In lumea sportului romanesc se remarca Lia Manoliu, o sportiva ce a urcat atletismul in Romania pe cele mai inalte culmi. S-a nascut la 25 aprilie 1932, in Chisinau, care pe atunci facea parte din Romania si a inceput de mica sa practice sportul, la Atletic Club Romania. A practicat atat atletismul, cat si tenisul de masa, de camp, volei si baschet, facand parte din echipa de baschet Stiinta Bucuresti. La varsta de 16 ani incepe sa se dedice atletismului si cunoaste performanta in aruncarea discului, pentru 40 de ani. Desi a fost o sportiva de perfomanta, cu rezultate ce au adus cinste tarii, are timp pentru a se dedica studiului, absolvind Facultatea de Energetica, din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, in anul 1954.
Lia Monoliu intra in Cartea Recordurilor, drept sportiva cu una dintre cele mai longevive cariere sportive, reusind sa inregistreze recordul de fi selectionata de 68 de ori pentru echipa nationala, si de sase ori la Jocurile Olimpice. De asemenea, a fost avut patru selectii la Campionatele Europene, iar la meciurile intertari a avut 42 de selectii. Incepand cu anul 1952, pana in 1972 este eroina noastra la Jocurile Olimpice, fiind un sportiv de exceptie, care a obtinut, in anul 1960, prima medalie din istoria tarii noaste la Olimpiada, pentru atletism. Este o prezenta deosebita, care a oferit, de fiecare data, evolutii de succes si care merita toata recunostinta romanilor.
In anul 1950, pe 22 mai, Lia Manoloiu este prima atleta a tarii care a reusit performanta de a arunca discul la peste 40 de metri, fiind aruncat la 41, 44 metri, iar 10 ani mai tarziu, depaseste 50 de metri in aruncarea cu discul, atingand 53,21 de metri. In intreaga sa cariera, a reusit sa fie numita campioana nationala de 12 ori, de sapte ori este campioana balcanica si a obtinut trei medalii olimpice, una de aur, in anul 1968, si doua de argint, in 1960 si 1964. In anul 1972 depaseste propriul record, cu 62,04, iar incepand cu 1975, este vicepresedinta a Federatiei Romane de Atletism, pozitie pe care o ocupa pana in anul 1980. In nul 1990 devine presedinte al Comitetului Olimpic Roman, post pe care il detine pana la sfarsitul vietii.
Recunoasterea internationala a atletei Lia Manoliu este inevitabila, pentru un sportiv de talia sa, motiv pentru care intre anii 1976- 1995 este membra a Comitetului feminin din cadrul International Association of Athletics Federations. De asemenea, este membra a Comisiei Comitetului International Olimpic pentru Academia Internationala Olimpica si pentru Educatie olimpica intre aqnii 1995 -1998, si a Comitetului Exectutiv al Asociatiei Comitetelor Nationale Olimpice Europene, incepand cu 1974, pana in anul 1993. Cu siguranta activitatea sa sportiva a fost una extrem de bogata, implicandu-se foarte mult si fiind o deschizatoare de drumuri pentru alti sportivi romani.
In semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obtinute, Lia Manoliu primeste, in anul 1974, Trofeul Fair Play, iar CIO ii acorda, un an mai tarziu, Ordinul Meritul Olimpic., cat si Trofeul Femeia in Sport, in anul 1990 si Trofeul Centenarului in 1994. Se stinge din viata in luna ianuarie 1998, in urma unui infarct, dupa ce a intrat in coma, cu o saptamana inainte, in timpul unei operatii de tumoare pe creier. In cinstea sa este construit Ordinul Meritul Olimpic stadionul Lia Manoliu, acesta fiind un omagiu adus unei stralucite sportive, fiind unul dintre cei mai valorosi romani.