Lumea politica europeana a cunoscut, prin Margaret Thatcher, un politician de exceptie, ce a ocupat pozitia de Prim-Ministru al Regatului Unit din 1979 pana in 1990, supranumita “Doamna de Fier” a Regatului Unit al Marii Britanii. Ea devine prima femeie premier din Europa, fiind astfel prima femeie aleasa sa detina pozitia de prim-ministru sau conducator al unui partid politic important din Regatul Unit al Marii Britanii, fiind posesoarea celui mai lung mandat din secolul al XX-lea. S-a nascut pe 13 octombrie 1925, in orasul Grantham din Lincolnshire, situat in estul Angliei, cu numele Margaret Hilda Roberts.

Margaret Thatcher in anul 1984
Margaret Thatcher in anul 1984

Margaret Thatcher provine dintr-o familie de comercianti, tatal sau fiind patronul unui magazin, dar si primar al orasului pentru un mandat. A urmat cursurile scolii de fete Kesteven, perioada in care a fost o eleva foarte silitoare, ce se implica si in activitatile extrascolare, precum recitalurile de poezie, inotul sau pianul. In anul 1943 este acceptata la Colegiul Somerville al Universitatii Oxford, unde studiaza chimia, pe care l-a absolvit in anul 1947 cu titlul de gradul doi. In anul 1946 devine presedinte al Asociatiei Universitare conservatoare din Oxford, fiind cea de-a treia femeie care a detinut aceasta functie. In perioada curprinsa intre anii 1947 si 1951 a lucrat in calitate de cercetator chimist pentru firme precum Xylonite si J.Lyons and Co.

Dupa absolvire Margaret Thatcher se muta in orasul Colchester din Essex, unde se alatura Asociatiei Conservatoare, acesta fiind un pas important in formarea carierei politice de succes. La una din intalnirile asociatiei il intalneste pa Denis Thatcher, un om de afaceri de succes, care era divortat. In anul 1951 se casatoreste cu acesta si devina mama a doi fii, pe care ii lasa in grija unei bone, pentru a se putea dedica carierei. Sub numele sotului de familie sdevine cunoscuta drept unul dinrte cei mai de succes politicieni din lume.

Intrarea lui Margaret Thatcher in Parlament are loc in anul 1951, in in Partidul Conservator. In anul 1961 devine secretar parlamentar al Ministerului Pensiilor si Asigurarilor Sociale, iar in anul 1970 este numita, pentru o perioada de patru ani, ministru al Educatiei si Stiintei in cabinetul lui Edward Heath, care a ocupat functia de prim-ministru al Marii Britanii intre anii 1970- 1974. Dupa ce, in anul 1974, Partidul Conservator pierde in alegeri si trece in opozitie, “Doamna de Fier” candideaza impotriva lui Heath, iar intre anii 1975-1979 devine liderul partidului, spre surprinderea multora.

La data de 4 mai 1979, Margaret Thatcher devine Prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii, insa nu unul popular si iubit de oameni de la bun inceput, datorita situatiei nu foarte stralucite in care se afla economia statului, fiind nevoita sa ia masuri drastice. Printre masurile luate se numara privatizarea unei bune parti din intreprinderile de stat, fiind privatizate un numar de 77 de intreprinderi mari. De asemenea, a redus din cheltuilele pe care statul le avea cu educatia, sanatatea si serviciile sociale, determiand o interventie mai mica a statului in afaceri si industrie si incurajand implicarea propietarilor in dezvoltarea economica a statului.

Chiar daca schimbarile aduse de Margaret Thatcher nu pareau o solutie pentru probleme economice cu care se confrunta Marea Britanie pe termen scurt, pe termen lung acestea au dus la o importanta crestere economica. Reducerea cheltuielilor publice ale statului, vinderea sau inchiderea unui numar mare de interprinderi de stat, reducerea rolului statului in dezvoltarea economica si cresterea rolului interprinderilor private a dus la dublarea somajului dupa un an si doua luni de la ocuparea functiei de prim ministru. Cu toate ca a avut parte de critici dure, toate acestea au dus la o crestere a economiei, dovedind eficienta pe o durata indelungata.

Margaret Thatcher, Foto: cnes4education.wordpress.com
Margaret Thatcher, Foto: cnes4education.wordpress.com

Ce a ajutat-o foarte mult pe Margatet Thatcher sa castige cel de-al doilea mandat, in anul 1983, consta in castigarea Razboiului Malvinelor, care a avut loc cu un an mai devreme. Astfel, Insulele Malvine, care au fost ocupate de Anglia incepand cu anul 1833, au fost invadate, in 1982 de catre Argentina, care a incercat sa si le revendice, deoarece acestea i-au apartinut, incepand cu anul 1810 pana in anul 1833, cand au fost ocupate de britanci. Dupa doua luni de conflicte armate, Marea Britanie este invingatoare, oferindu-i si mai multa putere premierului si ajutand-o sa castige mai multa popularitate.

In cel de-al doilea mandat, Margaret Tatcher se confrunta cu marea greva a minerilor, din anii 1984-1985. Minerii, nemultumiti de faptul ca urmau sa se inchida 20 de mine, au protestat in toata tara, insa fara succes, fiind nevoiti sa opreasca greva, fara ca premierul sa cedeze cerintelor minerilor. Astfel, in anul 1985 se inchid 25 de mine care nu erau profitabile. De asemenea, nu cedeaza nici in cazul republicanilor aflati in greva foamei in inchisorile britanice din Irlanda, supravietuind ca prin minune, in anul 1984, bombei amplate de Armata Republicana Irlandeza la Grand Hotel din Brighton, in timpul unei conferinte de presa.

In anul 1987, Margaret Thatcher castiga alegerile pentru cea de-a treia oara, fiind singurul prim-ministru, care a fost ales de trei ori fara intrerupere in 160 de ani din istoria Regatului Unit. In acest ultim mandat devine mai putin indragita de oameni, existand probleme si in interiorul partidului. Se ocupa de privatizarea unor ramuri din invatamant si din sanatate si creste impozitele. La 20 noiembrie 1990 pierde functia de conducere a partidului, iar la cateva zile renunta la pozitia de premier, demisionand. Retragerea din functia pe care si-a exercitat-o cu atata profesionalism a fost privita ca o maniera demna de a raspunde la diferentele existente intre viziunea ei politica si a celorlati politicieni.

Prin frumoasa ei cariera politica, Margaret Thatcher a fost un exemplu demn de urmat pentru femeile din intreaga lume, reusind sa se afirme intr-o lume a barbatilor, plina de prejudecati. A reusit sa se impuna si sa se faca respectata, fiind totodata o sotie si o mama devotata. Sotul sau, omul de afaceri Denis Thatcher, i-a fost alaturi pana in ziua in care a murit, fiind casatoriti timp de 52 de ani. In calitate de unul dinte cei mai apreciati prim-ministri ai Marii Britanii ramane “Doamna de Fier”, fiind supranumita in acest mod de catre rusi, in urma unui discurs anti-sovietic sustinut in anul 1976, in care a demonstrat ca poate face concurenta celor mai puternici conducatori ai lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.