Elrond este numele criptomonedei e-gold (EGLD) şi al proiectului lansat în urmă cu trei ani, în 2018, de către fraţii Beniamin Mincu şi Lucian Mincu, din Sibiu, alături de antreprenorul Lucian Todea. La momentul actual, adică într-un timp foarte scurt, Elrond, care permite realizarea tranzacţiilor financiare în cea mai mare siguranţă şi cu o viteză nemaiîntâlnită, se află în primele 50 de proiecte de blockchain din lume, iar astăzi (10 februarie 2021), Elrond se situează conform coinmarketcap.com pe locul 22.
Compania sibienilor, care funcţionează acum cu o echipă de 50 de tineri “smart”, profesionişti, bine conectaţi la valenţele prezentului şi ale viitorului, şi care au îndrăzneala de a face “lucruri mari”, este cotată, în zilele acestea, la o valoare de peste trei miliarde de dolari. Elrond a devenit, aşadar, extrem de rapid, un “unicorn”, cum sunt numite companiile cotate la peste un miliard de dolari.
Într-un interviu recent, Beniamin Mincu, unul dintre fondatorii companiei, declara nu numai că „au şansa să facă cei mai mulţi milionari din România”, ci şi că „au ajuns la etapa în care se pot muta în orice ţară”. Mai mult, la începutul acestui an, primarul din Miami, interesat de noua tehnologie dezvoltată de Elrond, i-a invitat pe sibieni să deschidă un birou în metropola americană, Samsung a integrat această criptomonedă românească în portofelul său virtual şi nenumărate alte oportunităţi prind contur cu fiecare zi.
Succesul excepţional al tinerilor IT-işti din Sibiu se bazează pe inteligenţa lor, pe capacitatea de a înţelege că viaţa noastră trebuie să facă faţă unei dinamici fără precedent, că, pentru a reuşi, trebuie să fim în pas cu timpul, să cunoaştem regulile, inclusiv pe cele legate de bani, fără de care nu putem funcţiona în interiorul unui sistem atât de complex interconectat.
Cine sunt fondatorii Elrond?
Beniamin Mincu, Lucian Mincu şi Lucian Todea sunt fondatorii companiei Elrond, care, împreună cu ceilalţi tineri IT-işti, care formează acum echipa, promit o adevărată revoluţie în tehnologia blockchain, reuşind deja o îmbunătăţire de 1000 de ori în capacitatea şi viteza de procesare şi cost, în comparaţie, de exemplu, cu Bitcoin şi Ethereum.
Beniamin Mincu, aşa cum a povestit în diverse interviuri, a studiat ştiinţele economice, dar, în paralel, a descoperit, împreună cu fratele său, lumea Internetului şi a programării, ulterior a tehnologiei blockchain. “Tatăl nostru – îşi aminteşte Beniamin Mincu – ne-a cumpărat un computer, am fost foarte pasionaţi, în prima fază am stricat computerul de foarte multe ori, după care am devenit oamenii care cumva în oraşul nostru reparam computerul pentru majoritatea oamenilor”.
În 2014, a fost implicat într-un important proiect, NEM.io, evaluat la aproximativ un miliard de dolari, în 2016, a gestionat un fond de investiţii, cu peste 30 de start-up-uri. Fratele său, Lucian Mincu, avand o experienţă de zece ani în strat-up-uri tehnologice, în Germania, printre care Uhrenwerk 24, Cetto, Liebl Systems, este acum director de sisteme informaţionale.
Lucian Todea, absolvent ASE, este un cunoscut antreprenor, cu peste 15 ani de experienţă în industria tech şi Internet. La 21 de ani, a lansat primul său site web, soft32.com, devenit, una dintre cele mai populare platforme download din lume. Şi el îşi aminteşte că a fost martor, în vremea facultăţii, la felul în care a evoluat tehnologia Internetului. Ca şi fraţii Mincu, este convins că blockchain-ul este tehnologia pe baza căreia sistemul financiar va evolua.
Ce îşi propune compania Elrond?
După cum precizează chiar fondatorii companiei, este vorba de o reţea care va funcţiona, prin intermediul Internetului, ca o nouă cale de plăţi, în condiţiile în care sistemul financiar din întreaga lume se bazează, în prezent, pe o tehnologie învechită, lentă şi costisitoare.
O astfel de reţea/ blockchain, care este o bază de date operată descentralizat, implică o mulţime de tehnologii, diferenţa faţă de sistemele clasice constând în faptul că nu există un singur loc care să stocheze datele şi nu este nevoie nici de vreun intermediar pentru desfăşurarea unor asemenea operaţiuni.
De la ideea lui Satoshi Nakamoto (pseudonimul unei persoane sau a unui grup de persoane necunoscute, care a creat moneda virtuală Bitcoin), din 2008 – o idee de Premiul Nobel, cum au spus mulţi – de a publica pe Internet un algoritm care lega mai multe calculatoare între ele şi până astăzi, în doar câţiva ani, tehnologia Cryptocurrency şi toate celelalte apărute ulterior au schimbat fundamental modul de a vorbi despre bani, afaceri, tranzacţii, comerţ.
Toate acestea au venit, mai ales, cu posibilitatea desprinderii de controlul şi constrângerile statului, ale guvernelor, simultan cu un grad sporit de siguranţă şi corectitudine, ceea ce ar putea fi calea spre o societate mai flexibilă, mai corectă, eliberată de reglementările greoaie şi care, adeseori, sunt doar în beneficiul unei elite.
Obiectivul Elrond este redefinirea completă a infrastructurii publice blockchain, cu accent pe securitate, eficienţă, interoperabilitate, făcând funcţională o platformă capabilă să satisfacă cererea globală de tranzacţii.
Cryptocurrency – un fenomen în ascensiune
Cryptocurrency, criptomoneda sau criptovaluta este o monedă digitală, a cărei apariţie, în epoca noastră, este un rezultat firesc al unei realităţi pe care nu o putem ignora. Trăim într-o societate de consum, ghidată de reguli economice, financiare, sociale. Când este vorba de bani, în contextul globalizării comerţului şi a tranzacţiilor financiare de orice fel, tendinţa de dematerializare a banilor este tot mai evidentă.
În plus, acest fenomen s-a accentuat după ce, în 1971, a fost suspendată convertibilitatea dolarului în aur, adică moneda nu mai este garantată de aur în rezervă, ceea ce explică şi ascensiunea rapidă a modalităţilor de plată electronice – prin carduri bancare, Paypal, Google Checkout etc. – şi, mai nou, prin Cryptocurrency, moneda virtuală, nebancară, folosită ca mijloc de plată, cum ar fi Bitcoin, Litecoin, Ripple, Ethereum, Dogecoin etc.
Cu criptomonedele, spunea, la un moment dat, Bill Gates, se va întâmpla ceva similar cu apariţia telefoanelor celulare – când au ieşit pe piaţă, cei mai mulţi nu ştiau nimic despre acestea, iar zece ani mai târziu au devenit parte firească din viaţa noastră.
Referindu-se la tehnologia blockchain şi la banii virtuali, Lucian Todea, cofondator Elrond, sublinia că este exact ca atunci când “deschizi o tabletă, noi nu ştim ce tehnologie e în spate, cum se încarcă un site, cum se trimite un mail, care sunt protocoalele, la fel şi blockchain-ul va ajunge să fie folosit în multe domenii şi nici măcar să nu ştim acest lucru”.
Când, în data de 29 ianuarie 2021, Elon Musk a postat pe contul său Twitter “#bitcoin”, criptomoneda a înregistrat o creştere de 16%, iar CEO-ul Tesla a declarat că “Bitcoin-ul se pregăteşte să fie acceptat şi de oamenii de afaceri convenţionali”, ceea ce atrage atenţia asupra ascensiunii accelerate a criptomonedelor.
Compania Unicorn – ”Viitorul acum se creează”…
Faptul că, în numai trei ani, Elron, cotată astăzi la peste trei miliarde de dolari, a devenit companie Unicorn şi că este cunoscută acum în întreaga lume, se datorează faptului că echipa sibiană ştie exact ce şi-a propus şi ştie şi calea prin care să-şi atingă obiectivele.
Este şi motivul pentru care oameni de afaceri, personalităţi din viaţa publică, antreprenori de orice fel sunt interesaţi să investească, participă activ la proiect. Iniţial, pentru fiecare “nod” al reţelei, a fost nevoie de o investiţie de 500 de dolari, astăzi ajungând la echivalentul a 100 000 de dolari. Este unul dintre motivele pentru care Benianim Mincu este convins că, în următorii doi-trei ani, se va vedea “o schimbare semnificativă a întregului sistem financiar”, Elrond fiind “una dintre cele mai mari oportunităţi de la apariţia Internetului încoace”.
Într-un foarte interesant interviu realizat de George Buhnici, cu Răzvan Munteanu, om de afaceri de succes, co-fondator Stakebord, s-au pus în discuţie perspectivele pieţei crypto pentru 2021 şi pentru viitor, s-a vorbit despre felul în care economia reală evoluează spre o economie digitală, dominată de Internet, blockchain-ul fiind Internet 2.0.
Unul dintre cei mai buni “combustibili” ai economiei digitale, la ora actuală, spune Răzvan Munteanu, pare a fi Elrond, un fel de “energie nucleară”, cu peste 15 000 de tranzacţii pe secundă, în comparaţie cu alte criptomonede (doar 5 până la 7 tranzacții pentru Bitcoin sau 15 pentru Ethereum). “Viitorul acum se creează”, spune omul de afaceri, susţinător entuziast al acestui proiect al IT-istilor sibieni, aşa cum sunt şi o mulţime de alte persoane publice din Romania.
Proiectul Maiar
Maiar este proiectul lansat recent de compania Elrond, o aplicaţie prin care oricine poate beneficia de tehnologia pusă la punct de tinerii sibieni, folosind monede virtuale precum Elrond, Ethereum și Binance. În timp, spune Beniamin Mincu, se pot adăuga şi alte astfel de monede, dar aplicându-se strict principiul de calitate.
Într-un viitor apropiat, se va putea extinde tehnologia blockchain a companiei Elrond şi în multe alte domenii, de exemplu în orice proces cu acte, în cadastru, în “emiterea, stocarea și transferul de bunuri şi active digitale, precum și la procesarea de scripturi persistente, care permit implementarea și executarea proceselor de orice nivel de complexitate”, la costuri reduse şi cu nenumărate alte beneficii, după cum afirma reprezentantul companiei din Sibiu.
Daniel Şerb, alt reprezentant al companiei, sublinia că moneda ERD, moneda nativă a blockchainului Elrond, “oferă utilizatorilor posibilitatea de a realiza venit pasiv în noua economie decentralizată, prin constituirea de depozite cu dobândă pe termen scurt, cu lichiditate imediată, pe cea mai mare și importantă platformă de tranzacționare de criptomonede — Binance. Lansarea iminentă a rețelei în formă finală va oferi oricui este interesat și are cunoștiințe de bază despre calculatoare și un PC sau laptop obișnuit, posibilitatea de a realiza venit pasiv„.
Ne-am obişnuit să gândim într-o anume paradigmă şi probabil că mulţi sunt reticenţi la o asemenea “revoluţie”. Poate că acesta este şi motivul pentru care autotitatile române nu sunt încă interesate de această nouă tehnologie, în timp ce Elrond se află deja în discuţii cu peste 120 de parteneri din alte ţări. Ambiţia şi tenacitatea sibienilor vizează să aducă un miliard de oameni în sistemul blockchain, iar la acel moment economia digitală va fi cea de bază.
Un nume şi un simbol
Elrond nu este un termen inventat de IT-isti. Este numele unui personaj din celebrul roman al scriitorului britanic J.R.R. Tolkien, “Stăpânul inelelor”, un “elf” care alege nemurirea, vestit prin înţelepciune, vizionarism şi puterea de a vindeca – “El avea nobleţea şi frumuseţea unui stăpân elf, puterea unui războinic, era fără vârstă…iar în ochii lui se vdea o lumină de stea” – caracteristici transferate simbolic de către tinerii sibieni demersului lor.
La momentul actual, probabil că mulţi nici nu ştiu de existenţa banilor digitali, de tehnologia blockchain, alţii tatonează posibilităţi, puţini îndrăznesc să acţioneze. Cei de la compania Elrond au îndrăznit şi, foarte posibil, într-un viitor apropiat, toate acestea vor deveni banalitate, precum telefonul mobil, tranzacţiile financiare vor fi digitale, universale şi aproape gratuite si, cu certitudine, lumea în care trăim se va schimba.
Cine ştie şi poate să anticipeze aceste schimbări va câştiga, de aceea este nevoie să ne informăm, să înţelegem şi să decidem. S-ar putea ca, nu peste nu mult timp, să spunem că tehnologia care a schimbat total sistemul financiar mondial s-a născut la Sibiu si are un nume – Elrond.