Fiica a medicului Ion Moga si a Anei Bologa, Cornelia Moga se naste la 9 septembrie 1885 in Sibiu si devine o tanara extrem de ambitioasa, ce doreste sa studieze o ramura a medicinii pe care nu o practicau multi la acea vreme, respectiv radiologia. Daca barbatii erau in numar foarte mic, care sa studieze aceasta ramura ce se ocupa cu examinarea organismului uman prin intermediul razelor X si Y si utilizarea acestora pentru a trata diferite afectiuni, cu siguranta femei nu erau deloc. Astfel, ea este curajoasa care inregistreaza o premiera in Romania, devenind prima femeie radiolog din tara.
Pentru a profesa ca radiolog, Cornelia Moga a urmat o perioada lunga de studii aprofundate. La inceput urmeaza cursurile Scolii Civile de Fete si apoi pe cele liceale la Liceul Maghiar din orasul natal. Dupa terminarea liceului, se inscrie la Facultatea de Medicina din Budapesta, la care studiaza intre anii 1905-1910. Nu se opreste aici si continua cu frecventarea unor cursuri de radiologie speciale, la München şi Hamburg, iar la Karlsbad urmeaza cursuri de medicina. Cu o asa perfectionare si datorita calificativelor foarte bune primite pe toata perioada studiilor, este angajata la Institutul de Anatomie Patologica, urmand apoi sa lucreze la Clinica II Medicala din Budapesta, unde se specializeaza in medicina interna, neurologie, radiologie, bacteorologie si lucrari de laborator.
In anul 1918, Cornelia Moga se stabileste in Arad si lucreaza in toate domeniile in care era specializata, dar si in calitate de voluntar la infirmeria unui internat de fete si in Comitetul Sanatatii Publice si in Sanatoriul T.B.C. din Arad. Se pare ca Aradul este cu siguranta un oras norocos, locuitorii sai fiind privilegiati de faptul ca printre ei locuia o tanara cu o pregatire medicala remarcabila, precum a sa. Cu toate ca a ales sa profeseze in Arad, este un medic ce se bucura de o buna reputatie peste tot in tara, dar si in strainatate. Asa se face ca participa la congresele de radiologie ce au loc in Bucuresti, Iasi, Timisoara sau Cluj-Napoca, dar si dincolo de granitele tarii, la Roma, sau la Zürich, Stockholm sau Paris.
Incepand cu anul 1949, Cornelia Moga va profesa ca medic radiolog la spitalul orasanesc din Arad, pana in anul 1957, cand se pensioneaza. Desi aduce contributii medicinei si radiologiei, totul are un pret, acesta constand in distrugerea sanatatii, cauzate de iradiere. Astfel, dupa pensionare, ii este amputat la inceput degetul aratator, apoi si celelte degete, cat si toata mana stanga. De asemenea, prezenta tumorii la coasta si axile, care au fost inlaturate cu succes, insa fara sa poata fi salvata, cazand victima metastazelor de la plamani, creier si ficat. Constienta ca nu mai are nicio salvare, dupa ce a analizat toate posibilitatile, a murit resemnata, insa implinita pentru realizarile medicale deosebite.
Cornelia Moga se stinge din viata la 7 februarie 1962 si este inmormantata in orasul natal, alaturi de parintii sai. La 50 decenii de la moartea sa, este considerata unul dintre cei mai ilustri medici romani.