Falangerul comun este un mamifer marsupial, un mare consumator de frunze de eucalipt si acacia care traieste in arealul sau alcatuit din diverse habitate impadurite din Australia de Est si de Sud, Queensland si Tasmania.

Face parte din categoria opusumilor – care alcatuiesc o familie de marsupiale formata din 31 de specii. Toate traiesc in Australia si sunt specii arboricole. Specia falangerul comun apare chiar in gradini si parcuri, are corpul de talia unui jder, cu lungimea de 30-35 cm, greutatea de 0,7-1,1 kg si lungimea cozii de 30-35 cm.

Blana este predominant in nuante de culori roscate-cenusii pe partea dorsala si albicioase pe partea ventrala. Coada este lunga are forma conica, prima parte are un colorit gri-inchis iar cealalta parte alba. Membrele posterioare si anterioare au cam aceeasi lungime, se termina cu labe micute cu cate cinci degete prevazute cu gheare.

Capul este mic, urechile scurte, botul ascutit pe buza superioara cu cateva perechi de vibrize, iar urechile mari acoperite cu par. Ochii sunt bine evidentiati, au irisul de culoare maronie si sunt pozitionati deaupra capului. Acuitatea vizuala la aceste animale este bine dezvoltata, ele vad foarte bine noaptea, sunt cunoscute ca animale nocturne. Ziua mai mult dorm, stau ascunse in scorburi si vizuini, pe care le captusesc cu materiale vegetale – frunze si scoarta de copac.

Citește și:  Cangurul de copac al lui Doria (Dendrolagus dorianus), cea mai mare specie de acest gen
Falangerul comun
Falangerul comun

Aceste animale sunt ierbivore, traiesc mai mult in copaci, in grupuri de cateva exemplare. Isi fac cuiburi in scorburi la fel ca veveritele si se hranesc cu frunze fragede, mai ales de acacia si eucalipt, dar si muguri, fructe, nectar si flori. Exista si specii de oposumi care sunt insectivore, au capacitatea sa prinda insectele din zbor foarte mari prin salturi mari de 60-75 m. Cei mai mari dusmani naturali ai lor sunt pasarile de prada, vulpile si soparlele.

Aceste animale se reproduc de 2-3 ori pe an, femelele nasc 1-3 pui pe care ii tine in sacul marsupial timp de 4 luni si ii alapteaza timp de 6-7 luni. La varsta de un an exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala si devin independenti. Speranta de viata este de 8 ani in conditii de captivitate si mult mai mica in salbaticie, doar de 3-4 ani.

Falangerul comun are denumirea stiintifica de Pseudocheirus peregrinus, face parte din ordinul Diprotodontia, familia Pseudocheiridae. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.

Video – Falangerul comun (Pseudocheirus peregrinus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.