Numele Elizabeta de Bathory este invaluit in legende, insa dovezile istorice demonstreaza ca aceasta, o contesa maghiara din celebra familie Bathory, isi merita cu siguranta denumirea de “contesa insangerata”, datorita numarului mare de crime pe care l-a comis, de 650, pentru a se imbaia in sange, cu scopul de a se mentine tanara. S-a nascut in 1560 si este fiica lui George Bathory, care era fratele Principelui Transilvaniei, Andrey Bathory si a fiicei de principe Anna Bathory, al carui tata, Istvan Bathory, era tot un Principe al Transilvaniei.
Dupa cum sugereaza si numele, parintii Elizabetei Bathory erau rude, iar ea nu este singura persoana cu preocupari anormale din familie. Astfel, matusa ei a fost cunoscuta drept o criminala si o vrajitoare, fratele ei era acuzat de uciderea mai multor copii, iar unchiul ei a fost un cunoscut alchimist si un adept al credintei satanice. A copilarit in castelul Ecsed, situat la granita dintre Ungaria si Romania, insa nu a avut parte de o copilarie fericita. Se crede ca pe la 5-6 anisori, a fost prezenta la unele scene socante, care au dus la obsesia pentru sange de mai tarziu, iar faptul ca a fost inconjurata fie de persoane care practicau alchimia, fie de vrajitori sau de criminali, poate explica acest lucru, mai ales ca si bona ei era o practicanta a magiei negre.
In ciuda copilariei nefericite pe care a avut-o Elizabeta Bathory, a avut parte de o educatie aleasa, astfel, daca unii nobili abia puteau sa scrie si sa citeasca, ea cunostea patru limbi straine. Desi era bine educata si deosebit de frumoasa, fiind una dintre cele mai frumoase femei ale epocii datorita parului negru lung, ce contrasta cu pielea alba, avea probleme de comportament. Este posibil sa fi suferit de epilepsie sau de grave tulburari ale sistemului nervos, deoarece avea puternice accese de furie inca de mica.
La varsta de 15 ani Elizabeta Bathory se casatoreste cu un comandant din armata ungara, pe nume Ferenc Nadasdy, in varsta de 25 de ani. Inainte de casatorie are un copil cu un taran din Transilvania, o fata pe nume Anastasia, iar in urma casatoriei cu Ferenc Nadasdy are alti cinci copii, Anna, Katalin, Miklos, care moare la nastere, Orsolia si Paul. Desi a fost o femeie de o cruzime exceptionala, a fost o mama foarte buna, care s-a implicat foarte mult in educatia copiilor. Dupa 10 ani ramane vaduva.
Descoperirea actiunilor odioase ale Elizabetei Bathory incepe in anul 1609, cand circula niste zvonuri ce privesc disparitia unor tinere nobile, despre care se spune ca ar fi fost sechestrate in castelul Cachtice, situat in prezent in Slovacia. Afland acestea, regele Mathias al II-lea al Ungariei isi trimite soldatii pentru a afla despre ce este vorba. Descoperirile facute de acestia au reprezentat un soc, dupa ce gasesc trei femei la partenerul castelului, ce parea victimele unor serioase torturi, descopera la subsol un numar mare de femei tinere si copii ce urmau sa devina victime ale ritualelor de frumusete pe care le practica contesa.
Soldatii vor avea sa afle ca aceasta descoperire nu era singura de la castelul contesei Elizabeta Bathory, astfel, ei descopera o sala de sacrificii, in care se petreceau cele mai ingrozitoare modalitati de torturare. Sunt arestate trei dintre angajatele castelului, care nu au reusit sa scape, si un tanar pitic pe nume Ficzko. Contesa nu este arestata, fiindu-i permis sa ramana in castel pe toata durata investigatiilor. Pe 7 ianuarie 1611 are loc procesul care va dezvalui un numar impresionant de crime. Dupa ce au fost audiati 300 de martori de catre 21 de judecatori, toate dovezile au demonstrat ca singura raspunzatoare este contesa.
Se considera ca dupa moartea sotului, Elizabeta Bathory a inceput sa isi schimbe comportamentul, si nu doar prin relatiile pe care le avea cu numerosi barbati, ci prin preocuparea exagerata fata de aspectul fizic, obisnuind sa isi schimbe de cateva ori pe zi vestimentatia si fiind tot mai interesata de tratamente impotriva imbatranirii. Intamplarea face ca in timp ce lovestcu foarfeca o servitoare, sa ii ajunga cateva picaturi din sangele acesteia pe piele, acesta fiind inceputul sfarsitului pentru un numar foarte mare de tinere.
Analizand pielea care a fost atinsa de sangele tinerei servitoare, Elizabeta Bathory are impresia ca i-a intinerit, gandindu-se ca si-a gasit leacul perfect pentru a intineri. Formandu-si o echipa din persoane dubioase, care practicau magia neagra, sacrifica un numar mare de fete din satele invecinate, pe care le chema cu scuza ca dorea sa le angajeze, desi acestea sfarseau in ritualurile ei sadice. Sfatuita de angajatii ei sa se foloseasca de sangele tinerelor de origine nobila, simtind ca doar asa tratamentul care nu functiona, va da rezultate, autoritatile pleaca urechea, cand afla ca lipsec tinerele nobilelor, desi taranii s-au plans pentru 20 de ani de disparitia tinerelor venite in cautare de munca.
Dupa ce Elizabeta Bathory sacrifica o tanara pentru a folosi sangele drept elixir al frumusetii, isi nota in jurnal amanuntele torturii, pe care i le dadea si sotului sa i le citeasca, reprezentand, probabil, un deliciu pentru cei doi. Cu toate ca rudele acesteia stiau despre actiunile ei inumane, nu au facut nimic ca sa o opreasca. La inceput este acuzata de peste 80 de crime, pe care ea le neaga, spunand ca totul este o inscenare, insa dupa ce se descopera jurnalul in care era notata fiecare crima, nu mai are scapare.
Conform dovezilor istorice, Elizabeta Bathory folosea sangele atat pentru a se scalda in el, cat si pentru a-l bea, fiind ucise cate 5 fete pe saptamana si descoperindu-se ca au fost ucise 650 de fete. In mod surprinzator, in aceeasi perioada s-a nascut la Fagaras o alta Elizabeta Bathory, care are aceleasi rude si moare in aceeasi perioada in care moare contesa sangeroasa, anul 1916, ramanand un mister daca este aceeasi persoana sau doar o simpla coincidenta. Facand parte din cea mai influenta familie a vremii, nu este inchisa, ci doar sechestrata in cateva camere ale castelului, avand ferestrele si usile inchise. Avea lasate doar cateva deschideri mici prin care intra aerul si o mica gaura in zid, prin care primea hrana.
Desi a crezut ca prin sacrificiile umane realizate va castiga elixirul frumusetii si va avea o viata indelungata, nu a trait mai mult de 54 de ani, murind dupa 3 ani si jumatate de arest la domiciliu, fiind un pret prea mic pe care l-a platit pentru ingrozitoarele crime comise.