Studiul la facultati din strainatate a devenit un vis mai accesibil pentru tinerii romani incepand cu anul 2006, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Noi oportunitati au aparut pentru elevii care doresc sa urmeze o institutie superioara de invatamant din strainatate. Interesul manifestat de tinerii romani a fost receptionat ca atare si urmarea a fost participarea celor mai prestigioase institutii de invatamant europene la targuri studentesti organizate anual; delegatiile straine participa alaturi de institutiile romanesti la aceste targuri pentru a-si prezenta oferta educationala pentru urmatorul an universitar.
Interesant este faptul ca o mare parte a acestor facultati din strainatate percep taxe de scolarizare mai mici comparativ cu oferta similara prezentata de facultatile romanesti, oferind conditii de cazare net superioare si diferite facilitati pentru studenti. In conditiile in care taxa de scolarizare depaseste posibilitatile financiare ale studentului, exista posibilitatea incheirii unui contract intre student si facultate, prin care studentul isi asuma un angajament de plata esalonata a cheltuielilor de scolarizare, termenul de achitare al datoriei fiind de aproximativ 5 ani din momentul in care tanarul a absolvit institutia de invatamant si s-a angajat in tara in care s-a pregatit. Acest aranjament este reciproc avantajos, tanarul urmeaza cursurile institutiei de invatamant dorite, iar statul care crediteaza educatia tanarului isi recupereaza investitia initiala din munca prestata, taxele aferente calculate pe salariul castigat de tanar in intervalul de timp acordat pentru achitarea datoriei.
Aceste facultati din strainatate, care ofera tinerilor straini ocazia de a studia prin intermediul acestui tip de contract, reusesc, in acest fel, sa recruteze viitorii specialisti in domeniul in care activeaza, deoarece este foarte putin probabil ca tinerii sa se mai intoarca in Romania dupa perioada de cinci ani in care lucreaza in domeniul in care s-au pregatit, castigand un salariu decent. Mai mult, insitutiile de invatamant din aceste tari se afla intr-o colaborare permanenta cu intreprinzatorii din domeniile de activitate pentru care facultatile pregatesc specialisti; multi dintre studentii valorosi, la recomandarea profesorilor, obtin un loc de munca din timpul facultatii la firme de prestigiu.
Oferta educationala prezentata de aceste facultati din strainatate include si cazarea in conditii foarte bune in campusul universitar, accesul la cantina facultatii pe baza unui abonament decent; la dispozitia studentilor sunt puse biblioteci si sali de lectura moderne, laboratoare dotate cu echipamente performante, sali de sport. Serviciile medicale sunt gratuite si acopera o paleta mare de investigatii. O preocupare continua a acestor facultati este integrarea sociala a tinerilor straini, la dispozitia carora sunt puse cursuri de invatare sau de perfectionare a limbii statului in care studiaza; sunt organizate grupuri de studiu mixte pentru a-i ajuta sa socializeze. Tinerii au un coordonator care ii asista in rezolvarea problemelor pe care le intampina.
In fata unor oferte de acest gen este de la sine inteles de ce tinerii romani valorosi aleg sa isi definitiveze studiile la facultati din strainatate. In plus, multe institutii de invatamant ofera studentilor lor posibilitatea de a se angaja in cadrul campusului universitar sau de a desfasura activitati extracuriculare, punandu-le la dispozite spatii, in schimbul unei chirii foarte mici, pentru a-si pune in aplicare o idee, de exemplu organizarea unui club de lectura sau a unor cursuri de dans. In acest fel este dezvoltat spiritul intreprinzator al studentilor, acest tip de activitati ajutandu-i sa relationeze mai usor si sa se integreze mai bine in colectivitatea in care invata si muncesc.
Dar pentru a accesa oferta educationala a acestor facultati din strainatate, viitorii studenti trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Una dintre ele se refera la media generala a anilor de liceu care trebuie sa fie minim opt si media de la examenul de bacalaureat care, de asemenea, trebuie sa fie minim opt. Activitatile extracuriculare reprezinta un mare plus; elevii cu performante deosebite la concursuri, olimpiade vor avea sanse mai mari de a fi acceptati de catre aceste institutii de invatamant. A doua conditie obligatorie pentru a putea studia in strainatate se refera la gradul de cunoastere a unei limbi de circulatie internationala: engleza, franceza sau germana. Performantele lingvistice ale tinerilor trebuie atestate de institutii abilitate ca British Council, Centrul Cultural Francez sau Centrul Cultural German care elibereaza diplome de tipul: Ielts, Toefl, Cambridge ( limba engleza), Dalf, Tef ( limba franceza) si Sprachdiplom (limba germana).
Din momentul in care sunt indeplinite conditiile de mai sus, visul de a studia la facultati din strainatate poate deveni realitate. Urmatorul pas este cautarea facultatii potrivite; exista site-uri specializate pe “.com” care intermediaza relatiile dintre facultati si studenti. Aceste site-uri prezinta oferta educationala a mai multor facultati si pe baza criteriilor enuntate de tanar ii prezinta acestuia mai multe optiuni. Urmatorul pas este trimiterea cererii de inscriere, impreuna cu documentele solicitate. Urmeaza o perioada de analiza dupa care se primeste raspunsul. Pentru a avea siguranta reusitei acestui demers, este bine sa se mearga pe mai multe variante, adica sa se trimita cereri de inscriere la 3-4 facultati, poate si mai multe. In felul acesta sansele de a primi un raspuns pozitiv cresc.