Unul dintre cei mai importanti zoologi ai lumii si o foarte apreciata primatologa este Jane Goddall, femeia care si-a inchinat toata viata studierii cimpanzeilor. Pentru mai bine de 35 de ani, aceasta a trait in salbaticie, printre cimpanzei, pe care i-a studiat indeaproape si a oferit oamenilor posibilitatea sa cunoasca cat mai multe informatii cu privire la aceste creaturi. Nascuta pe 3 aprilie 1934 in Londra, este fiica unui om de afaceri, Mortimer Herbert Morris-Goodall, si a unei scriitoare, pe nume Margaret Myfanwe Joseph, care s-a semnat in scrierile sale cu numele Vanne Morris-Goodall. Dragostea de animale s-a format inca de foarte mica, cand a primit din partea tatalui cadou o jucarie cu totul speciala, un cimpanzeu in marime naturala, pe care l-a botezat Jubilee.
Iubitoare de animale, dar si fascinata de tinuturile salbatice ale Africii, Jane Goodall are ocazia sa se familiarizeze atat cu locurile, dar si cu animalele din Africa, dupa ce viziteaza ferma unui prieten din Kenya, in anul 1957. Acesta este inceputul unei frumoase activitati pe teritoriul african, urmand sa lucreze ca secretara. Un moment decisiv pentru ea a constat in intalnirea cu paleontologul Louis Leackey, intalnire care s-a produs dupa ce l-a sunat la sugestia unei prietene. Dupa ce lucreaza ca secretara, acesta o trimite in Tanzania, oferindu-i sarcina de a studia cimpanezii. Aceasta sarcina avea scopul de a descoperi cat mai multe indicatii referitoare la primele forme de hominide.
Extrem de dedicata cercetarii cimpanzeilor, Jane Goodall merge in anul 1958 in Londra, urmand recomandarea lui Leakey de a studia comportamentul primatelor cu primatologul Osman Hill, iar anatomia primatelor cu primatologul John Napier. Implicarea lui Leakey in pregatirea ei nu se opreste aici, astfel, in anul 1960, acesta strange fonduri pentru a o ajuta sa inceapa un program de cercetare in Gombe, Tanzania. De asemenea, o sprijina financiar pentru a studia la Cambridge, unde isi obtine diploma de doctorat in anul 1971. Isi obtine aceasta diploma fara a sustine examenul de licenta si de masterat, lucrarea sa de doctorat fiind inchinata comportamentului cimpanzeilor si privind cei 5 ani de studiu in statia de cercetare din Gombe.
Daca unii primatologi se dedicau studiului primatelor aflate in captivitate, cu siguranta Jane Goodall impresioneaza, prin studirea acestor animale in salbaticie, petrecand intre anii 1960 – 1995 trei decenii jumatate in salbaticie, pentru a cerceta comportamentul acestor creaturi. Descoperirile sale au fost cu totul revolutionare, punand la indoiala ideea conform careia doar omul poate construi unelte. Astfel, ea a descoperit ca inceputurile confectionarii de unelte a fost intalnit la cimpanzei, observand cum aceste animale rup crengute din copaci, pe care le curata de frunze, pentru a le folosi cu mult mai multa eficienta. Desi la inceputul cercetarilor sale, nu a detinut studii de specialitate, observatiile sale erau demne de un specialist, inovand prin faptul ca nu numara cimpanzeii pe care ii observa, ci le oferea nume si ii studia precum niste creaturi individuale.
In anul 1977, Jane Goodall infiinteaza Institutul Jane Goodall, implicandu-se nu doar in cercetarea cimpanzeilor, ci si in protejarea lor. Acest institut este raspandit in intreaga lume, prin cele 19 birouri existente, fiind cunoscut la nivel mondial pentru importanta sa in ocrotirea si cunoasterea deplina a cimpanzeilor. Desi este extrem de apreciata, nu a scapat de critici, fiind puse la indoiala modalitatile sale de cercetare, in special faptul ca nu proceda precum ceilalti primatologi, care ofereau fiecarui cimpanezu cate un numar, ea numind fiecare animal in parte. Considerandu-se ca prin numerotarea acestora, nu va exista o atasare emotionala fata de aceste creaturi, recunoasterea acestora dupa nume este condamnata, daca sunt observati individual si se iau in calcul emotiile lor, cei care procedeaza in acest mod fiind acuzati de antropomorfism.
Ca atare, Jane Goodall a fost acuzata de antropomorfism, considerandu-se ca prin metodele sale de observatie, a oferit animalelor insusiri omenesti. In ciuda acestor acuzatii, este unul dintre cei mai importanti zoologi, care au adus serioase contributii cunoasterii cimpanzeilor. Si-a dedicat intreaga viata ocrotirii animalelor, fiind presedinta organizatiei “Advocates for Animals”, care militeaza impotriva folosirii animalelor in sport, gradini zoologice sau cercetari medicale. In ceea ce priveste viata sa personala, la 28 martie 1964 s-a casatorit cu Baronul Hugo van Lawisck, alaturi de care va deveni mama unui baietel, trei ani mai tarziu. In anul 1974 divorteaza si se casatoreste cu Derek Bryceson, un membru al parlamentului din Tanzania, care va muri de cancer cinci ani mai tarziu.
Observatiile efectuate de Jane Goodall sunt extrem de valoroase pentru cunoasterea cimpanzeilor, revolutionand cunostintele oamenilor cu privire la aceste animale. De asemenea, ea este una dintre cele mai importante militante pentru protejarea cimpanzeilor, luptandu-se nu doar pentru cei aflati in libertate, ci si pentru cei din captivitate. Cu siguranta, este unul dintre cei mai importanti, dar si mai respectati zoologi din intreaga lume.