Unul dintre reprezentantii categoriei terapsidelor, care sunt stramosii directi ai mamiferelor, este Eodicynodon. Alaturi de pelicozaurul Dimetrodon, este una din creaturile preistorice cu o importanta deosebita pentru evolutia mamiferelor. Apartinand ordinului terapsidelor, face parte din grupul Dicynodontia, numit grupul animalelor „cu dinti dublili de caini”.
Asftel, ordinul terapsidelor contine doua grupe importante, Cynodontia, cu „dinti de caine” si Dicynodontia, cel din urma cuprinzand animale erbivore, cu o dentitie diferita de a reptilelor, sau, in unele situatii, chiar si fara dinti, folosindu-se de un cioc pentru a smulge plantele.
Fosilele terapsidei Eodicynodon au fost descoperite in anul 1974 in Africa de Sud. Este un animal considerat fundamental pentru Dicynodontia si traia in zonele impadurite din apropierea lacurilor sau raurilor, avand o lungime a corpului de 30 de centimetri. Corpul de mici dimensiuni era sustinut de membre butucanoase si scurte.
Capul masura 9 centimetri in lungime si era un animal erbivor fara dinti. Astfel, avea un cioc cu doi canini lungi, care semana cu cel al testoaselor. Cu ajutorul acestui cioc se putea hrani.
Cantitatea de plante pe care o consuma terapsida Eodicynodon era destul de mare, fiind capabila, cu ajutorul caninilor, sa dezgroape radacinile plantelor. Datorita dimensiunilor reduse, nu era un animal cu mare putere de a se apara in fata atacurilor pradatorilor, motiv pentru care oamenii de stiinta sunt de parere ca, pentru a se apara de animalele pradatoare, se ascundea in pesteri.
Cu toate ca acest animal a trait in vremuri extrem de indepartate, ramasitele existente au permis aflarea informatiilor referitoate la existenta lui, pentru a face posibila introducerea in fascinanta lume a creaturilor preistorice.