Reîncarnarea este o idee regăsită în doctrinele a numeroase religii, astăzi hinduismul fiind cea mai răspândită religie care vorbește despre samsara – ciclul vieților, un cerc de nașteri, morți și renașteri prin care individul trebuie să treacă până la eliberarea sa.
Astăzi reîncarnarea nu mai este doar o idee religioasă, intrând și în atenția oamenilor de știință. Paradigma științifică actuală neagă o astfel de posibilitate, însă mulți indivizi, inclusiv cei formați în spirit științific, se lasă convinși de multitudinea de cazuri în care o persoană – de multe ori un copil – își amintește cu detalii o viață trecută.
Argumente ale reîncarnării:
Multe cazuri au intrat în atenția celor care studiază fenomene ieșite din comun. Dorind să afle dacă mărturiile celor care pretind că își amintesc de o viață trecută sunt autentice, s-au făcut deseori verificări minuțioase. Ceea ce i-a convins pe mulți este faptul că descrierile au putut fi verificate.
Locurile și persoanele pe care individul și le amintea din viața trecută existau în realitate; un alt argument este că individul nu ar fi avut cum să cunoască acele persoane, cum să știe detalii intime despre ele, iar acele detalii au fost confirmate. De exemplu, copii care își amintesc că au fost într-o viață trecută o altă persoană cunosc gusturile personale, obiceiurile, fricile acelor persoane și alte detalii personale despre familiile și cunoștințele lor.
Hipnoza pare că atestă realitatea reîncarnării, existând cazuri în care persoane aflate sub hipnoză își amintesc subit lucruri despre alte vieți trăite. Totuși, aceasta poate fi explicată prin crearea amintirilor false – sub sugestie, mintea poate falsifica experiențe.
Cazurile de copii care își amintesc despre o viață trecută oferă detalii fascinante: faptul că un copil mic cunoaște detalii imposibil de știut la acea vârstă, faptul că își amintește detalii personale și recunoaște din fotografii persoane și locuri, faptul că se întâmplă să cunoască o altă limbă la care nu a fost expus, faptul că se întâmplă să aibă abilități pe care nu le-a învățat (de exemplu, un copil micuț care a cusut perfect deși nu făcuse aceasta vreodată) – toate acestea constituie dovezi destul de convingătoare pentru mulți.
În unele cazuri, persoana care își amintește și cea care a fost prezintă similitudini ieșite din comun: personalitate asemănătoare, aspect asemănător, semne și defecte din naștere identice, boli identice, chiar și scris de mână identic (un caz al unui copil a arătat că acesta și persoana care pretindea că a fost în trecut au un scris identic). Sigur că există și cazuri inventate pentru atragerea atenției, altele însă sunt extrem de convingătoare.
Cazuri sunt multe, însă depinde de perspectiva și de credința fiecăruia, deoarece pentru o persoană aceste cazuri pot constitui dovezi clare în timp ce pentru o alta pot fi considerate ca falsuri sau coincidențe.
Printre cele mai cunoscute cazuri sunt cel al lui Ruth Simmons care aflată sub hipnoză a început să vorbească cu accent irlandez și să spună că a fost Bridey Murphy din Belfast, cazul lui Imad Elawar care și-a amintit la 5 ani că locuise în alt sat, recunoscându-și vecinii, amanta, unchiul și discutând cu o cunoștință din viața trecută despre serviciul militar, al lui Ryan, un băiat de 4 ani care și-a amintit că fusese un actor necunoscut din Hollywood, oferind detalii explicite pe care nu ar fi putut să le știe, sau al lui Gus Taylor, care la 18 luni a spus că el este propriul lui bunic, care murise cu un an înainte de nașterea sa (cu detalii din trecutul familei care fuseseră ținute secret).
Pentru cei cu adevarat interesati de ,,fenomenul”reancarnarii ,pot citii cartile scrise de Michael Newton :Calatoria sufletelor,Destinul sufletelor,Viata dintre vieti . Aceste carti sunt bazate pe cercetari amanuntite efectuate de hipnoterapeutul Michael Newton,o somitate in domeniu .