ataca adultii.

Aceasta pasare nu se vaneaza, este protejata prin lege.

Va prezentam un video cu egreta mare:

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,

    Am intalnit intr-un text in engleza „great blue herons” and „great egrets”. Din cate am inteles, ‘heron’ se traduce ‘egreta’ in limba romana, dar aici lucrurile se confunda, iar aceste ‘egrete’ se pare ca sunt o subfamilie a pasarilor ‘heron’. Aveti idee cum se pot traduce aceste doua tipuri de pasari in romana?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.