Biserica crestina – ortodoxa si catolica – acorda un loc special Fecioarei Maria – Sfanta Fecioara, Maria din Nazaret, Maica Sfanta – care reprezinta subiectul unei adoratii particulare. Etimologic, numele sau a fost interpretat in diverse feluri – din cuvantul ebraic “Myriam” sau din aramaica (limba vorbita in vremea lui Iisus Hristos) – “Maryam”, radacina egipteana “mry” insemnand “a iubi”, la care se adauga numele zeului “Amon” (zeul suprem la care se inchinau preotii Tebei). In limba greaca, “Maryam” a devenit “Mariamne” (“aleasa lui Amon”), iar pentru crestini, Maria (in transcriere greceasca, “Mariana”) semnificand “iubita/aleasa de Dumnezeu”. O explicatie mai poetica pune numele in relatie cu “mar yam”, in ebraica semnificand “picatura din mare”, latinizat in “stilla maris”, devenit “Stella maris” (“Steaua Marii”), asa cum i se mai spune Sfintei Fecioare Maria.

Potrivit Evangheliilor lui Matei si Luca, Arhanghelul Gabriel este cel care anunta Mariei  si lui Iosif din Nazaret, nasterea pruncului Iisus, in amintirea acestui moment fiind sarbatorita, in fiecare an, la 25 martie (cu noua luni inainte de Craciun), Buna Vestire.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sursa: identitatea.ro/adormirea-maicii-domnului/

In Biserica ortodoxa, principala sarbatoare consacrata Fecioarei Maria este « Adormirea Maicii Domnului » (sau « Sfanta Maria Mare »), la 15 august. In Biserica romano-catolica, sarbatoarea se numeste « Ridicarea la ceruri a Fecioarei Maria ».

Despre momentul in care Fecioara Maria s-a stins din aceasta viata nu exista informatii in Sfintele Evanghelii, ci in textele apocrife (scrieri a caror autenticitate nu a fost clar stabilita). In acestea se povesteste ca Maica Domnului a murit la 59 de ani (la 11 ani dupa Crucificarea lui Iisus Hristos), la Efes, si ca trupul a fost inmormantat in Gradina Ghetsemani din Ierusalim. Nu s-a stins nici de boala, nici de batranete, chipul ei ramanand calm, stralucitor si fericit, cuprins de o desavarsita pace spirituala. In iconografia crestina, acest moment este infatisat aratandu-l pe insusi Iisus Hristos coborand din ceruri, pentru a lua cu sine sufletul Maicii Sale, figurat ca un nou-nascut infasurat in scutece. Alte texte povestesc ca, nefiind prezent la inmormantare, Apostolul Toma a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Maicii lui Iisus Hristos, dar locul era gol, Fecioara Maria fiind inviata de Fiul sau si inaltata in Imparatia cerurilor.

Data de 15 august – « Adormirea Maicii Domnului » – care incheie anul liturgic, la ortodocsi, a fost stabilita de catre imparatul bizantin Flavius Mauricius Tiberius Augustus, in secolul al V-lea. Sarbatoarea este precedata de 14 zile de post, in acest rastimp celebrandu-se un alt moment important, pe 6 august, « Schimbarea la fata a Domnului », care aminteste de minunea de pe Muntele Tabor, cand Iisus si-a chemat ucenicii pentru a le revela dumnezeirea sa – « „Si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina” (Matei 17, 2).

Pe data de 8 septembrie, se sarbatoreste « Nasterea Maicii Domnului », aceasta fiind, dupa spusele Sfintilor Parinti, « ziua pe care a ales-o Dumnezeu pentru a-si pune in aplicare planul mantuirii neamului omenesc », iar pe 21 noiembrie, « Intrarea in biserica a Maicii Domnului ».

Mai mult, poate, decat in Occident, pentru credinciosii ortodocsi rasariteni, venerarea Sfintei Fecioare Maria se inscrie intr-un mister inefabil, este modelul uman de urmat, este mijlocitoarea rugaciunilor muritorilor, intruchipare a bunatatii, indurarii, intelepciunii si dragostei, adorata cu simplitate si incredere.

Icoane vechi ale Maicii Domnului

 • Primele reprezentari iconografice ale Fecioarei Maria ii apartin Sfantului Evanghelist Luca, realizate ca urmare a unor revelatii : Maica Domnului Odighitria (« Indrumatoarea »), cu pruncul Iisus in brate, Maica Domnului Eleusa – „Mângâietoarea“ si Maica Domnului „Rugătoarea“. Aceste icoane nu s-au pastrat, dar, dupa modelul lor, s-au realizat cele de mai tarziu, din traditia bizantina.
 • Cea mai veche icoana a Maicii Domnului, pastrata pana in zilele noastre, se afla la Roma, în catacomba Sfanta Priscila, catacombele fiind locurile in care primii crestini isi ingropau mortii, neavand voie sa faca acest lucru in cimitirele obisnuite.
 • O copie a unei « icoane nefacuta de mana omeneasca » – « Kazanskaia » – se afla in biserica din Kazan, Rusia.
 • « Prodromita », icoana Maicii Domnului de la Schitul Prodromu, de pe Muntele Athos, este, de asemenea, dintre cele « nefacute de mana omeneasca », mesterul zugrav care trebuia sa o realizeze, marturisind ca, in chip minunat, dupa multa truda si incercari, nemultumit de munca sa, dupa indelungi rugaciuni si post, a gasit chipul Sfintei Fecioare desavarsit pictat. « Eu – marturisea el – vazand aceasta minune, n-am mai indraznit a-mi pune condeiul pe ea ».
 • Prima icoana a Maicii Domnului, despre care s-a spus ca este « facatoare de minuni », realizata tot de Sfantul Luca, se gaseste la Constantinopol.
Citește și:  Infrastructura din Romania: haosul de pe sosele

Icoane ale Maicii Domnului « facatoare de minuni » din Romania

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului11

 • Una dintre cele mai frumoase si mai vechi icoane « facatoare de minuni » a Maicii Domnului se afla la Manastirea Neamt. A fost daruita de imparatul Ioan Paleologul, al Constantinopolului, pe la 1400, Mitropolitului Iosif al Moldovei, si este o copie a celei de la Lodd (astazi, localitate din Belarus), din anul 35, care a fost binecuvantata chiar de Fecioara Maria.
 • La Manastirea « Dintr-un Lemn », judetul Valcea, se afla una dintre cele mai cinstite icoane ale Fecioarei Maria. Legenda spune ca a fost gasita in trunchiul unui stejar, ca este foarte veche si ca seamana cu cele pictate de Sfantul Apostol Luca. La manastirea « Dintr-un lemn », nenumarati credinciosi vin sa se roage Maicii Domnului, infatisata in minunata icoana, gasind aici alinare, liniste si o incarcatura spirituala deosebita.
 • Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Namaiesti, judetul Arges, se afla in biserica sapata in piatra. Se spune ca ar fi una dintre cele douasprezece icoane pictate de Apostolul Luca, adica una dintre cele mai vechi din toata crestinatatea, ca ar fi fost adusa aici de Apostolul Andrei si ca a fost gasita, in stanca, de trei ciobani, carora Fecioara Maria li s-a aratat in vis.
 • Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni de la Manastirea Nicula, judetul Cluj, despre care se spune ca a lacrimat in continuu, intre 15 februarie si 12 martie 1699, aduna, in fiecare an, mii de pelerini.

Nenumarate astfel de icoane ale Sfintei Fecioare Maria se gasesc peste tot in tara. Ele dobandesc si mai multa valoare prin felul in care credinciosii le pretuiesc si cauta, prin ele, o poarta spre lumea nevazuta si tainica a puterii divine.

Obiceiuri de Sfanta Maria Mare

 • In lumea rurala, femeile merg, in dimineata de Sfanta Maria, la biserica, si dau de pomana prune, struguri si miere.
 • Se aduna ultimele plante medicinale din an si se pun la icoana Maicii Domnului, pentru ca efectul lor sa fie si mai puternic.
 • Intre Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului si Sfanta Maria Mica (8 septembrie) se fac pregatirile pentru semanatul de toamna.
 • In Moldova, sarbatorirea numelui (Maria, Mariana, Marin etc.) se face numai la Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.