Pisica de nisip (Felis margarita) traieste in regiunile calde si desertice din nordul Africii, din sudul si centrul Asiei. Interesant la aceasta felina este capacitatea ei de adaptare la conditii vitrege, de a rezista la temperaturi ce pot ajunge la plus 50 de grade in timpul zilei si cele apropiate sau chiar sub punctul de inghet pe timp de noapte. Traieste in regiuni in care disponibilitatea apei este foarte scazuta, in Sahara de Nord, Algeria, Nigeria, Maroc, desertul din Iran si Pakistan.
Are corpul destul de mic si putin indesat, cu lungimea de 45-67 cm si greutatea de 1,5-3,5 kg. Pe partea dorsala blana sa are un colorit galbui de nuanta nisipului, pe spate prezinta dungi transversale mai inchise, la fel si pe membre are o serie de dungi intunecate, dar orizontale. Pe partea ventrala coloritul blanii este mai deschis, albicios. Coada este lunga de 28-35 cm si prezinta niste marcaje negre si rosiatice.
Membrele sunt protejate de nisipul fierbinte prin blana care in aceste zone are firele de par mai lungi. Toate cele patru membre se termina cu degete bine acoperite cu blana si prevazute cu gheare retractile, mici, neascutite, rotunjite la varf.
Capul este plat, ochii mari cu irisul de culoare deschisa, pleoapele mai inchise, chiar negre, iar urechile sunt mari, largi la baza si inguste la varf. Nasul este negru, simturile (vaz, auz si miros) foarte bine dezvoltate, are capacitatea de a detecta chiar si cele mai mici vibratii in nisip.
Duce o viata solitara, prefera zonele aride, desertice si nisipoase, unde daca temperaturile devin foarte greu de suportat se ascunde in vizuini abandonate de gerbili, vulpi sau alte rozatoare. Poate supravetui luni de zile fara apa, ea hidratandu-se doar cu lichidele pe care le ia din alimentele consumate.
Isi cauta hrana pe timp de noapte, cand vaneaza insecte, soparle, serpi, rozatoare si pasari. Obisnuieste sa stea pitita la sol, iar cand percepe cu urechile mari prada in apropierea sa, sare asupra ei si o prinde, sau sapa cu ghearele neascutite in nisip, daca aceasta nu se afla la suprafata.
Nu sunt animale teritoriale, deseori parcurg distante si de 8 km in cautarea hranei preferate. Principalii lor dusmani naturali sunt pasarile de prada, serpii si lupii. In perioada de imperechere, scot sunete specifice (asemanatoare pisicilor domestice) de chemare a partenerului.
Femela are o perioada de gestatie de 2 luni, apoi face cel mult trei pui. Acestia au la nastere corpul acoperit cu au un strat de blanita cu fir moale, de culoare galbui-deschisa si cantaresc in jur de 40-78 g. Ei cresc destul de repede, sunt intarcati la o luna si unii ajung la maturitate la varsta de 5 luni. Comunica intre ele prin zgaraieturi, prin stropi de urina sau fecale.
Speranta de viata la pisica de nisip este de aproximativ 13 ani in conditii de captivitate, in mediul ei natural probabil mai mica.
Pisica de nisip face parte din ordinul Cranivora si familia Felidae. Aceasta specie este destul de rara, numarul de exemplare este foarte mic, de aceea este considerata in pericol de disparitie.
Video – Pisica de nisip (Felis margarita):