Cele 90 de specii de eosentomide fac parte din familia Eosentomidae si sunt raspandite in toata lumea in numar extrem de mare in pamant, in resturile de plante si frunze de pe sol, in lemnul putred al bustenilor cazuti jos sau in humus si muschi.

Eosentomidele sunt hexopode de lungimi ce nu depasesc 0,5-2 mm. Au corpul moale in nuante galbui, de forma alungita, uneori conica. Hrana lor consta din materie organica si diferite specii de ciuperci.

Dupa imperechere femelele isi depun ouale in resturile de plante si frunze de pe sol sau direct in pamant, iar dupa eclozare apar larvele care au un aspect de adulti in miniatura. Ouale sunt foarte mici, au forme rotunde si numeroase puncte negre.

Eosentomon Delicatum
Eosentomon Delicatum

In Europa apare frecvent specia Eosentomon Delicatum care traieste mai ales in pamant, in solurile mai calcaroase. Aceasta eosentomida este intalnita si in alte regiuni geografice din alte colturi ale lumii.

Citește și:  Dinozaurul Dryosaurus a trăit acum 156 milioane de ani, la sfârșitul Jurasicului

Are capul conic si corpul alungit, picioarele lungi ii permit sa se deplaseze foarte usoar prin locuri si pasaje foarte inguste. Corpul este galbui-deschis, iar picioarele din fata sunt mai firave decat cele din spate – toate prevazute cu numerosi perisori si organe senzoriale.

Speciile de eosentomide prezinta un organ bucal care poate strapunge dar si absorbi hrana, este pastrat intr-un loc ca un saculet si scos afara in momentul hranirii. Eosentomidele fac parte din ordinul Protura, clasa Entognatha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.