Internetul abundă, pe site-urile dedicate muzicii, precum şi în paginile virtuale ale diferitelor reviste mondene, în formulări de felul: “hituri de succes”, “cele mai mari hituri”, “cele mai tari hituri”, “superhituri” etc. Mai mult, cineva, sesizând că exprimarea nu este corectă, aduce o explicaţie în această manieră: “hit este deja un cuvânt care exprimă nivelul cel mai superior, această melodie de mare succes, ar fi corect” (brainly.ro). Jumătate din afirmaţie este valabilă, dar, evident, “(nivelul) cel mai superior”cuprinde un pleonasm intolerabil. Adică, din lac în puţ, respectiva persoană apelând la un pleonasm (cel mai superior), pentru a explica un alt pleonasm (hit de succes).

Trebuie ştiut că neologismul hit (un împrumut din limba engleză, pe care dicţionarele româneşti l-au înregistrat ca atare, în forma din limba de provenienţă) înseamnă: melodie care se bucura de succes, şlagăr care, în urma unei promovări susţinute, obţine un succes comercial deosebit şi apare in topuri (DEX).

Citește și:  Cum este corect – „fi” sau „fii”?

Prin urmare, structura hit de succes este un pleonasm (o eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte/expresii care repetă, inutil, aceeaşi idee). A spune hit de succes ar însemna, aşadar, melodie de succes de succes (s-ar repeta ideea de succes). Corecte sunt, de exemplu, formulări de felul: Hiturile săptămânii sunt…/hituri noi/hituri româneşti/hiturile verii etc. sau Melodiile care s-au bucurat de cel mai mare succes sunt…/Cele mai bune melodii ale săptămânii sunt… etc.

Mai trebuie subliniat, de asemenea, că, deşi este un neologism preluat cu forma identică celei din engleza, pluralul se scrie fără cratimăhituri (nu hit-uri) – deoarece cratima delimitează articolul hotarat de substantivul pe care îl însoţeşte numai în cazul în care există diferenţe între scriere şi pronunţie (ca în site-uri, smartphone-uri, party-uri, penalty-uri etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.