Ce au in comun Marie Curie, Ana Aslan, Maica Tereza, Amelia Earhart si Coco Chanel? Sunt cinci femei care au trait relativ in aceleasi perioade dar care, fiecare in felul ei, au schimbat lumea.

Marie Curie

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

Marie Curie (1867-1943) este una dintre femeile care au schimbat lumea: a fost prima femeia care a primit un Premiu Nobel si in acelasi timp singura persoana specializata in cercetari stiintifice care a primit doua Premii Nobel pentru doua domenii diferite, adica fizica si chimie. S-a nascut in Varsovia intr-o familie de profesori, iar din cauza pierderii premature a mamei si a unei surori si-a gasit refugiul in invatatura. In 1893 devine licentiata in fizica la Universitatea Sorbona din Paris, iar un an mai tarziu isi ia licenta in matematica. Se casatoreste in 1895 cu Pierre Curie, alaturi de care va lucra si impreuna descopera doua noi elemente radioactive: radiul si poloniul.

In 1903 sunt rasplatiti cu Premiul Nobel pentru Fizica, pe care il impart si cu Henri Becquerel (cel care a descoperit radioactivitatea spontana), iar in 1911 Marie Curie primeste Premiul Nobel pentru Chimie, de data aceasta fara sa-l imparta cu sotul ei, acesta murind intr-un tragic accident in 1906.

Marie Curie este un adevarat exemplu al femeii care poate excela in mai multe domenii, iar acest lucru este demonstrat de faptul ca a fost prima femeie care a obtinut un premiu Nobel si pe urma si pe al doilea, prima persoana care a inventat termenul “radioactivitate”, prima femeie a carei cenusa se afla la Pantheon in Paris, prima femeie din Europa care a avut doctorat, dar si prima femeie laureata a Premiului Nobel a carei fiica a primit si ea un asemenea premiu pentru fizica.

Ana Aslan

foto: libertatea.ro
foto: libertatea.ro

Ana Aslan este si ea una dintre acele femei care au schimbat lumea. Nascuta in Braila in anul 1897, Ana Aslan s-a specializat in gerontologie, dupa ce initial isi dorea sa devina pilot. Dupa ce a absolvit Facultatea de Medicina, a lucrat la Spitalul CFR, la Filantropia si la Clinica Medicala din Timisoara. In 1949 devine seful Sectiei de fiziologie in cadrul Institutului de Endocrinologie din Bucuresti, timp in care devine atrasa de geronotologie, in special de gerontologia sociala, fiind cea care a descoperit beneficiile procainei in afectiunile reumatice.

In anul 1952 infiinteaza Institutul National de Geriatrie si Gerontologie, prima institutie de acest gen din lume, avand ca pacienti foarte multe personalitati din lumea intreaga. In acelasi an prepara Gerovital H3, un medicament care intarzie imbatranirea, iar in 1980, impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, elaboreaza Aslavital, revolutionand astfel medicina.

Maica Tereza

foto: stirile.rol.ro
foto: stirile.rol.ro

Maica Tereza s-a nascut in anul 1910 in Macedonia, intr-o familie care a avut grija sa ii insufle dragostea pentru religie inca de cand era doar un copil. Dupa ce tatal sau a murit cand ea avea doar zece ani, s-a refugiat in credinta: la 12 ani a decis ca vrea sa se calugareasca, iar sase ani mai tarziu facea parte din Surorile din Loretto, un ordin irlandez al carei munca se desfasura in India.

In 1944, dupa ce s-a imbolnavit de tuberculoza, s-a hotarat sa aiba grija de cei sarmani. Astfel, dupa cativa ani in care i-a scoli pe copiii saraci si a ingrijit batranii pe care spitalele nu-i primeau, a infiintat Misionarele Caritatii in Calcutta, ordinul care astazi are peste 450 de centre pe intreg globul. Si-a dedicat restul vietii ajutandu-i pe cei nevoiasi, iar in 1979 a primit Premiul Nobel pentru Pace. A refuzat sa i se faca un dineu oficial, iar banii care s-ar fi cheltuit pe un astfel de eveniment i-a donat celor saraci din Calcutta, pentru ei reprezentand mancarea dintr-un an, dand astfel un exemplu de bunatate extraordinara. A murit la 87 de ani, iar in 2003 Papa Ioan al II-lea a beatificat-o.

Amelia Earhart

Amelia Earhart

Amelia Earhart a fost si ea una dintre acele femei care au schimbat lumea, aratand lumii intregi ca si o persoana de sex feminin poate pilota la fel de bine ca si un barbat. S-a nascut in 1897 si toata viata a militat pentru drepturile femeii, mai ales ca ca s-a confruntat cu critici negative atunci cand a ales sa fie aviator. A intrat la Facultatea de Medicina, insa dupa un an si-a dat seama ca nu asta este ce vrea sa faca in viata. Din cauza faptului ca parintii nu au fost de acord cu noua ei pasiune, a fost nevoita sa isi schimbe locul de munca foarte des, incercand sa stranga bani pentru a-si cumpara un avion.

A reusit in cele din urma in 1921 – a cumparat un avion pe care l-a numit “Canarul” si cu ajutorul lui a devenit prima femeie care s-a inaltat la 4.300 de metri deasupra pamantului. In 1928 a devenit prima femeie pasager care a traversat Oceanul Atlantic cu avionul, fiind desemnata atunci si “femeia anului”.

Un an mai tarziu, devine presedinta unei asociatii a pilotilor femei, care isi propunea sa incurajeze femeile sa zboare. In 1935 devine prima femeie care traverseaza singura Atlanticul, iar doi ani mai tarziu incearca sa devina prima femeie care face inconjurul lumii intr-un avion. Din pacate, in ultima parte a zborului vremea nu i-a fost favorabila, acest lucru ducand la disparitia avionului. Statul american nu a reusit sa gaseasca ramasitele nici pana in ziua de azi.

Gabriel Bonheur Chanel

foto: es.paperblog.com
foto: es.paperblog.com

Gabriel Bonheur Chanel, cunoscuta de toti drept Coco Chanel, este femeia care a schimbat lumea prin revolutionarea modei. Se naste in 1883 in Franta, intr-o familie saraca, iar dupa moartea mamei este trimisa intr-un orfelinat, unde invata cum sa coasa. La 18 ani paraseste orfelinatul si incearca sa devina cantareata, primind astfel numele de Coco.

Devine amanta lui Etienne Balsan si totodata croitoreasa intr-unul din atelierele acestuia. La inceput se ocupa de crearea unor palarii care erau foarte apreciate de francezi, insa adevarata ei cariera incepe in 1931, atunci cand se muta in Paris. Dupa o incercare esuata de a avea un magazin cu jachete si pelerine de ploaie, Coco Chanel incepe sa isi faca un nume in Paris dupa ce este ajutata financiar de Arthur Capel, de care se si indragosteste.

Este prima femeie designer care a folosit in creatiile sale tricotul, folosit exclusiv pentru hainele barbatilor, si tot ea a promovat siragurile de perle si bobul baietos. In 1922 isi lanseaza propriul parfum, Chanel n°5, care si in prezent este cel mai bine vandut parfum (se pare ca se vinde un parfum la fiecare 30 de secunde). A fost prima femeie moderna care a avut curajul sa se imbrace in pantaloni, iar printre inovatiile sale in materie de haine se numara sacoul de tip cardigan si faimoasa rochie neagra sau „little black dress”.

Desigur, aceste cinci femei prezentate mai sus nu sunt singurele femei care au schimbat lumea. Exista multe femei care de-a lungul timpului s-au facut remarcate, iar printre ele se numara Mata Hari, Rosa Parks (o celebra militanta a drepturilor afro-americanilor), Lady Diana, Elizabeth Blackwell (prima femeie medic) si multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.