Deschizatoare de drumuri pentru femeile din astronomie, Caroline Herschel are o poveste de viata surprinzatoare, al carei destin a fost menit sa intre in istorie. Se naste in anul 1750 si este sora lui William Herschel, descoperitorul planetei Uranus, cat si a unor telescoape si sateliti, care au avut o importanta deosebita pentru cunoasterea Universului, descoperind miscarea sistemul solar. Se naste in Hanovra, Germania, si provine dintr-o familie numeroasa, care avea abilitati pentru muzica.
La varsta de 10 ani Caroline Herschel este diagnosticata cu tifos exantematic, boala ce ii opreste cresterea, motiv pentru care nu a depasit un metru in inaltime. Din aceasta cauza, nu a beneficiat de o educatie deosebita, pentru ca familia considera ca nu se va putea casatori, fiind indicat pentru ea sa se ocupe de familie. De altfel, tatal ei nu ii preconiza un viitor prea stralucit, considerand ca infatisarea ei ar fi un impediment in calea unei vieti normale, insa s-a inselat. Cu toate ca nu s-a casatorit, a fost o femeie extrem de apreciata si inconjurata de prieteni.
Pe cand Caroline Herschel avea varsta de 22 de ani, fratele ei William, care o indragea foarte mult, o ia cu el in Bath, Anglia, pentru a-i fi asistenta, ea visand sa urmeze in Anglia o cariera muzicala. Pentru a-si putea insoti fratele, a fost nevoita sa promita familiei ca va trimite bani lunar necesari pentru a plati o servitoare, care o inlocuiasa in Hanovra. Ajunsa in Anglia, devine o importanta soprana in Bath, fiind instruita de fratele ei, care era un director de cor si muzician important.
Pasionat de astrologie, fratele femeii astronom Caroline Herschel devine foarte cunoscut in Anglia pentru telescoapele pe care le construia, motiv pentru care isi dedica tot timpul sau astronomiei si construirii de telescoape, pe care le vinde si isi initiaza si sora in stiintele matematice, cu toate ca la inceput aceasta nu era pasionata de astronomie si ii era mai mult menajera. Daca la inceput se ocupa doar de curatenie, de gatit si de confectionarea si polizarea oglinzilor ce erau utilizate, toate momentele in care era langa fratele ei in timp ce acesta realiza observatiile lui astrologie i-au fost extrem de folositoare. In anul 1782, pe cand avea 32 de ani, ii daruieste acesteia un telescop mic, cu care putea sa observe cerul, moment in care devine asistenta fratelui ei.
Odata ce Caroline Herschel a devenit asistenta fratelui ei, i-a fost de un mare ajutor, incat acesta o lasa sa se ocupe de cercetarile pe care le faceau, singura, atunci cand acesta nu putea fi prezent. Pasiunea ei pentru astronomie a devenit atat de puternica, incat a renuntat la muzica si s-a dedicat in totalitate studierii cerului si stelelor, devenind o figura importanta si fiind apreciata drept o femeie de stiinta. Prin studierea intensa a cerului noaptea si a sistemului binar al stelelor, publica cataloage stelare de o importanta deosebita.
La mare cautare la acea vreme pentru astronomi era descoperirea cometelor, fiind una dintre principalele lor preocupari, motiv pentru care nu mica a fost uimirea atunci cand Caroline Herschel descopera prima cometa, pe 1 august 1786, ca dovada ca toata munca depusa prin inregistrarea observatiilor fratelui ei, cat si a schitelor si calculelor au ajutat-o foarte mult, devenind prima femeie astronom din lume recunoscuta. Dupa descoperirea primei comete s-a bucurat de o mare popularitate, insa aceasta nu este singura ei descoperire. A descoperit in total opt comete in urmatorii 7 ani, cat si trei nebuloase si o galaxie.
Descoperirile aduse de Caroline Herschel o transforma in membru de onoare al curtii regale din Marea Britanie, iar Regele George al III-lea o numeste prima femeie astronom profesionist si o plateste cu 50 de lire sterline, suma nu foarte mare, insa suficienta pentru nivelul la care erau remunerate femeile la acea vreme. Ea este prima femeie angajata ca asistent a astronomului curtii regale, acesta fiind fratele ei. De asemenea, primeste medalia de aur din partea Regelui Prusiei.
Dupa ce fratele ei se casatoreste, Caroline Herschel continua sa se dedice astronomiei si sa il asiste pe acesta in observatiile astronomice, facandu-si, atunci cand avea posibilitatea, timp pentru propriile ei observatii. Este impresionant cum aceasta femeie, despre care se credea ca era prea urata pentru a se casatori si singura posibilitatea prin care putea sa supravietuiasca consta in a deveni menajera, reuseste sa intre in istorie drept prima femeie astronom din lume care a descoperit o cometa si se poate afirma in astronomie.
Dupa moartea fratelui ei, din anul 1822, Caroline Herschel se intoarce in Hanover si locuieste impreuna cu fratele ei mai mic, Dietrich. Nu renunta la astronomie, iar inainte de a muri catalogheaza fiecare descoperire pe care ea si fratele au realizat-o, pe care le trimite la comunitatea stiintifica din Anglia. Pentru meritele ei deosebite este numita membru de onoare al Societatii Astronomice Regale, in anul 1835, alaturi de Mary Somerville, aceasta fiind o premiera. De asemenea, este numita membru de onoare al Academiei Regale Irlandeze si se bucura de o mare popularitate in Germania, fiind inconjurata de prieteni.
Caroline Herschel moare in anul 1848, la varsta de 97 de ani in Hanovra, lasand in urma o frumoasa cariera in astronomie si o poveste de viata ce pare rupta din poveste, fiind o femeie puternica, ce nu s-a supus regulilor epocii si a devenit un astronom a carei memorie este apreciata de oamenii de stiinta. In memoria ei a fost numit un crater lunar, C. Herschel, iar in anul 1888 si un asteroid, acesta fiind 281 Lucretia, deoarece Lucretia era cel de-al doilea nume al femeii astronom.
De asemenea, in cinstea ei a fost scris poemul “Planetarium”, de catre Adrienne Rich, care ilustreaza remarcabila viata si realizarile ce ii ofera un loc de cinste printre astronomii lui Caroline Herschel.