Gina Patrichi, nascuta pe 8 martie 1936, este actrita care a dat viata, intr-o maniera exceptionala, unor personaje precum Roza, din “Padurea Spanzuratilor”, Giuca din “Morometii”, Olimpia din “Felix si Otilia” sau Ioana din “Nemuritorii”. Moartea sa, care s-a produs, din nefericire, mult prea devreme, actrita trecand in nefiinta pe 18 martie 1994, a lasat un mare gol si o mare durere atat in teatrul romanesc, cat si in cinematografie, radio si televiziune. In anul 1952, desi nu isi finalizase inca studiile liceale, este acceptata la Institutul de Teatru “I.L. Caragiale”, din capitala, unde o are ca profesoara pe cunoscuta Aura Buzescu. Cu toate ca este foarte talentata, este exmatriculata, in anul trei, pe motive disciplinare, imaginea actritei din tinerete contrastand puternic cu cea pe care actrita, o adevarata profesionista, si-a construit-o pe timpul vietii.
Cu toate ca Gina Patrichi nu si-a terminat facultatea, dar nici liceul, acest lucru nu i-a stat in calea succesului de care s-a bucurat, dovedind ca talentul a fost mai presus de orice. Astfel, este angajata la scurt timp de Teatrul Dramatic din Galati, unde, pe 21 octombrie 1956 isi face debutul, in spectacolul “Nota zero la purtare”, de Virgil Stoenescu si Octavian Sava. Pana in anul 1964 lucreaza la teatrul din Galati, insa, incepand cu acest an este invitata sa lucreze la Teatrul Bulandra din capitala, de catre regizorul, scenograful si actorul Liviu Ciulei.
Incepand cu anul 1964, Gina Patrichi va juca pe scena Teatrului Bulandra pana la sfarsitul vietii, iar debutul sau are loc pe 29 ianuarie, in piesa de Mihail Sebastian “Jocul de-a vacanta”. Pe aceasta scena interpreteaza roluri precum: Kitty Duval in “Clipe de viata”, Mita Baston in “D’ale Carnavalului”, Portia in “Iulius Cezar”, Madeliene in “Victimile datoriei”, Raymonde Chandebise in “Puricele în ureche”, Silvia in “Acesti nebuni fatarnici”, Julia Luccani in “Vicarul”, Caterina de Medici in “Elisabeta I”, Nastasia in “Azilul de noapte”, Hedda Tesman in “Hedda Gabler”, Reportera in “Interviu”, Liubov Ghiorghievna in “Amintiri”, Gertruda in “Hamlet” sau Ivona in “Dimineata pierduta”, cat si Marie Dockalova in “Romeo si Julieta la sfarsit de septembrie”.
Pentru interpretatea acestor roluri, Gina Patrichi a colaborat cu numerosi regizori, precum cu Valeriu Moisescu, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Crin Teodorescu, Emil Mandric, Radu Penciulescu, Ion Caramitru, Catalina Buzoianu, Miriam Raducanu sau Alexandru Tocilescu. Prima aparitie a sa cinematografica are loc tot in anul 1964, an in care joaca in doua filme, “Cartierul veseliei” si “Procesul alb”, insa acestea doua nu sunt filmele care sa ii asigure actritei un mare succes. Rolul despre care se poate spune ca a consacrat-o in film este cel al Rozei Ianosi din “Padurea Spanzuratilor”, al carui regizor este Liviu Ciulei.
Acesta este inceputul unei lungi cariere cinematografice pentru Gina Patrichi, care continua sa joace in filme, precum “De ochii lumii”, “Bariera”, “Trecătoarele iubiri”, “Dincolo de nisipuri”, “Nu filmam sa ne amuzam” sau “Tata de duminica”, in care este fosta sotie a personajului glumet, interpretat de Amza Pellea. Dupa aparitia in filmele “Ratacire” si Proba de microfon’, joaca in “Saltimbancii’, apoi in cele doua parti ale filmului “Lumini si umbra”, continuand cu “Linistea din adancuri”, “Fram”, “Pe malul stang al Dunarii Albastre” si “Sezonul Pescarusilor”. Ultimele filme in care a jucat sunt “Felix si Otilia”, “Nemuritorii”, “Figurantii”, “Duminica in familie”, “Morometii”, si “Hanul dintre dealuri”, acesta fiind ultimul film in care actrita a jucat.
Desi in teatru Gina Patrichi a interpretat toate rolurile importante pe scena Teatrului Bulandra, joaca in rolul reginei in piesa “Antoniu si Cleopatra”, de William Shakespeare, pe scena Teatrului National din Cluj, ultima stagiune a acestei piese desfasuradu-se intre 1992-1993. De asemenea, actrita a interpretat personaje in peste 150 de piese de teatru radiofonic, fiind o importanta actrita si pentru lumea radioului. Pe durata vietii a primit trei premii, si anume Premiul ACIN, oferit pentru rolul Zaza din filmul Pe malul stâng al Dunării albastre, acordat in anul 1983, in anul 1988 primeste Premiul ATM, oferit pentru rolul feminin principal din piesa “Antoniu si Cleopatra”, iar in 1994, la sfarsitul lunii ianuarie, primeste Premiul de Excelenta, acordat de UNITER.
Pentru a putea obtine cat mai multe informatii referitoare la viata si munca actritei Gina Patrichi, exista biografia realizata de catre Mircea Morariu, din anul 2008, intitulata “Cartea cu Gina Patrichi”, dar si cartea “Gina Patrichi- clipe de viata”, scrisa de catre fratele actritei, Mircea Patrichi, in anul 1996. Acesta este un jurnalist stabilit in Elvetia, care ofera, prin aceasta carte, posibilitatea celor care au indragit-o pe actrita sa ii cunoasca mai bine munca si viata. Asemeni altor personalitati de marca ale teatrului si filmului romanesc, si aceasta a trecut in nefiinta mult prea devreme, lasandu-ne mostenire o frumoasa colectie de filme si inregistrari radiofonice, care amintesc de ceea ce a fost si va ramane pentru totdeauna Gina Patrichi.