Membra a misterioasei familii Borgia, Lucretia Borgia s-a nascut pe 18 aprilie 1480 si a fost fiica lui Rodrigo Borgia, care a devenit Papa Alexandru Al VI-lea. Este singura fiica a acestuia, insa nu este singurul lui copil, avand trei frati, Cesare Borgia, Giovanni Borgia si Gioffre Borgia. Familia din care face parte provine din Spania secolului al XIV-lea si este formata, de-a lungul timpului, din 11 cardinali ai Bisericii Romano-Catolice, o regina a Angliei si trei papi. Cu toate acestea, aceasta familie nu si-a creat o imagine foarte buna, fiind cunoscuta printr-o rautate excesiva, din care crima si incestul nu lipsesc.
Caracterizati de o cruzime iesita din comun, din clanul Borgia se evidentiaza 4 membri care au uimit prin faptele lor barbare si prin lacomie. Bineinteles, Lucretia Borgia se numara printre cei 4, alaturi de ea fiind si fratele ei, Cesare Borgia, care primise rangul de Cardinal, apoi de Duce, dar si doi papi, tatal ei Rodrigo Borgia si Alonso Borgia. Alaturi de ceilalti, ea este aparent o prezenta foarte placuta, mai ales ca era extrem de frumoasa, ceea ce starneste admiratia celorlati, insa putea fi creatorea unor fapte diabolice.
Inca de foarte mica, Lucrezia Borgia le facea jocurile fratelui si tatalui sau, casatorindu-se cu cine propuneau acestia si divortand, in functie de interesele lor. Asa se face ca la o varsta foarte frageda avea trei tentative de casatorie, doua cu Don Cherubino si una cu Don Gasparo. In anul 1493 se casatoreste cu Giovanni Sforza, acesta fiind un spion al Milanului la Roma, insa, dupa ce familia Borgia si-a pierdut interesul in Giovanni Sforza, se orientau catre o alta casatorie, insa, fiind cununata de catre papa, aveau nevoie de o motivatie puternica, pentru a justifica despartirea.
Capabili sa iasa din situatii si mai grele de atat, familia tinerei Lucretia Borgia il determina pe Giovanni sa semneze o hartie, conform carora casatoria celor doi nu a fost consumata, deoarece el era impotent. Dupa aceasta despartire voita, pentru adolescenta familiei Borgia i se aranja o alta casatorie, de aceasta data cu printul de Neapole, Alfonso de Aragon. Casatoria aceasta dureaza mai mult ca prima, iar in 1499 devine mama unui baietel, pe care il boteaza Rodrigo, in semn de respect pentru tatal ei. Se spune ca ea a fost cu adevarat casatorita de cel de-al doilea sot, fapt ce starneste gelozia fratelui ei Cesare, cu care se crede ca aceasta a avut o relatie. De altfel, manifestarea geloziei lui Cesare, pentru sentimentele pe care ea le nutrea fata de sotul ei ar justifica faptul ca relatia dintre acesti doi frati chiar a fost reala.
Cert este ca sotul Lucretiei de Borgia trebuia eliminat din punctul lui Cesare de vedere, iar cea mai indicata modalitate pe care a gasit-o a fost uciderea lui, esuata prima data, dar indeplinita cu succes a doua oara. Dupa doua casatorii incheiate fortat, familiia este din nou interesata sa ii gaseasca un sot Lucretiei, mult mai important, pentru a putea beneficia de o alianta mult mai favorabila. La 30 decembrie 1501 se casatoreste cu Alfonso d’Este, care este fiul lui Ercole, primul duce de Ferrara, inrudindu-se astfel cu familia deosebit de puternica a ducilor de Ferrara.
Cea de-a treia si ultima casatorie a Lucretiei de Borgia i-a fost de folos pentru a-si curata imagina patata de faptele imorale pe care le comitea alaturi de familie si pe care oamenii vremii le condamnau. Din nefericire, cel de-al treilea sot are acelasi sfarsit tragic, fiind ucis de catre propriul sau frate, cand nu le-a mai putut aduce nici un beneficiu celor din clanul Borgia. De asemenea, pe durata casatoriei, aceasta nu a fost fidela, ea a avut cel putin trei amanti cunoscuti.
Fiind implicata in faptele crude ale familei, Lucretia Borgia era privita precum o femeie fatala, care a adus moartea barbatilor din viata ei. Atat relatia ei cu propriul frate, cat si numarul considerabili de amanti pe care i-a ucis prin otravire o transforma intr-o femeie lipsita de scrupule si de constiinta. Se spune ca aceasta ar fi avut un inel cu un orificiu pentru otrava, din care strecura cate o picarura in cupelele victimelor sale, aceasta familie fiind celebra pentru otrava speciala, formata dintr-un amestec de arsenic si fosfor, pentru care nu exista antidot.
In urma unei nasteri cu dificultati, pe 24 iunie 1519, la varsta de 39 de ani, moare. Cu toate ca avut o viata scurta, aceasta a fost casatorita de trei ori, in urma acestor casatorii a devenit mama a sase copiii, a fost acuzata de incest, a luat parte la multe intrigi ale familiei sale, fiind o unealta perfecta pentru fratele si tatal ei si a omorat multi barbati prin otravire. Nu are fapte demne de aprecierea cuiva, deoarece a fost de un sadism iesit din comun, fiind recunoscuta si pentru faptul ca isi omora amantii fara sa aiba nicio urma de remuscare.
Pentru unii, Lucrezia Borgia a fost, inainte de toate, o femeie frumoasa, cu forme voluptuoase si un par lung si foarte des. In ciuda acuzatiilor care i s-au adus, ea ramane o femeie fascinanta, importanta la acea vreme pentru inalta societate si interesanta astazi, prin legendele care ii invaluiau existenta. Popularitatea de care s-a bucurat de-a lungul timpului este demonstrata de numarul mare de creatii care au fost inspirate din misterioasa ei viata, atat in literatura si arta, cat si in cinematografie.