Cuvântul „omletă” este uzual, face parte din limbajul cotidian, pentru că denumește unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare: mâncare făcută din ouă bătute și prăjite în grăsime, uneori cu o umplutură de șuncă, brânză, spanac etc. – Din fr. omelette (DEX).
Înțelegerea noțiunilor de bază ale limbii române este esențială pentru a evita redundanțele în exprimare. Termenul omletă implică deja utilizarea ouălor, deci adăugarea cuvântului de ouă este de multe ori inutilă. Acest tip de exprimare, cunoscut sub numele de pleonasm, poate afecta claritatea și concizia mesajului transmis.
Dacă cineva este curios să afle diverse rețete pentru prepararea omletei și caută pe internet, va găsi nenumărate titluri de felul: „Omletă de ouă” (reteteaz.ro, ziare.com), „Omletă de ouă, din ouă simple, omletă de ceapă” (retete-adunate.ro), „Salata cușcuș cu omletă de ouă” (rețete.eva.ro) etc.
Problema este că, din punct de vedere lingvistic, structura „omletă de/din ouă” este un pleonasm, o greșeală de exprimare constând în utilizarea alăturată a unor cuvinte care repetă, în mod inutil, aceeași idee – omletă fără ouă, indiferent de alte adaosuri, nu există. Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: Am preparat o omletă/omletă cu ciuperci, omletă cu ceapă, cu spanac etc.
Pot fi tolerate, însă, formulări în care se aduce o precizare care nu poate fi formulată în alt fel: omletă din ouă de prepeliță/de struț/ de gâscă etc. (adică nu altfel de ouă).
Pe lângă omletă și ouă, există multe alte cuvinte și expresii care pot crea confuzie. Îmbunătățirea abilităților de exprimare prin evitarea pleonasmelor contribuie la o comunicare mai clară și mai eficientă. Pentru mai multe exemple și explicații, verifică Cum este corect: Asia sau Asia? și descoperă cum să eviți greșelile comune în limba română.
Da, media asta de masă ne face limba omletă!
Dictionarul lui Scriban ofera o explicatie incantatoare: omletă, din fr. omelette, maĭ vechĭ amelette, care pare a fi o met. din alemette, ĭar acesta din alemelle, alumelle, derivate toate din alamelle, à lamelle, la lamelă, fiindcă omleta e turtită ca o lamă. 🙂