Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi suveranul cu cea mai lungă domnie din lume, figură emblematică a naţiunii sale, este o adevărată legendă. S-a stins din viaţă joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, după ce anul trecut, în iunie, pentru prima dată în regatul Unit, un monarh a celebrat Jubileul de platină. Un destin de excepţie, marcat de evenimente şi situaţii mai puţin cunoscute de publicul larg. Iată câteva dintre acestea:

Elisabeta a II-a nu era destinată să devină regină

Regina Elisabeta a II-a, a Marii Britanii
Regina Elisabeta a II-a, a Marii Britanii

Fiind nepoată a regelui din partea tatălui ei (Ducele de York, Albert Frederick Arthur George, mai târziu, regele George al VI-lea), Elisabeta a fost a treia în linia de succesiune la tron. Când bunicul Elisabetei, regele George V, a murit, în 1936, Edward i-a succedat, dar acesta a renunţat la tron câteva luni mai târziu, pentru a se căsători cu o celebritate mondenă americană, Wallis Simpson, aflată la al treilea mariaj.

Cererea în căsătorie a lui Eduard a provocat o criză constituțională, care a dus la abdicarea lui. In aceste imprejurări, Prințul Albert a devenit rege, sub numele de George al VI-lea, iar Elisabeta, prinţesă moştenitoare. Fiind bolnav, George al VI-lea a murit la data de 6 februarie 1952. Fiica lui, Elisabeta, a aflat vestea când îl înlocuia pentru o vizită oficială în Kenya. Ea a urcat pe tron în aceeași zi, la vârsta de 25 de ani, dar a fost încoronată un an mai târziu, pe 2 iunie 1953.

Regină peste 16 ţări

Elisabeta a II-a a fost, simbolic, regină pentru 16 ţări/ teritorii – Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Insulele Solomon, Tuvalu, Grenada, Papua Noua Guinee, Sfânta Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Saint Kitts și Nevis – ţări care au făcut parte iniţial din Imperiul Britanic (colonii sau protectorate), cunoscute ulterior sub denumirea de “British Commonwealth”. În toate acestea, regina a fost reprezentată de guvernatori generali, dar fără a exercita vreo autoritate asupra statelor membre.

Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary Windsor) – îndrăgostită la 13 ani

Elisabeta si Printul Filip, in 1947
Elisabeta si Printul Filip, in 1947

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, cea care va deveni regina Elisabeta a II-a, l-a întâlnit şi s-a îndrăgostit de cel care îi va deveni soţ – Prinţul Philip de Mountbatten, al Greciei şi Danemarcei – când ea avea numai 13 ani, iar el avea 18 ani şi era cadet în Marina Regală.

Deşi au existat unele împotriviri din partea mamei lui Elisabeth, cei doi s-au căsătorit în decembrie 1947, după ce prinţul Filip s-a covertit la anglicanism (renunţând la ortodoxia greacă). Era atunci, în anii de după război, o perioadă complicată, aşa încât a fost o nuntă fără fast, viitoarea regină cumpărându-şi materialul pentru rochia de mireasă cu nişte cupoane de raţie.

S-a înrolat în armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În 1944, când avea 18 ani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Prințesa Elisabeta s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar (ATS), filiala feminină a armatei britanice, fiind angajată ca șofer de ambulanță și mecanic. În câteva luni a fost avansată de la gradul de sublocotenent, la cel de căpitan.

În 1940, la vârsta de 14 ani, Elisabeta a II-a a participat pentru prima dată la o emisiune radio, la “Ora copiilor”, de la BBC, adresându-se altor copii care fuseseră evacuați din orașe din pricina războiului, încurajându-i: “Încercăm să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe soldații, aviatorii şi marinarii noștri viteji și încercăm să facem faţă pericolului și tristeții aduse de război. Fiecare dintre noi ştie că până la urmă totul va fi bine” – a spus adolescenta in respectiva emisiune.

În 1947, avea 21 de ani, când i-a însoţit pe părinţii săi într-o călătorie în sudul Africii, într-o emisiune dedicată Commonwealth-ul britanic, chiar de ziua ei, făcând o promisiune care, din perspectiva timpului, confirmă statutul personalităţii ei: “Declar, în fața voastră, că toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată serviciului vostru și serviciului măreței noastre familii imperiale căreia îi aparținem cu toții”.

Regina Elisabeta a II-a nu a avut paşaport, nici permis de conducere

Regina Elisabeta, a Marii Britanii
Regina Elisabeta, a Marii Britanii

Deşi Elisabeta a II-a a fost monarhul care a călătorit cel mai mult (a efectuat peste 300 de vizite oficiale în 130 de țări diferite), aceasta a fost singura din familia regală care nu a avut nici paşaport, nici permis de conducere – un privilegiu explicabil prin faptul că toate paşapoartele Regatului Unit sunt eliberate în numele ei. Din acelaşi motiv nu a avut nevoie nici de permis de conducere, deşi a învăţat să şofeze încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Felicitări pentru centenarii Regatului

În mod tradițional, regina trimitea felicitări tuturor “supușilor” săi, care au deveneau centenari, în Regatul Unit și în ţările Commonwealth. Ea obişnuia să trimită o telegramă la 100 de ani de la naștere, apoi la aniversarea din fiecare an. Elisabeta a II-a făcut același lucru pentru cuplurile care şi-au sărbătorit aniversarea nunții de diamant (șaizeci de ani de căsătorie). Peste 300.000 de astfel de telegrame regale au fost trimise de la începutul domniei sale.

A sponsorizat peste 600 de asociaţii caritabile

Regina Elisabeta , Sursa BBC
Regina Elisabeta , Sursa BBC

Elisabeta a II-a a fost binefăcătoarea a peste 600 de organizații caritabile legate de protecția copiilor, a animalelor, a mediului, a sănătății sau a sportului. Regina a fost, de asemenea, implicată în asociații militare, profesionale sau religioase și în organizații de serviciu public. A fost şi membru de onoare al Asociației Chirurgilor din Regatul Unit și Irlanda.

Elisabeta a II-a a fost stăpâna tuturor delfinilor, marsuinilor, lebedelor şi sturionilor din regat

Această particularitate a monarhiei britanice datează din 1324. Sub domnia lui Edward al II-lea, un text de lege prevedea că „monarhul deține balenele și sturionii prinși pe mare sau oriunde în regat”. Acest text nu a fost niciodată abandonat și, prin urmare, continuă să se aplice. Sturionii, balenele, delfinii, marsuinii (mamifere cetacee, asemănătoare cu delfinul) sunt încă numiți “pești regali”.

Dacă oricare dintre aceste vietăţi este prinsă pe o rază de trei mile marine (aproximativ 5,5 kilometri) de țărmurile Marii Britanii, Regina le poate revendica în numele Coroanei. Evident, nu a făcut niciodată acest lucru. În ceea ce privește lebedele, cele de pe Tamisa erau numărate în fiecare an, în cadrul unei ceremonii conduse de Royal Swan Marker, un birou din Casa Regală a Regatului Unit, scopul fiind ca acest birou să ia toate măsurile pentru ca frumoasele păsări să fie îngrijite şi ocrotite.

A creat o rasă de câini – “Dorgi”

Regina era renumită pentru dragostea ei pentru Welsh Corgis, câini ciobăneşti de origine galeză. De-a lungul vieţii, a avut peste treizeci de câini, primul fiindu-i dăruit la a 18-a aniversare. Ceea ce se știe mai puțin este că, încrucișând unul dintre câinii din rasa Corgis, cu un teckel, aparținând surorii ei, Margaret, a dat naștere unei noi rase de câini:„Dorgi”, câini foarte ascultători şi inteligenţi.

A pozat pentru mai mult de o sută de portrete oficiale

Regina Elisabeta a II-a, Sursa CNBC
Regina Elisabeta a II-a, Sursa CNBC

Există, se pare, 139 de portrete oficiale ale reginei Elisabeta a II-a. Avea doar 7 ani când primul său portret oficial a fost realizat de ungurul Philip László. Un fapt extrem de rar, în 2003, Elisabeta a II-a a fost subiectul unui portret cu hologramă. În foarte multe alte portrete, a pozat alături de soţul ei, Ducele de Edinburgh.

O regulă respectată cu stricteţe

O regulă respectată cu stricteţe de-a lungul întregii domnii a Elisabetei a II-a, în viaţa publică, a fost aceea că nimeni nu are voie să o atingă pe regină. Doar de două ori protocolul a fost încălcat, probabil din neatenţie – o dată de Jacques Chirac (preşedintele Franţei), în 2004 (care a atins-o pe regină pe umăr) şi a doua oară, de către Michelle Obama, prima doamnă a SUA, în 2009, care a vrut să o îmbrăţişeze pe suverană. Regina Elisabeta nu a reacţionat în niciun fel în aceste împrejurări.

A fost primul monarh care a trimis un e-mail

Nu se ştie exact cui a fost trimis acest e-mail, din 1976, primul trimis de un monarh, dar, pentru că reginei i-a plăcut mereu să fie în pas cu vremurile, a făcut acest lucru de la baza Royal Signals and Radar Establishment din Malvern. În 2019, la 92 de ani, a făcut şi prima ei postare pe Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.