Pentru fiecare român, data de 1 decembrie este Ziua Națională a României, ziua ce amintește un moment istoric esențial: Marea Unire. Chiar dacă unele persoane au pierdut esența patriotismului, a mândriei naționale, această zi este sărbătorită în fiecare parte a țării.

Parada militara de 1 decembrie
Parada militara de 1 decembrie sursa: www.avantaje.ro/articol/parada-militara-de-1-decembrie-2017-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-ziua-nationala-romaniei

Din anul 1990, pe 1 decembrie se sărbătorește Ziua Națională, ce amintește de clipa unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu restul țării (în comunism, ziua națională era 23 august). Moment esențial în consolidarea identității poporului român, semnarea proclamației ce atesta unirea din 1 decembrie 1918 la Alba Iulia ne amintește de principii vitale democrației. Acest moment nu este doar al unirii, ci și al consolidării statului român și al instituirii unor principii democratice de care nu putem uita, precum votul universal, libertatea confesională. Acest moment a fost cel în care s-a impus și tricolorul.

Pentru alții însă, data de 1 decembrie nu simbolizează Marea Unire. Cei din alte țări știu că este ziua a 335-a (sau a 336-a) din an și că după încă 30 de zile se intră într-un an nou. Ca fapt de curiozitate, iată câteva evenimente istorice din data de 1 decembrie:

  • În anul 1783, s-a efectuat primul zbor lung de succes cu un balon cu hidrogen.
  • În anul 1862, pe 1 decembrie președintele american Abraham Lincoln se adresează congresului și întregii națiuni pentru a declara încă o dată necesitatea eliberării sclavilor în tot teritoriul statelor.
  • În anul 1887, faimosul personaj Sherlock Holmes ia naștere, Sir Arthur Conan Doyle publicând prima sa povestire cu detectivul – Un studiu în roșu.
  • În 1891 pe 1 decembrie se joacă primul joc de baschet.
  • În anul 1918, Islanda se declară stat independent, deși încă parte a regatului danez. Pe 1 decembrie în același an este format regatul Serbiei, Croației și Sloveniei.
  • În 1919, Lady Astor devine prima femeie membră a unui parlament în Anglia.
  • În 1921, se efectuează primul zbor cu un dirijabil cu heliu.
  • În anul 1929 pe 1 decembrie este jucat primul joc de bingo.
  • În 1941, pe 1 decembrie împăratul japonez Hirohito aprobă atacul asupra SUA din timpul celui de-al doilea război mondial.
  • În anul 1955, o activistă pentru drepturile afro-americanilor este arestată deoarece nu i-a cedat locul din autobuz unei femei albe. Rosa Parks, femeia arestată, va milita asiduu pentru drepturile civile.
  • În anul 1959 douăsprezece țări semnează un acord prin care decid ca teritoriul Antarcticii să fie folosit în pace pentru cercetări științifice. În același an avem prima fotografie color a Pământului realizată din spațiu.
  • În 1971 John Lennon și Yoko lansează o melodie istorică – Happy Xmass, War is Over.
  • În anul 1973 Papua Noua Guinee devine stat independent.
  • În 1978 americanii realizează testări nucleare în Nevada.
  • În 1982, este realizat primul transplant de succes cu o inimă artificială. În același an, Michael Jackson lansează pe 1 decembrie albumul Thriller.
  • În anul 1989, se organizează “ziua fără artă” – o manifestație a artiștilor împotriva bolii SIDA și a prejudecăților legate de HIV.
  • În 1991, ucrainienii votează pentru independența față de Uniunea Sovietică. Tot în acest an, se organizează oficial prima zi internațională HIV.
  • În anul 1997, pe 1 decembrie a fost organizat un summit internațional pe tema încălzirii globale. Summitul la care au participat aproximativ 160 de țări s-a ținut în Japonia, fiind stabilit un plan de control al gazelor cu efect de seră.
  • În anul 2009 intră în vigoare Tratatul de la Lisabona, tratat internațional ce consolidează Uniunea Europeană.
  • În 2013 pe 1 decembrie China își lansează primul satelit lunar din cadrul unei misiuni de explorare selenară.
1 Decembrie - La multi ani Romania
1 Decembrie – La multi ani Romania sursa: www.ziarulstefancelmare.ro/semnificatia-istorica-a-zilei-de-1-decembrie-ce-sarbatorim-de-ziua-nationala-a-romaniei/

Pe data de 1 decembrie au avut loc și alte evenimente istorice, celebrate prin zile precum Ziua Libertății și Democrației (Chad), Ziua Națională (Burma), Ziua Guvernării Independente (Islanda), Ziua Restaurării Independenței (Portugalia), Ziua Republicii (Africa Centrală).

De asemenea, în toată lumea, pe 1 decembrie este Ziua Internațională de combatere HIV sau Ziua Mondială de combatere a SIDA, zi în care se organizează marșuri, discuții de informare și conștientizare, comemorări ale victimelor bolii. Prin diverse activități se dorește creșterea nivelului de informare al publicului, al sprijinului și finanțărilor pentru organizațiile care luptă împotriva bolii, însă și împotriva prejudecăților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.