Dacă apelăm la opiniile lingviștilor, vom constata că cei mai mulți consideră structura „aversă de ploaie” ca fiind un pleonasm, deoarece, conform DEX, aversa înseamnă: ploaie torențială de scurtă durată. Prin urmare, s-ar repeta inutil o informație (cea referitoare la ploaie, ca și cum am spune ploaie torențială de ploaie, ceea ce ar fi un nonsens).

Termenul aversă este adesea folosit în meteorologie pentru a descrie o cantitate mare de precipitații care cade într-un timp scurt. Este important să înțelegem că aversă de ploaie se referă la intensitate și durată, nu doar la faptul că plouă. Acest detaliu ne ajută să comunicăm mai precis despre condițiile meteorologice.

Pe de altă parte, specialiștii în meteorologie (pentru că mulți dintre ei folosesc această sintagmă), fie pentru a-și justifica „scăparea”, fie pentru că argumentele științifice chiar pot fi valabile, susțin că aversele de ploaie sunt cele care provin din norii izolați, de tip cumulus sau cumulonimbus, care alternează cu porțiuni de cer senin, nori asociați, adeseori, cu furtuni iscate parcă „din senin”, în timp ce ploaia (obișnuită) vine din norii compacți care acoperă tot cerul, generând precipitații omogene. Meteorologii mai subliniază și faptul că structura „aversă de ploaie” nu este un pleonasm și pentru că este necesară diferențierea de aversele de grindină sau aversele de ninsoare.

Când vorbim despre vreme, aversă de ploaie poate fi utilizată pentru a descrie o ploaie torențială de scurtă durată. De exemplu, După-amiaza s-a lăsat cu o aversă de ploaie puternică, dar de scurtă durată. Acest mod de folosire ajută la transmiterea unor informații specifice despre vreme.

În aceste condiții, ca vorbitori nativi de limba română, ar trebui, probabil, să adoptăm o poziție maleabilă și fiecare să decidă ce exprimare folosește – aversa/aversă de ploaie – deși, recunosc, nu prea am auzit sintagma averse de ninsoare (care ar justifica necesitatea de a face diferența de averse de ploaie), și care, prin structura ei, ar contrazice chiar sensul cuvântului aversa (ploaie de scurtă durată, nu ninsoare), ori înțelesul unui cuvânt, așa cum este explicat în dicționar, nu poate fi pus la îndoială.

În concluzie, înțelegerea și folosirea corectă a termenilor legați de vreme, precum aversă de ploaie, îmbogățește comunicarea noastră și ne ajută să descriem mai precis fenomenele naturale. Pentru mai multe clarificări lingvistice, vă recomandăm să citiți Cum este corect: niciun sau nici un? pentru a vă îmbunătăți înțelegerea limbii române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.