Eleanor Roosevelt s-a nascut pe data de 11 octombrie 1884 si a fost Prima Doamna a Statelor Unite pentru cea mai lunga perioada de timp, fiind sotia Presedintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin Delano Roosevelt. Nascuta la New York, aceasta provine dintr-o familie bogata, dar nu ferita de tragediii, astfel incat de la varsta de 8 anisori si pierde mama, iar doi ani mai tarziu si tatal. Ramasa fara parinti, micuta Eleanor este crescuta de catre bunica din partea mamei.
La implinirea varstei de 15 ani, Eleanor Roosevelt este trimisa la Londra, pentru a studia la Allenswood Academy, o scoala particulara. Aici are ocazia sa o intalneasca pe Marie Souvestre, o importanta sustinatoare a drepturilor femeilor, de la care a invatat foarte multe, sustinand libertatea si independenta femeilor. In anul 1902 se muta la New York, unde il intalneste pe Franklin Delano Roosevelt, care ii era var de gradul al V-lea. Acesta, student la Harvard, se indragosteste de tanara Eleanor, formandu-se o legatura puternica intre cei doi, in ciuda impotrivirii familiei lui. Cu toate ca unchiul sau nu a sustinut aceasta relatie, nu a putut impiedica casatoria dintre cei doi, onorandu-le cu prezenta la nunta ce a avut loc in anul 1905. Prezenta presedintelui Theodore Roosevelt la nunta a transformat-o in cel mai important eveniment al tarii.
Luna de miere de care a avut parte Eleanor Roosevelt a fost ravnita de multe femei ale epocii, proaspetii casatoriti mergand, pentru trei luni de zile, intr-un tur al Europei. Desi tanara Eleanor era o femeie deosebita si a devenit una dintre cele mai puternice femei ale secolului al XX-lea, soacra sa nu era extrem de incantata de casatorie, considerand ca nu era suficient de buna pentru a-i fi nora. Cu toate acestea, cei doi au ramas casatoriti, chiar daca lucrurile nu s-au desfasurat cum si-ar fi dorit Eleanor, si i-a fost mereu un adevarat sprijin sotului, fiindu-i loiala si dedicata careierei sale politice.
Inainte de toate, Eleanor Roosevelt era un foarte bun politician, insa, chiar daca s-ar fi putut concentra pe propria ei cariera politica, secolul al XX-lea nu era favorabil pentru ca o femeie sa devina politician, in conditiile in care la acea vreme 75% din femei erau casnice. Ea si-a sustinut sotul in carirea politica acestuia si a devenit, in anul 1933, Prima Doamna a Statelor Unite ale Americii, fiind cea mai longeviva Prima Doamna pe care au avut-o americanii, pana in anul 1945.
Rolul de militanta pentru drepturile femeilor detinut de Eleanor Roosevelt nu s-a incheiat odata cu ocuparea pozitiei de Prima Doamna, chiar daca aceasta ar fi trebuit sa nu se implice in politica si sa detina un rol doar in aparenta, aceasta nu s-a lasat intimidata de prejudecatile vremii si si-a dus pana la capat misiunea de a lupta pentru oameni, cu merite deosebite. Astfel, a fost implicata in numeroase actiuni umanitare si s-a luptat pentru drepturile afro-americanilor, a infiintat Freedom House si si-a sustinut cu tarie idealurile inalte.
In ceea ce priveste casnicia ei, Eleanor Roosevelt nu a fost lipsita de dezamagiri, in anul 1918 descopera scrisorile de dragoste pe care sotul le primea de la secretara sa, Lucy Mercer. Afland de infidelitatea sotului, doreste sa divorteze, insa un divort i-ar fi distrus sotului cariera politica, motiv pentru care a trebuit sa faca un compromis si sa ii fie in continuare alaturi. Dezamagirea nu a venit doar din partea sotului, cat si din partea familiei, la aflarea ca verisoara sa, fiica presedintelui Theodore Roosevelt, Alice, sustinea relatia sotului cu secretara Lucy Mercer. Indiferent de cat de dificil ar fi fost pentru ea, a avut o casnicie in care domina o prietenie adevarata intre cei doi soti. Ea a ramas un bun sfatuitor al sotului si cel mai important sustinator al carierei sale politice.
In anul 1921 devotamentul lui Eleanor Roosevelt fata de sot este inca o data pus la incercare, deoarece acesta se imbolnaveste de poliomielita si ramane paralizat. Conform marturisirilor medicului de familie, aceasta a luptat impotriva bolii alaturi de sot, a dat dovada de un mare curaj si nu a cedat niciodata. Viitorul lui Franklin urma sa se schimbe, deoarece acesta ramane paralizat, insa sotia sa se afla intr-o continua ascensiune politica, fiind influenta pentru politica americana si o reprezentanta a Partidului Democrat.
Lucy Mercer nu dispare din viata sotului lui Eleanor Roosevelt, iar pe la mijlocul anilor ’30 acesta se intoarce la ea , ramanand langa ea pana in clipa in care a murit, pe 12 aprilie 1945. Toate acestea nu i-au afectat activitatea politica, femeia politician Eleanor fiind mult mai implicata in probleme tarii si nu numai, decat multi alti politicieni. Prin actiunile ei a iumit intreaga lume, fiind apreciata pentru vizita sa in Pacificul de Sud, in perioada existentei luptelor cu Japonia, a vizitat trupele armate pe front, in timpul celul de-al Doilea Razboi Mondial si este intemeietoarea Organizatiei Natiunilor Unite.
Eleanor Roosevelt a luat parte la formularea Declaratiei Universale ale Drepturilor Omului si a fost numita de catre presedintele Harry Truman delegatul SUA la adunarea Generala a Natiunilor Unite, fiind numita de Truman Prima Doamna a Lumii. Se afla printre putinii oamenii, care au reusit, prin munca lor, sa schimbe viata unui numar mare de oameni si sa se dedice aparararii drepturilor acestora. In ciuda relatiei extraconjugale a lui Franklin, acesta nu a incetat niciodata sa isi iubeacsa sotia, iubire pe care a facut-o publica ori de cate ori a avut ocazia, sprijinind-o atunci cand aceasta a avut nevoie.
Datorita relatiei extrem de apropiate intre Eleanor Roosevelt si ziarista Lorena Hickok, implicata in campaniile electorale ale lui Franklin, Prima Doamna a fost acuzata de lesbianism. Ideea ca ar fi putut exista o relatie intre cele doua a fost incurajata si de o scrisoare a celor dolua, in care a fost scrisa fraza „Vreau sa te iau in
Brate si sa te sarut pe coltul gurii”, care sugereaza ca ar fi avut o atractie fata de femei. Totodata, se crede ca aceasta ar fi avut o simpatie fata de garda sa de corp, Earl Miller, care i-a fost garda de corp incepand cu anul 1929 pana in clipa in care a murit, intre cei doi formandu-se o prietenie foarte frumoasa.
La 7 noiembrie 1962 Eleanor Roosevelt moare, insa nu si din inimile americanilor, care au iubit-o pentru devotamentul cu care muncit pentru libertatea oamenilor si pentru drepturile femeilor, fiind un model pentru femeile de pretutindeni si o sursa de inspiratie. Prin tot ce a realizat, este o Prima Doamna unica in istoria Statelor Unite ale Americii, fiind Prima Doamna a lumii.