La sugestia uneia dintre cititoarele site-ului www.destepti.ro, am ales ca temă a acestui articol structura menționată în titlu – „mă disperă (cineva/ceva)” – pe care o putem auzi/citi în cele mai diverse contexte, inclusiv în mass-media, cu o frecvență exasperantă. Iată câteva exemple luate, la întâmplare, de pe internet: „Am o problemă cu boxele care mă disperă” (tpu.ro), „Mă disperă meciurile de ranked” (forums.eune.leagueflegends.com), „Mă disperă cei de la KRUK”(avocatnet.ro) etc.

Verbul a dispera, care are sensul a-și pierde orice speranță, a deznădăjdui, este intranzitiv, adică nu poate fi construit cu un complement direct, deoarece acțiunea lui nu se exercită în mod nemijlocit asupra unui obiect. Prin urmare, nu se poate spune: cineva/ceva mă disperă/ te disperă etc. (structuri în care pronumele „mă”, „te” au funcția de complemente directe). În astfel de cazuri, mai rare, în care a dispera are înțelesul de a face pe cineva să-și piardă răbdarea/a exaspera, corect este să se spună: Cineva/ceva mă face să disper.

Citește și:  Cum este corect – atuncea sau atunci?

La indicativ prezent, verbul a dispera se conjugă astfel: eu disper, tu disperi, el/ea disperă, noi disperăm, voi disperați, ei/ele disperă.

De asemenea, trebuie știut că forma corectă este a dispera (cu -i-, ca și în cazul substantivului corespunzător disperare), nu a despera/desperare/desperație, care sunt forme învechite.

Cum să evităm greșelile comune cu mă disperă

Utilizarea corectă a expresiei mă disperă poate fi uneori o provocare. Pentru a evita greșelile comune și pentru a comunica mai clar:

  • Contextul: Asigură-te că folosești expresia în contexte adecvate. Mă disperă este adecvată pentru situații care provoacă iritație sau frustrare.
  • Subiectul: De obicei, subiectul expresiei mă disperă ar trebui să fie ceva sau cineva care cauzează disconfortul.
  • Nu Exagera: Folosește expresia cu moderație. Abuzul acestei expresii poate duce la interpretări greșite ale sentimentelor tale reale.

Pentru mai multe informații despre utilizarea corectă a limbii române și pentru a îmbunătăți abilitățile tale de comunicare, citește articolul nostru despre cum să scrii corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.