Eritreea se întinde de-a lungul Mării Roșii, zona de coasta fiind joasă, iar interiorul muntos. Perioadele coloniale turcesti și egiptene au lăsat în urmă o moștenire sub forma numeroaselor clădiri și locuri interesante, iar obiceiurile culinare reflectă dominația italiană.
Eritreea a facut parte din primul regat Etiopian Aksum, pana la declinul său. A ajuns sub conducerea imperiului otoman în secolul al XVI – lea, apoi al egiptenilor. Italienii au capturat zonele de coastă și Tratatul de la Uccialli i-a dat Italiei suveranitate asupra unei părți din Eritreea. Italienii și-au numit colonia după numele roman al Mării Roșii, Mare Erythraeum și au rămas la conducere până la cel de-al doilea război mondial. Britanicii au capturat Eritreea în 1941, ulterior administrând-o ca teritoriul al Trustului ONU, pana când s-a unit cu Etiopia, în 1962. A izbucnit un război civil împotriva guvernului etiopian, condus de grupări rebele care se opuneau uniunii și doreau îndependenta Eritreei. Luptele au continuat în următorii 32 de ani.
În prezent, Eritreea se bucură de o abundență de atracții naturale, inclusiv o mare varietate de animale sălbatice. Animalele locale includ elefanti, lei, babuini, gazele, struti si testoase. În largul plajelor se pot vedea peștii înger, baracude, pești – fluture, câteva varietăți de crabi, castraveți de mare și meduze.
Cum poate ajunge turistul să îndrăgească Eritreea? În primul rând prin explorarea ei cu răbdare și în al doilea rând, cunoașterea ei.
Poate începe prin vizitarea capitalei, Asmara care, în trecut era o adunare de patru sate. În 1897, italienii și-au mutat aici capitala, de la Massawa. Astăzi se afla sub conducerea Eritreei, însă arhitectura italiană predomina în oraș. Catedrala magnifică, construită în stil Lombard, nu este departe de piața aglomerată. Se pot vizita mai multe biserici și moschee. Pentru moscheea Al Khulafa Al Rashiudin s-a folosit marmură de Carrara. Bulevardul principal este o locație extraordinară pentru a întâlni oameni și a petrece pe terase și în resturante. Tot aici se află Centrul Administrativ Guvernamental, Teatrul Asmara, Catedrala Catolica Nda Mariam și Primaria, fosta reședință a conducerii coloniale, Ghibi sau palatul care este folosit astăzi ca Muzeu Național.
Massawa a fost un centru important în vremuri antice și rămâne cel mai mare port natural la Marea Roșie. Daca Asmara este caracterizată de stilul italian, Massawa are un stil turco-egiptean, reflectând perioadele de conducere otomană și egipteană din secolul al XVI – lea, până la sfârșitul secolului al XIX – lea. Orașul este alcătuit din trei părți: două insule – Batse și Tualud – și partea continentală. Portul și vechiul oraș Batse au fost avariate în timpul războiului civil, însa au rămas impresionante. Insula Batse este o zona bună pentru restaurante, baruri si cafenele. Vizitatorii pot merge cu barca pana în insula Verde.
Orașul modern Asseb, din provincia de sud-est Denkalia are multe plaje frumoase. Plajele largi și apele mării calme de-a lungul coastei Marii Rosii – Gugussum, Peninsula Buri, Golful Zula, Mersa Gulbub, Mersa Ibrahim și Ras Kuba sunt locații ideale pentru înot și plajă. Arhipelagul Dahlak are statut de parc național și consta în peste 200 de insule, cu grădini de recif și o varietate de pești.