Elena Lupescu a devenit o legenda in istoria tarii noastre, fiind mai mult decat o simpla curtezana. Cu o personalitate complexa, este femeia pe care Regele Carol al II-lea a iubit-o mai mult decat propria tara si decat destinul sau de rege. Nascuta in luna septembrie a anului 1896, este o personalitate controversata, care naste multe semne de intrebare. Pana si numele acesteia este invaluit in mister, deoarece, numita prin casatoria cu un ofiter roman, Tampeanu, exista dovezi conform carora aceasta s-ar fi numit Magda Wolf sau Duita Grunberg.

Elena Lupescu1
Elena Lupescu sursa: haaretz.com/israel-news/.premium.MAGAZINE-meet-the-self-styled-kendrick-lamar-of-israeli-poetry-1.5629338

Familia din care provine Elena Lupescu nu era una simpla, tatal ei, Nicolae (Nahum) Grünberg era un farmacist evreu la origini, care s-a botezat mai tarziu crestin ortodox si si-a schimbat numele in Lupescu, iar mama, Eliza Falk, s-a nascut evreica, insa s-a convertit la catolicism, fiind o fosta dansatoare la Viena. Extrem de frumoasa si de inteligenta, era firesc sa aiba parte de cea mai buna educatie, motiv pentru care este inscrisa de tatal ei la una dintre cele mai bune scoli din capitala de la acea vreme, care ii asigura o buna integrare in inalta societate, aceasta fiind Scoala “Pitar Mos”.

Dupa terminarea scolii, Elena Lupescu se transformase intr-o femeie cuceritoare, maiestra in a stapani arta seductiei si doritoare de a dobandi o foarte buna situatie materiala si celebritate. Nu ii era dificil sa obtina ce isi dorea, deoarece era o persoana extrem de atragatoare, care nu se sfia sa aiba un comportament cat mai cuceritor, care iesea in evidenta in saloanele pe care le frecventa. Se bucura de o mare popularitate in cercurile mondene ale vremii, fiind vazuta atat in Cazinoul din Sinaia, foarte cunoscut pe atunci, dar si la evenimentele la care participa familia regala.

Interesata de a ocupa un statut cat mai inalt in inalta societate, dar si pentru o situatie materiala cat mai buna, Elena Lupescu se casatoreste cu locotenetul Tampeanu, din Regimentul de Vanatori al printului Carol. Desi era o femeie casatorita, nu a putut sa isi traiasca viata asa cum era firesc pentru o femeie care nu mai era singura, continuandu-si cu vechile capricii si obiceiuri. De asemenea, nu era interesata sa ascunda aventurile extraconjugale, fiind absolut firesc ca proaspatul sot sa afle despre ele si sa divorteze, in anul 1920, dupa ce colegii din regiment se amuzau pe seama sotiei infidele.

Singura din nou, Elena Lupescu isi continua viata exact de unde a lasat-o inainte de a se casatori, fiind o persoana prezenta la toate evenimentele mondene. Fiind una dintre femeile care colaborau cu Posmantir, un fotograf care realiza albume deocheate dar si filme fotografice, tanara divortata are ocazia sa il cunoasca pe Regele Carol al II-lea. Pentru a-si intretine afacerea, Posmantir realiza albume foto cu nudurile femeilor care lucrau pentru el, care erau dame de companie, fiind prezentate, prin fotografiilor acestora, clientilor. Asa se face ca femeia de care se va indragosti nebuneste regele pozase si ea nud pentru acest fotograf.

Prin fotograful Posmantir, Elena Lupescu il intalneste pe rege in ziua de 14 februarie a anului 1925. Cu toate ca regele ii cunostea trecutul, acest lucru nu l-a impiedicat sa aiba o relatie cu ea, relatie care a fost perceputa de cei din jur ca o simpla aventura. Nici regele nu a avut o viata ferita de aventuri, ci dimpotriva, fiind cunoscut pentru numeroasele sale legaturi amoroase. Dupa incoronoarea sa, din anul 1918, fuge cu iubita de la acea vreme, Ioana Lambrino, iar in august anul urmator se casatoreste cu Ioana Maria Zizi Lambrino, fiica de general, cu care are un copil, Mircea Gregor Carol Lambrino. De asemenea, casatoria sa cu printesa Elena nu era una foarte stralucita, lucru cunoscut atunci opiniei publice.

La inceputul relatiei dintre Elena Lupescu si Regele Carol al II-lea, cei doi se intalneau in casa colonelului Tautu, iar mai tarziu i-a cumparat un apartament pe strada Mihai Ghica. La inceput o aventura, relatia dintre cei doi se concretizeaza, cu toate ca printesa Elena era interesata sa isi salveze casnicia. Crezand ca ar fi benefic pentru casnicie, printesa Elena ii propune sotului sa mearga impreuna cu ea si fiul lor, Mihai, in Sinaia, la Castelul Peles, pentru a locui acolo. Aflat in situatia de a alege intre amanta si familie, amanta vine cu o propunere extrem de avantajoasa pentru amandoi, prin care acesta nu va trebui sa aleaga.

Elena Lupescu si Regele Carol al II-lea, Foto: anomismi.wordpress.com
Elena Lupescu si Regele Carol al II-lea, Foto: anomismi.wordpress.com

Asa se face ca la Sinaia a mers atat regele cu familia, cat si Elena Lupescu, care a mers in secret, pentru a se intalni pe ascuns cu barbatul pentru care incepuse sa aiba sentimente profunde. Cei doi se intalneau in cabana situata la marginea padurii, insa oricat de mult incercau sa se ascunda, masina regelui, care avea insemnele regale, nu era dificil de recunoscut. Prezenta ei in Sinaia nu a fost observata doar de locuitori, ci si de printesa, despre care se spune ca intr-o seara, pentru a se razbuna pe rege, l-a inchis intr-o camera, sperand ca in felul acesta nu se va putea intalni cu amanta sa.

Cu toate ca era inchis in camera, acest lucru nu l-a impiedicat sa o viziteze pe Elena Lupescu, preferand sa sara de la balcon si sa se accidenteze usor la picior, decat sa nu o viziteze. O asemenea relatie nu era acceptata, nici de tatal regelui, Ferdinand, si nici de politicieni, insa incercarile lor de a-i desparti au fost in zadar, deoarece, cand cei doi au considerat ca nu au alta solutie, se hotarasc sa paraseasca impreuna tara. Regele Carol trimite tatalui sau o scrisoare, prin care renunta la drepturile de print mostenitor, aceasta fiind salvarea relatiei dintre cei doi.

Dupa moartea Regelui Ferdinand, Carol isi inlatura fiul, Mihai, de la putere, si este proclamat rege la 8 iunie 1930, garantand ca Elena Lupescu va ramane in strainatate. In ciuda promisiunilor sale, aceasta nu se tine de cuvant si revine in tara la scurt timp, cu un pasaport fals. Relatia celor doi continua, la fel de intens ca si inainte, insa, in luna septembrie a anului 1940, dupa 10 ani de conducere, Regele Carol este nevoit sa abdice si sa traiasca in exil, unde iubita sa amanta il va urma indeaproape.

Cu toate ca au parasit tara in anul 1940, Elena Lupescu se casatoreste cu regele abia in anul 1947, in Brazilia avand loc casatoria civila, iar in Franta casatoria religioasa. Au ales sa isi traiasca povestea de iubire in statiunea de lux Estoril, din Portugalia, unde au avut o casnicie echilibrata si linistita, total diferita de tumultoasele relatii care i-au consacrat pe cei doi. In anul 1953 regele moare, iar ea continua sa locuiasca in Estoril pana in anul 1977, cand se stinge din viata.

Elena Lupescu, o femeie deosebit de frumoasa si de eleganta, este cea pe care regele a iubit-o si a pretuit-o, dincolo de responsabilitatile sale in calitate de print mostenitor al tronului si dincolo de impotrivirile Casei Regale. Numita “Femeia Nefasta”, “Inalta Doamna”, “Lupeasca” sau “Duduia”, este protagonista uneia dintre cele mai mediatizate povesti de dragoste, care a facut istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.