Nascuta la 9 august 1919 in Craiova, Lola Bobescu, pe numele ei intreg Lola Violeta Ana-Maria Bobescu este o violonista si profesoara de vioara, care s-a stabilit in strainatate dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Avandu-l tata pe compozitorul si dirijorul Aurel Bobescu, isi incepe studiile muzicle cu acesta de la varsta de 5 ani. In anul 1928 este acceptata la École Normale de Musique din Paris, unde studiaza pana in anul 1935, urmand si Conservatoire National de Musique din Paris in perioada dintre anii 1931-1935. De asemenea, a avut onoare sa ia lectii de vioara in particular de la George Enescu si de la Jacques Thibaud.
Lola Bobescu isi face debutul pe scena de la o varsta foarte frageda, de 6 anisori, cand isi face aparitia pe scena din Craiova, alaturi de tatal sau, ea cantand la vioara si acesta acompaniind-o la pian. Prima sa aparitie a fost un real succes, demonstrand foarte mult talent si fiind o aparitie promitatoare. Pentru un asemenea talent, era firesc sa nu se bucure de apreciere doar la noi in tara, astfel, la 17 ani isi face debutul pe scena internationala la Paris, cand interpreteaza, impreuna cu orchestra Colonne si dirijorul Paul Paray “Concerto roumain” de Stan Golestan.
Dupa acest concert, Lola Bobescu se bucura de recunoastere internationala, fiind inceputul unei cariere stralucite de 60 de ani, in care a fost solista-concertista si a cantat cu cele mai mari orchestre ale lumii, precum “Colonne”, La Suisse Romande” din Geneva, “Accademia Santa Cecilia” din Roma, “Concertgebouw” din Amsterdam sau ‘Lamoureux “ din Paris. Este unul dintre violonistii romani cu cea mai bogata cariera artistica, care, inainte de terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, se va ocupa in Belgia, de fondarea si conducerea formatiilor Cvartetul de coarde L’Arte del Suono din Bruxelles si Solistes de Bruxelles.
In Romania, Lola Bobescu canta cu Orchestra Filarmonicii Radio din Bucuresti si filarmonicile din Timisoara, Sibiu, Iasi sau Craiova. Repertoriul ei bogat i-a permis sa inregistreze multe albume, pentru realizarea carora a colaborat cu case de discuri precum Decca, Electrocord, Columbia, Nippon Program, Arcophon sau Philips. De asemenea, este recunoscuta si pentru recitalurile de camera pe care le-a oferit iubitorilor de vioara, unde se intampla frecvent sa fie acompaniata de pianistul Jacques Genty. Chiar daca a cunoscut succesul in strainatate, nu a uitat de Romania si nici de romanii care doreau sa o asculte, motiv pentru care ea venea in tara in mod regulat si concerta in orchestrele Filarmonicii Radio din capitala, insa nu numai, fiind vazuta si in provincie, in Timisoara, Iasi, Brasov sau Cluj.
Nu a cantat la vioara doar pe scena, ci si de la catedra, Lola Bobescu avand si o frumoasa cariera didactica. In perioada cuprinsa intre anii 1962- 1974 este profesoara la Conservatorul din Liège, dar lucreaza si la Conservatorul Regal din Bruxxelles. In 1971 si 1973 a fost membra a juriului concursurilor internationale de vioara „Reine Elisabeth de Belgique”. La 4 septembrie 2003 se stinge din viata in Belgia, dupa o activitate artistica de 6 decenii. Dupa cum a descris-o celebrul violonist american Yehudi Menuhin, este “cea mai mare si mai frumoasa violonista a lumii”.