Cu numele de scena Maria Callas, artista Cecilia Anna Maria Kalogeropoulos este considerata cea mai mare soprana din a doua jumatate a secolului al XX-lea, fiind numita “Regina della lirica” sau “La Divina”. S-a nascut la 2 decembrie 1923, in New York, intr-o familie de emigranti greci. Spre deosebire de sora sa, care era mult mai delicata, cand era mica soprana era mai grasuta, iar la cinci anisori este lovita de o masina si ramane in coma pentru 22 de zile. Cand avea sase anisori, tatal sau, Gheorghiu Kalogeropoulos, isi schimba numele in Georges Callas si isi deschide o farmacie in cartierul Manhattan din New Work.
Inca de mica Maria Callas isi impresioneaza parintii cu vocea sa deosebita, urmand lectii de canto. In anul 1937 parintii sai divorteaza, motiv pentru care ea se muta impreuna cu mama sa in Grecia, unde este admisa in anul urmator la Conservatorul din Atena. Aici ia lectii de canto si studiaza pianul cu Maria Trivella, iar in anul 1939 isi face aparitia pe scena, cu prilejul unui spectacol pentru studenti, interpretand rolul lui Santuzza, din „Cavalleria Rusticana”, de Petro Mascagni, pentru care primeste Premiul Conservatorului. Dupa finalizarea studiilor, continua sa sustina concerte, iar in anul 1947 isi face aparitia pe scena de la Verona, la varsta de 23 de ani. Aceasta aparitie este cu totul inedita pentru public, care este cucerit de vocea sa exceptionala si care nu este superficial si nu judeca in functie de greutatea sa corporala destul de impunatoare, ci pentru vocea sa deosebita.
De o importanta deosebita pentru cariera sopranei Maria Callas a fost omul de afaceri Giovanni Battista Meneghini, pe care il cunoaste la Verona si cu care se casatoreste la 21 aprilie 1949. Acesta devine agentul teatral al sopranei, care o ajuta sa isi faca aparitia pe scena celor mai bune teatre din Italia, asa cum era firesc pentru o artista de talia sa. Acesta era un iubitor de muzica, care o va sustine in cariera sa pe toata durata casniciei celor doi, casnicie ce se va incheia in anul 1957. Se crede ca artista a cunoscut marele succes cu adevarat in anul 1948, pe scena Teatrului din Florenta, unde va canta aria “Casta Diva”, care ii va oferi recunoastere la nivel international. De asemenea, in anul 1951 ea este artista care inaugureaza stagiunea lirica la “Teatrul alla Scala” din Milano, unde isi va cuceri publicul cu opera “I Vespri Sicilliani”, de Verdi, care va fi un alt important succes al artistei.
Dupa succesul din Milano, din anul 1951, Maria Callas sustine un turneu desfasurat in Venetia, Verona, Roma, dar si in America sau in Anglia. Devine o veritabila artista la nivel mondial, impresionandu-si publicul prin interpretarea unica a rolurilor pe fiecare scena pe care urca. Pe plan sentimental, viata sa urma sa se schimbe in anul 1957, cand il cunoaste pe miliardarul grec Aristotel Onassis, la o petrecere data in cinstea sopranei de catre Elsa Maxwell. Desi amandoi erau casatoriti la acea vreme, intre cei doi se naste o iubire puternica, care o determina pe soprana sa se desparta, in anul 1957, de sotul sau. Aceasta iubire profunda, care ii determina pe protagonsiti sa traiasca o frumoasa relatie amoroasa, o indeparteaza pe artista de scena, spre dezamagirea celor care au indragit-o ca soprana. Fie ca gelozia lui Onassis este adevaratul motiv pentru care a renuntat la cariera sa muzicala, anii in care a preferat sa se retraga au fost o mare pierdere pentru scena muzicii clasice.
In ceea ce priveste relatia dintre Maria Callas si Aristotel Onassis, au existat foarte multe zvonuri, unul dintre acestea sustinand ca ar fi devenit pentru cateva zile parintii unui baietel, care, din nefericire, a murit la scurt timp dupa nastere. In anul 1968, relatie celor doi este incheiata in mod oficial, cand omul de afaceri o cunoaste pe Jacqueline Kennedy, cu care se va casatori mai tarziu. In ciuda despartirii oficiale, unui dintre cei apropiati celor doi sustin ca au continuat relatia si dupa casatoria lui Onassis cu Jackie. Indiferent de cat de adevarate sunt aceste zvonuri, cert este ca relatia celor doi este una dintre cele mai intense povesti de iubire ale celebritatilor secolului al XX-lea.
Dupa o disparitie de pe scena muzicii clasice, Maria Callas raspunde insistentelor lui Franco Zefirelli si reapare pe scena in anul 1964, la “Convent Garden” din Londra, unde interpreteaza “Tosca”, insa vocea sa lasa sa se vada lipsa unei activitati muzicale. Urmeaza in anul urmator sa interpreteze tot “Tosca”, de aceasta data la New York, unde se bucura de un succes urias, insa activitatea sa artistica nu mai este la fel de bogata ca la inceput. In anul 1974 sustine un turneu mondial alaturi de tenorul Giuseppe di Stefano, care se va incheia in Japonia la Sapporo, aceasta fiind ultima aparitia pe scena a artistei. Desi i-a placut sa se bucure de atentia publicului si a presei, se retrage la Paris, unde traieste in singuratate, iar la 16 septembrie 1977, in varsta de 55 de ani, se stinge din viata.
O mare tragedie este faptul ca in perioada in care Maria Callas se afla in plina glorie, filmele de televiziune se aflau inca la inceput si nu au putut surpinde spectacolele deosebite pe care le oferea soprana. Maniera in care intra in pielea personajului era unica, dand viata personajelor dramatice pe care le interpreta cu o traire exceptionala. A fost iubita pentru tot ce a realizat in scurta sa cariera, insa a fost si compatimita pentru finalul nefericit al povestii sale de dragoste cu miliardarul Onassis, cat si pentru singuratatea in care si-a petrecut ultimii ani din viata. De asemenea, a fost admirata pentru ambitia cu care s-a dedicat aspectului sau fizic, reusind sa slabeasca intr-un mod uimitor.
Maria Callas este o sursa de inspiratie pentru numeroase carti, iar in anul 2001 Franco Zeffirelli a realizat un film prin care a incercat sa surprinda ultimele zile din impresionanta viata a sopranei. Desi au trecut decenii de la moartea artistei, aceasta este un model pentru sopranele din zilele noastre si este o personalitate a muzicii clasice ce nu va putea fi uitata niciodata, fiind cu adevarat “Regina della lirica”.