Componentele mediului (atat cele naturale: aerul, apa, relieful, substratul, vietuitoarele sau solul, precum si cele antropice: populatia, asezarile, activitatile omenesti si economice, elementele sociale si infrastructura), procesele si fenomenele care au loc intre ele, sunt intr-o continua evolutie din cauza schimburilor de materie, energie si informative intre acestea si alte sisteme cu care vin in contact sau intre elemenent din cadrul fiecarei geosfere in parte. Intre toate aceste elemente si parti componente ale unei geosfere precum si intre procesele si fenomenele care au loc in cadrul acestora intervin relatiile de interactiune. Aceste relatii de interactiune presupun realizarea unui contact intre material, energia sau informatia dintre sisteme, contact al carui efect este producerea unor modificari in compenentele acestora si functionarea lor.

Relatiile de interactiune dintre material, energie si informatia dintre sisteme

Nature and earth
Nature and earth

Relatiile sunt grupate in functie de un anumit sistem de referinta. Din punct de vedere al repartitiei spatiale a componentelor mediului inconjurator, relatiile intre ele sunt spatiale deoarece pot fi raportate din punct de vedere spatial. Relatiile care pot fi raportate din punct de vedere temporal se numesc relatii temporale, iar in situatia in care se observa o conditie directa intre un anumit factor si rezultatul sau avem o relatie de conditionare si chiar se poate vorbi despre o relatie de tip cauza-efect intre elementele mediului. Relatiile mai pot fi grupate in functie de dimensiunea la care se exercita, si in acest caz putem vorbi de relatii majore (care sunt cele mai importante), relatii fundamentale (care au un character fundamental), care se desfasoara la scara mare, planetara. De asemenea exista si relatii intre unele elemente ale mediului inconjurator care se desfasoara la o scara mai mica, la nivel de mezoscara (continente, regiuni) sau mai mici decat mezoscara, in acest caz microscara.

Relatiile spatiale fac referire la procese si fenomene care exista in acelasi timp pe un anumit spatiu, ele evidentiind cel mai bine componenta geografica a mediului inconjurator, distributia spatiala a elementelor, a fenomenelor si a proceselor (exemplu: temperatura medie anuala a apei oceanice, repartitia geografica a mangrovelor sau repartitia geografia ca coralilor). Dintre aceste relatii cea mai evidenta este cea in plan orizontal, existand zone, regiuni si areale cu anumite elemente specifice. Distributia verticala a elementelor mediului inconjurator are aspectul unei stratificari (atmosfera, oceanele) sau a unei dezvoltari verticale azonale in cazul sistemelor montane.

Relatiile temporale fac referire la succesiunea in timp a fenomenelor produse in mediul inconjurator, succesiune care are si semnificatii cauzale. Asemenea succesiuni sunt bine evidentiate in cazul circuitului apei in natura, circuitului azotului in natura, proceselor geomorfologice si relatiilor trofice existente in ecosisteme.

Mediul inconjurator

Relatiile de conditionare stabilesc un raport intre elementul determinant, cauza si efectul sau, in unele cazuri aceste relatii intre componentele mediului inconjurator avand un caracter de repetabilitate sub forma unor ritmuri sau oscilatii (ele pot fi zilnice sau circadiene, lunare, la intervale de timp mai mici de o zi precum in cazul mareelor, la interval de timp mai mari de un an precum si intervale si oscilatii mai mari ).

Relatiile fundamentale sunt relatiile cu caracter global, care se realizeaza la nivel planetar prin interactiunea geosferelor. Ele au o conditionare reciproca, si aceasta se concretizeaza in proprietatile relative stabile ale mediului inconjurator. Acestea se pot realiza intre elementele naturale, intre elementele antropice ale mediului sau intre cele doua combinate in relatia om-natura. Intre elementele naturale si cele antropice exista o multime de relatii cu un caracter complex, aceste relatii stabilindu-se tot intre cate doua elemente. Astfel relatiile intre om si natura sunt bine determinate in repartitia populatiei pe glob si influenta omului asupra acesteia sau intre resursele naturale existente si activitatile industriale ale omului.

Relatii fundamentale intre elemente naturale se datoreaza conditionarilor exterioare, intre spatiul cosmic si Terra sau in interiorul sistemului terestru intre geosfere. Relatiile fundamentale intre elementele antropice se desfasoara in cadrul aceleiasi geosfere (antroposfera) si au in anumite situatii o semnificatie planetara. Aceste relatii sunt de natura socio-economica si se desfasoara dupa legi ale societatii, ceea ce le face diferite fata de relatiile intre elementele naturale ale mediului inconjurator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.