In ciuda faptului ca parintii sai, tarul Nicolae al II-lea si Alexandra Feodorovna si-au dorit ca al patrulea copil sa fie baiat, la 18 iunie 1901 se naste o fetita, Anastasia Romanov, sora cu Marile Ducese Olga, Maria si Tatiana. Numele Anastasia semnifica fie “cea care deschide inchisoarea”, fie “cea care rupe lantul”, ea primind acest nume pentru ca, in cinstea ei, tatal sau a eliberat studentii pedepsiti pentru participarea la revoltele din Sankt Petersburg si Moscova, ce se petrecusera cu un an mai devreme. De asemenea, numele sau inseamna si “Inviere”, fiind numita “Marea Ducesa Anastasia”. Extrem de inteligenta si de vioaie de mica, ea era o fetita mica de inaltime si grasuta, cu parul roscat si ochii albastri.

Anastasia Romanov alaturi de familia ei
Anastasia Romanov alaturi de familia ei

In copilarie, Anastasia Romanov nu a trait precum o printesa, deoarece tarul Nicolae al II-lea isi crestea copiii foarte simplu. Astfel, ea a dormit, la fel ca surorile sale, pe paturi de campanie tari si fara perne, fiind lasata sa isi faca curat in camera, iar in timpul liber trebuia sa lucreze la mana tot felul de obiecte, spre a fi vandute la evenimentele caritabile. Nonconformista de fel, ii uimea pe cei din jur cu usurinta cu care spunea lucrurilor pe nume, dar si prin abilitatea cu care punea la cale farse, atat pentru tutori, cat si pentru servitori.

Cu toate ca Anastasia Romanov era plina de viata, nu era o fata lipsita de probleme de sanatate, astfel incat avea ambele degete afectate de Hallux Valgus. De asemenea, din cauza unui muschi slab al spatelui, trebuia sa faca un masaj de doua ori pe saptamana, spre nemultumirea ei, care se ascundea sub dulap, pentru a scapa de masaj. Avand o matusa bolnava de hemofilie, mama Anastasiei se temea pentru Alexei, mostenitorul tronului, care suferise atacuri de hemofilie, sa nu isi piarda viata din cauza acestei boli. Ca orice mama dornica sa isi salveze copilasul, Alexandra Feodorovna si-a pus toate sperantele in sfaturile primite de la un staret pe nume Grigori Rasputin, care se ruga pentru Alexei.

Punand pe seama rugaciunilor lui Rasputin insanatosirea lui Alexei, intreaga familie a Ducesei Anastasia Romanov avea o foarte mare incredere in acesta, incat il lasau in preajma copiilor, in camera acestora, copiii fiind sfatuiti sa il considere un prieten. Cu toate acestea, existau si voci care considerau nepotrivit faptul ca el intra in camera fetelor, cand acestea erau imbracate in camasa de noapte. Dupa ce, in anul 1910, guvernanta Maria Ivanova Vishnyakova sustine ca a fost violata de Rasputin, unii oameni incep sa se indoiasca de el, insa, in urma unei investigatii, se dovedeste ca guvernanta nu a fost violata si ca Rasputin este nevinovat.

Desi imaginea sa nu mai este patata, zvonurile referitoare la Rasputin continua, fiind implicata si Anastasia Romanov, dar si mama sa si surorile sale. Conform acestor zvonuri, Rasputin a sedus-o atat pe Alexandra Feodorovna, cat si pe cele patru Mari Ducese. O marturie in acest sens ramane o scrisoare trimisa de Anastasia catre Rasputin, in care ii scrie “ma gandesc la tine tot timpul, dragul meu, pentru ca ai fost atat de bun cu mine”. Lucrurile nu se opresc aici si Rasputin este implicat, alaturi de tarina si de cele patru imparatese, intr-un scandal sexual, existand filmulete animate cu caracter pornografic, in care acestia aveau relatii intime. Dupa acest scandal, Nicolae al II-lea ii cere lui Rasputin sa paraseasca Sankt-Petersburg-ul. La 17 decembrie 1916 este ucis, acest fiind si momentul in care zvonurile ce implicau familia imperiala se incheie.

Dupa incheierea scandalului in care Anastasia Romanov a fost implicata, greutatile abia incep pentru familia imperiala, incepand cu luna februarie a anului 1917, cand Nicolae al II-lea a abdicat. Intreaga familie este arestata la domiciliu, la Palatul Alexandru din Tsarskoye Selo, pe perioada revolutiei din Rusia, iar dupa ce bolsevicii detin puterea, familia este mutata in casa Ipatev. Pe toata perioada in care a fost inchisa, viata celei mai mici printese din familia imperiala nu a fost una usoara, insa ei nu i-a disparut puterea de a zambi si de a fi plina de viata. Astfel, ori de cate ori avea ocazia sa se distreze, o facea fara ezitare. O buna modalitate de a petrece timpul aflat in captivitate intr-o maniera distractiva consta in compunerea de piese de teatru.

Ducesa Maria si Anastasia Romanov, Foto: natdonets.wordpress.com
Ducesa Maria si Anastasia Romanov, Foto: natdonets.wordpress.com

In dimineata zilei de 17 iulie 1917 are loc sfarsitul captivitatii pentru Anastasia Romanov si familia sa, dar si cel al existentei sale, deoarece la aceasta data este asasinata. In noaptea asasinarii, intreaga familie este trezita, pentru a se imbraca, pe motiv ca vor fi mutati, cu scopul de a le mari siguranta. Dupa ce sunt inghesuiti intr-o incapere mica, situata la subsol, sunt informati ca urmeaza sa fie executati, Marea Ducesa ramanand sa fie executata alaturi de sora sa, Maria, si servioarea Demidova. Desi a fost omorata alaturi de intreaga familie pe 17 iulie 1917, de catre serviciile secrete bolsevice, locul unde a fost inmormantata in perioada comunista era necunoscut, ceea ce a dus la existenta unor zvonuri, conform carora ar fi scapat cu viata.

La un an dupa ce Anastasia Romanov este executata, o tanara pe nume Anna Anderson sustine ca este fiica tarului, iar in perioada cuprinsa intre anii 1920-1922 sustine public ca este supravietuitoarea masacrului care s-a napustit asupra familiei imperiale. Conform declaratiei sale, aceasta a reusit sa ii pacaleasca pe calai si sa se prefaca ca este moarta, iar cu ajutorul unei garzi a scapat din ghearele celor care urmau sa o asasineze. Cazul acestei femei este unul dintre cele mai celebre din secolul al XX-lea, mai ales pentru ca in perioada cuprinsa intre anii 1938-1970 s-a luptat pentru recunoasterea juridica, dedicandu-si intreaga viata pentru a demonstra ca este Marea Ducesa a Rusiei.

Impostoarea care sustine ca este Anastasia Romanov isi face aparitia si in capitala tarii noastre, insa pentru putin timp, urmand ca peste cativa ani sa fie vazuta in Germania. In perioada in care Anne Anderson traia, pana in anul 1984, nu s-a putut demonstra ca este o impostoare, insa nici nu a putut dovedi ca este Marea Ducesa, din lipsa de probe. Abia in anul 1993 s-a realizat un test ADN, asupra unei mostre de par ce apartinea lui Anne si a cadavrelor exhumate ale familiei imperiale ruse. Rezultatul obtinut a demonstrat ca aceasta era o mincinoasa, aflandu-se printre cele 10 femei care au sustinut ca sunt Anastasia.

Posibilitatea supravietuirii Marii Ducese Anastasia Romanov a fost sursa de inspiratie a multor piese de teatru si filme, precum este cel realizat in anul 1928, cu numele “Hainele fac femeia”. De asemenea, in anul 1997, isi face aparitia desenul muzical “Anastasia”, iar in anul 2004 romanul “Profetia Romanov”, scris de catre Steve Berry. Fara doar si poate, ea este una dintre reprezentantele familiei imperiale ruse ce s-a bucurat de o mare celebritate, iar posibila supravietuire a acesteia a contribuit la conturarea unui personaj misterios, al carei nume se afla pe buzele tuturor in secolul al XX-lea, supravietuirea sa alcatuind unul dintre cele mai interesante cazuri din istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.