Scriitoarea romanelor “Mandrie si prejudecata” si “Ratiune si simtire”, Jane Austen, nu a fost niciodata casatorita, spre surprinderea celor impresionati de intensitatea sentimentelor intalnite in romane sale, care au speculat ca aceasta ar fi fost indragostita in secret, fara sa isi impartaseasca iubire. Cu toate ca nu a fost niciodata casatorita, istoricul literar Andrew Norman sustine ca aceasta ar fi fost indragostita de un preot, insa fara ca cei doi sa formeze un cuplu. De asemenea, se crede ca scriitoarea a nutrit sentimente profunde si pentru tanarul Tom Lefroy, fara ca lucrurile sa se concretizeze intre cei doi. Fie ca sentimentele descrise cu atat de multa tarie in cartile sale au fost inspirate din propria viata sau nu, fac deliciul unor lecturi extrem de captivante, care ne introduc int-o lume cu totul fascinanta.

Jane Austen
Jane Austen

Jane Austen s-a nascut la 16 decembrie 1775, in Steventon, Hampshire, Anglia si provine dintr-o familie numeroasa, fiind cel de-al saptelea copil din opt. Extrem de atasata de familie, si-a petrecut intreaga viata in sanul ei, avand norocul sa faca parte dintr-o familie armonioasa si foarte unita. Primii pasi in educatia sa ii face alaturi de tatal sau, dar si de frati, urmand ca pentru un an si jumatate sa invete la Scoala Manastirii din Reading, pe care a parasit-o inainte de a implini varsta de 11 ani.

Jane Austen incepe sa scrie de la o varsta mica, inca de la 11 anisori, iar cand avea in jur de 19 ani termina scrierea primului sau roman, intitulat “Elinor și Marianne”, care nu va fi publicat sub acest titlu, ci cu numele de “Ratiune si simtire”. Dupa terminarea acestui roman, se indragosteste de Tom Lefroy, pe care il cunoaste in perioada vacantei de Craciun din anul 1975. Din nefericire, el merge la Londra pentru a studia dreptul in luna ianuarie a aceluiasi an, iar pana in anul 1978 nu se cunosc informatii despre relatia lor, cand se afla ca cei doi nu au format un cuplu. In ciuda neimplinirilor din viata sentimentala, in ceea ce priveste cariera sa literara, totul a functionat extrem de bine, fiind o perioada fructuosa din viata scriitoarei.

In anul 1801, tatal scriitoarei Jane Austen se pensioneaza si doreste sa se muta in Bath, spre nemultumirea ei, careia nu ii placea sa locuiasca aici. La un an dupa mutarea din Bath cunoaste un tanar care o cere de sotie si cu toate ca accepta, a doua zi se razgandeste. In anul 1805, tatal sau se stinge din viata, iar anul urmator se muta in Southampton impreuna cu sora sa, Cassandra, unde va locui pana in anul 1809. Din 1809 locuieste Chawton, satul Hampshire si incepe sa se lanseze ca romancier. Astfel, dupa ce isi revizuieste romanul “Ratiune si simtire”, in anul 1811 acesta este acceptat de un editor, fiind recompensata cu suma de 140 de lire sterline. In anul 1812 isi vinde romanul “Mandrie si prejudecata”, care este publicat anul urmator.

Portretul lui Jane Austen, Foto: familyhistory.wordpress.com
Portretul lui Jane Austen, Foto: familyhistory.wordpress.com

Cu toate ca pentru cel de-al doilea roman, Jane Austen si-a vandut drepturile de autor, identitatea ei incepe sa fie cunoscuta si se bucura de o mare popularitate. In anul 1814 isi publica un alt roman la care scriitoarea a lucrat, acesta fiind intitulat “Mansfield Park”, o carte de succes, ale carei exemplare editate au fost vandute in totalitate in doar sase luni. In anul urmator publica “Emma”, o carte inchinata printului regent, urmand in 1816 sa lanseze cea de-a doua parte a “Mansfield Park”. Desi se afla in plina cariera literara, si una de succes, incepe sa se imbolnaveasca, din anul 1816, iar starea ei de sanatate se inrautatea pe zi ce trecea. In anul 1817 se simte si mai rau, incat la 18 iulie se stinge din viata, in varsta de 41 de ani.

Cu ultimile cuvinte pe care le-a rostit, “Nu vreau nimic altceva decat sa mor”, moare, lasand in urma patru romane publicate cat era in viata. Dupa moartea sa au fost publicatre romanele “Manastirea Northanger”, si “Persuasiune”, romane pe care, desi le-a incheiat, nu a mai reusit sa le publice. De asemenea, in anul 1817 este publicat romanul “Sanditon”, pe care, din nefericire, scriitoare nu a reusit sa il finalizeze. Asa cum se intampla de fiecare data cand un scriitor valoros moare prea devreme, nu putem decat sa ne imaginm operele pe care aceasta le-ar fi creat, daca ar mai fi fost in viata, fiind o scriitoare deosebita, care ne-a oferit posibilitatea sa vedem lumea epocii sale prin proprii sai ochi.

Pentru o asemenea scriitoare precum Jane Austen, este firesc sa ii fie cinstita memoria, motiv pentru care ii sunt inchinate doua muzee, unul in Bath, numit “The Jane Austen Centre”, si celalalt in Hampshire, numit “The Jane Austen`s House Museum”. De asemenea, in anul 2005 “Mandrie si prejudecata” este numit „Cel mai bun roman Britanic din toate timpurile”, iar scriitoarea face parte din categoria celor 50 de femei care au schimbat lumea, cat si din „Top 100 Britanici Remarcabili”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.