La sugestia uneia dintre cititoarele site-ului www.destepti.ro, am ales ca temă a acestui articol structura menționată în titlu – „mă disperă (cineva/ceva)” – pe care o putem auzi/citi în cele mai diverse contexte, inclusiv în mass-media, cu o frecvență exasperantă. Iată câteva exemple luate, la întâmplare, de pe internet: „Am o problemă cu boxele care mă disperă” (tpu.ro), „Mă disperă meciurile de ranked” (forums.eune.leagueflegends.com), „Mă disperă cei de la KRUK”(avocatnet.ro) etc.
Verbul a dispera, care are sensul a-și pierde orice speranță, a deznădăjdui, este intranzitiv, adică nu poate fi construit cu un complement direct, deoarece acțiunea lui nu se exercită în mod nemijlocit asupra unui obiect. Prin urmare, nu se poate spune: cineva/ceva mă disperă/ te disperă etc. (structuri în care pronumele „mă”, „te” au funcția de complemente directe). În astfel de cazuri, mai rare, în care a dispera are înțelesul de a face pe cineva să-și piardă răbdarea/a exaspera, corect este să se spună: Cineva/ceva mă face să disper.
La indicativ prezent, verbul a dispera se conjugă astfel: eu disper, tu disperi, el/ea disperă, noi disperăm, voi disperați, ei/ele disperă.
De asemenea, trebuie știut că forma corectă este a dispera (cu -i-, ca și în cazul substantivului corespunzător disperare), nu a despera/desperare/desperație, care sunt forme învechite.
Cum să evităm greșelile comune cu mă disperă
Utilizarea corectă a expresiei mă disperă poate fi uneori o provocare. Pentru a evita greșelile comune și pentru a comunica mai clar:
- Contextul: Asigură-te că folosești expresia în contexte adecvate. Mă disperă este adecvată pentru situații care provoacă iritație sau frustrare.
- Subiectul: De obicei, subiectul expresiei mă disperă ar trebui să fie ceva sau cineva care cauzează disconfortul.
- Nu Exagera: Folosește expresia cu moderație. Abuzul acestei expresii poate duce la interpretări greșite ale sentimentelor tale reale.
Pentru mai multe informații despre utilizarea corectă a limbii române și pentru a îmbunătăți abilitățile tale de comunicare, citește articolul nostru despre cum să scrii corect.