In perioada 25 august 1873- 19 septembrie 1961, la noi in tara a trait o actrita desavarsita, de vita nobila, pe nume Lucia Sturdza Bulandra, care provenea dintr-o familie princiara. Spre norocul teatrului romanesc, dupa absolvirea Facultatii de Litere si Filosofie, nu reuseste sa isi gaseasca un loc de munca in invatamant, motiv pentru care se indreapta catre teatru si sustine o proba la Teatrul National din capitala, al carui director este Petre Gradisteanu. Dupa o singura proba il cucereste cu talentul ei, iar in anul 1898 are loc prima sa aparitie pe o scena de teatru, care este incununata de succes. Ea debuteaza in primul act al piesei “Primul bal”, insa, inainte de a urca pe scena, primeste o telegrama din partea bunicii, care se impotriveste debutului ei, cerandu-i sa nu foloseasca pe scena numele Strurdza, fiind descendenta a domnitorilor Sturdza.
Ingrijorarea bunicii actritei Lucia Sturdza Bulandra nu este imposibil de inteles, deoarece la acea vreme, cu toate ca existau actrite deosebit de talentate, care se bucurau de o mare apreciere din partea publicului, actritele nu aveau inca parte de respectul cuvenit, existand inca prejudecati. Cu toate ca familia se impotriveste, ea foloseste numele familiei pe scena, nume ce va capata un loc de cinste in istoria teatrului din Romania. Impresionant la actrita este faptul ca desi avea o situatie materiala buna, datorita careia nu era nevoita sa munceasca pentru a se intretine, isi doreste sa atinga performanta ca actrita, motiv pentru care studiaza la Conservator, unde o are ca profesoara pe celebra actrita si profesoara Aristizza Romanescu, fiind constienta ca, pe langa talentul detinut, avea nevoie si de instruire.
La cursurile actritei Artistizza Romanescu, Lucia Sturdza Bulandra studiaza, cu un mare devotament, tot ce avea legatura cu arta dramatica, iar in 1909, cu un deosebit curaj, paraseste teatrul de stat pentru a lucra la compania de teatru privata, infiintata de Alexandru Davilla, care era nepot al compozitorului Franz Listz si fiu al generalului Carol Davilla. In anul 1911 se casatoreste cu actorul Tony Bulandra, alaturi de care apare in filmul “Amor fatal”, iar in 1914, impreuna cu sotul sau, infiinteaza Teatrul Regina Maria, demonstrand si abilitati de afacerista. Dupa schimbarea frecventa a conducerii, teatrul se va numi Bulandra- Maximilian-Storin, si va avea sediul in Piata Senatului.
Pana in anul 1941, teatrul infiintat de Lucia Sturdza Bulandra a supravietuit, fiind condus de o mana de fier, deoarece era o persoana extrem de exigenta, care s-a implicat foarte mult in toate activitatile desfasurate, pentru ca teatrul sa functioneze. Alaturi de sotul sau a facut o echipa foarte buna, bucurandu-se de un repertoriu bogat, de cei mai buni regizori si de actori exceptionali, printre care se afla si actrita Maria Ventura de la Comedia Franceza din Paris. Cu o putere de munca impresionanta, era prezenta pe scena seara de seara, ocupandu-se si de regizarea spectacolelor, de studierea pieselor, insa avand timp si pentru a realiza turnee. Desi pare greu de imaginat ca ar fi avut timp la dispozitie pentru alte realizari, ea este si profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti, unde se ocupa de instruirea unor tineri care au devenit actori celebri, precum Radu Beligan, Dina Cocea sau Aura Buzescu.
Din nefericire, pentru Lucia Sturdza Bulandra, inceputul anilor 1940 nu este deloc usor, astfel, in 1941 este nevoita sa isi inchida compania de teatru, iar doi ani mai tarziu ramane vaduva. Cu toate acestea, ea continua sa isi faca simtita prezenta pe scena teatrului romanesc, lucrand, incepand cu anul 1941, la Teatrul Municipal din Bucuresti. In anul 1947 este numita directoare a acestui teatru, pozitie pe care o ocupa cu mare drag, dedicandu-se in totalitate bunei functionari a acestei institutii de cultura. Demonstrand o buna cunoastere a responsabilitatilor unei functii de conducere a unui teatru, Teatrul Municipal din capitala, se poate bucura de o conducatoare foarte buna, cu ajutorul careia va cunoaste o semnificativa evolutie.
Rolurile pe care actrita Lucia Sturdza Bulandra le-a interpretat de-a lungul carierei sale sunt numeroase, reprezentative fiind “Maria Stuart”, Regina Margot”, Maman Colibri”, „Sapho”, Anna Karenina”, dna Warren”, Vassa Jeleznova”, Dna Alving” sau „Doamna Clara”. De asemenea, a adus contributii considerabile traducerii unor piese din limbile engleza, germana, italiana si franceza si a scris atat “Actorul si arta dramatica”, cat si “Amintiri, amintiri”, publicat in anul 1960. Prin toate activitatile desfasurate, a oferit multe realizari teatrului romanesc, realizari pentru care, ocupa un loc de cinste printre personalitatile de marca ale tarii noastre. Teatrul Municipal, la conducerea careia s-a aflat, a purtat numele, dupa moartea sa, Lucia Sturdza Bulandra, urmand apoi sa se numeasca Teatrul Bulandra.
In luna septembrie a anului 1961, se stinge din viata, dupa ce isi pierde echilibrul si cade de pe o scara. Moare la varsta de 88 de ani, fara sa aiba copii. Pentru activitatea sa teatrala deosebita, primeste mai multe distinctii, printre care se afla Meritul Cultural clasa I si clasa a II-a, Vulturul alb, Bene Merenti clasa I, Ordinul Muncii clasa I, titlul de Artist al Poporului, sau Steuua Republicii. Astazi, munca sa titanica este continuata de alti ilustri ai teatrului romanesc, care ii duc cu demnitate atat misiunea de actor, cat si cea de director de teatru.