Nu o victorie de ordin militar a stat la baza organizarii ROMANIEI MARI, ci actul plin de vointa al intregii natiuni cu suflet roman, un act ce nu voia decat sansa, dreptatea si suflarea fara frica. Nu asta mai conteaza in contextul secolului XXI, nici macar in contextul de a fi o tara, unita sub acelasi drapel. In fond culorile raman sau se sterg cu vremea, intervine ceata si usor se asterne nepasarea.
Ziua de 1 Decembrie a fost adoptata prin lege, exact dupa inlaturarea regimuui comunist, ca fiind Ziua Nationala a Romaniei iar cu acest prilej se organizeaza o serie de evenimente, notate in programele oraselor mai mari ca si evenimentele zilei de 1 Decembrie, acestea ocupand o zi intreaga, modificand rute si inchizand probabil magazinele mai mari. Ca si idee rezumativa, la data de 1 Decembrie, in anul 1918, s-a adoptat o rezolutie, care a dus la consfintirea unirii tuturor romanilor din Banat, Transilvania si Tara Ungureasca cu Romania.
La acea rezolutie au participat 1.228 delegati sprijiniti de peste 100.000 de oameni, romani din toate colturile Banatului si ale Ardealului. Acea zi a ramas memorabila si in plin secol XXI, cand poporul a uitat cu ce se manca spiritul patriei, iese in strada pentru a participa la diverse evenimente ale zilei de 1 Decembrie, o zi ilustra care se pare ca trezeste spiritul amortit de decenii, doar pentru cateva ore. Nu asta este esential in cuprinsul acestor randuri, esential este sa stim cam ce se intampla in tara noastra in cuprinsul acestor momente, iar pentru asta vom viza evenimentele din orasele importante, care organizeaza la nivel national cele mai emotionante momente.
Inainte de toate, evenimentele zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia, asa cum s-a pastrat traditia ani de-a randul, incep cu depunere de coroane si jerbe la statuia lui I. C. Bratianu, continuand cu aceeasi activitate la statuile lui Iuliu Maniu, Regelui Ferdinand si a reginei Maria, la busturile Fauritorilor Unirii si la statuia lui Mihai Viteazu. Evenimentele continua apoi cu primirea solilor in sala Unirii, soli ai Cetatilor de Scaune ale Unirii. Data de 1 Decembrie este marcata si de o serie de evenimente culturale, precum expozitii de caricaturi, in cadrul spatiilor R.Y.M.A, proiectii de filme istorice ce au loc pe cladirea Universitatii ce poarta numele acestei zile dar si concerte cu muzica populara, precum si cu muzica usoara pentru toate gusturile, cele mai preferate formatii fiind pentru aceste ocazii Holograf sau Zdob si Zdub, acestea intretinand insa atmosfera din timpul serii.
In timpul zilei mai au loc o serie de evenimente precum ceremonialul de schimbare a Garzii Cetatii la Poarta a III-a, dansuri medievale, povesti spuse de personaje istorice in cadrul unor proiectii, defilari organizate de catre Ministerul Administratiei si Internelor si nu in ultimul rand Hora Unirii, ce are loc in zona Universitatii ce poarta bineinteles numele de 1 Decembrie 1918. Seara se inchide cu un puternic foc de artificii iar pentru cei tineri cat si pentru cei batrani are loc si o petrecere organizata, tot in cadrul spatiilor R.Y.M.A, recent deschise.
Evenimentele zilei de 1 Decembrie in Cluj Napoca poate ca nu vor fi la fel de bogate insa vor avea cam aceeasi insemnatate, iar celebrarea incepe cu festivitatea din cadrul Pietei Unirii, dupa care vor concerta o serie de artisti populari, pentru ca, in defnitiv este o sarbatoare a poporului si a traditiilor, iar dupa acestea vor urma concerte cu muzica folk si cu muzica usoara pentru tineri. Spre seara va avea de asemenea loc un intreg foc de artificii, iar clujenii se vor putea bucura si de Targul de Craciun, care se grabeste sa se deschida cat mai repede, urmat de spectacole de dans. Evenimentele zilei de 1 decembrie de la Sibiu vor avea aproximativ aceeasi amploare ca si cele din Cluj Napoca, ele incepand cu un concert de ordin simfonic dedicat Zilei Nationale, urmat de Targul de Craciun din Piata Mare iar apoi spre seara se vor tine concerte in cateva locatii inchise.
Evenimentele zilei de 1 decembrie la Timisoara incep cu depunerea de coroane si cu ceremonia religioasa, urmate de paradele militare si de spectacole pentru copii. Nici fanfara nu lipseste din cadrul acestor evenimente, iar muzica si dansurile populare vor fi prezente negresit. Tot pe data de 1 Decembrie se va deschide oficial si targul de Craciun, data comuna cu deschiderea si altor targuri din tara si evident ca nu vor lipsi concertele de muzica pentru tineri si retragerea cu torte a Garnizoanei Militare Timisoara. Totodata se mai organizeaza si concerte de muzica jazz, un stil destul de vechi si de popular in tara noastra. Evenimentele zilei de 1 Decembrie de la Arad vor debuta in acelasi stil oficios, continuand cu depuneri de flori si coroane si nu in ultimul rand si fanfara care se pare ca nici de aici nu lipseste. Iar daca v-ati hotarat sa stati in casa, indiferent in ce oras v-ati afla, cu siguranta veti putea profita si de confortul caminului vizionand la televizor noutatile de prin intreaga tara.