Una dintre actritele demult uitate ale inceputului de secol al XX-lea, care s-a evidentiat prin talent deosebit si a interpretat exceptional roluri nemuritoare pe scena teatrului romanesc este Maria Filloti, nascuta in satul Batogu, din judetul Braila, la data de 9 octombrie 1883. Desi se afla in clasele primare cand a vazut pentru prima data o piesa de teatru, nu si-a inchipuit ca va deveni o actrita ce va revolutiona teatrul din Romania. Deoarece la acea vreme nu exista in Braila un liceu de stat pentru fete, termina clasele primare si este inscrisa, in anul 1895, ca interna, la Scoala secundara de fete, aceasta fiind o institutie privata, infiintata de catre grecul Penetis si italianul Zumali.
Dupa ca Maria Folotti isi sustine examenul de bacalaureat, la Liceul I. C. Massim, sectia clasica, si-a sutinut lucrarea intitulata ”Opera politica si literara a lui Dimitrie Cantemir”. Profesorul universitar Stefan Sihleanu, care era atunci presedinte al comisiei de examinare, dar si director al Teatrului National Bucuresti, este cel care vede marele talent al viitoarei actrite, fiind cel care, dupa ce ea s-a inscris la sectia Litere, Filosofie si Drept a Universitatii din capitala, a sfatuit-o sa isi incerce norocul si la Conservatorul de Muzica si de Arta Dramatica.
Cu siguranta, Stefan Sihleanu a vazut un mare potential in Maria Filotti, care i-a urmat sfatul si s-a inscris la Conservator, unde are onoarea de a o avea ca profesoara pe Artistizza Romanescu si se lasa cucerita de teatru. Fascinata de satisfactiile nemarginite pe care i le putea oferi scena, continua sa studieze la Facultatea de Drept, insa se dedica intrutotul teatrului. Desi tatal sau se impotriveste, actrita Aristizza Romanescu este cea care il convinge, in timp ce teatrul din Craiova desfasura un turneu, in drum catre Teatrul National din Iasi. Cel de-al doilea turneu pe care il realizeaza, in anul 1905, unde joaca in piesa “Ca frunzele” de Giacosa”, o determina sa fie si mai convinsa de cat de potrivita este cariera de actrita pentru ea.
La examenul de absolvire a Conservatorului, Maria Filotti joaca in piesa “Fedra”, scrisa de catre Jean Racine si urmeaza sfatul profesoarei sale, Aristizza Romanescu, de a accepta propunerea Teatrului National din Iasi, facuta de directorul de atunci, scriitorul Haralamb Lecca, iar din septembrie 1906 semneaza un contract pentru o stagiune la acest teatru. Pentru ca lucra la teatrul din Iasi este nevoita sa se mute si cu ultimul an de studiu la Facultatea de Litere in acest oras. Inainte de avea loc debutul intr-un spectacol de teatru, interpreteaza rolul Nerra, din “Fantana Blanduziei”, intr-un spectacol festiv, organizat cu ocazia dezgolirii bustului lui Vasile Alecsandri, din fata Teatrului National. Debutul propriu-zis are loc cu interpretarea piesei “In lumea mare”, scrisa de Dumas fiul.
In prima sa stagiune, desfasurata intre luna octombrie a anului 1906 pana in luna februarie a anului urmator, Maria Filotti le interpreteaza pe Germaine din “Banii” de Octave Mirbeau, pe Berta din “Victimele legii”, pe Clara Torini din “Jucatorii de carti”, pe Nelly Rosier din “Stafia barbatului”, Heriette din “Doua orfelinate” si Thomry din „Martira”, de Jean Richepin. Dupa incheierea unui stagiu frumos la teatrul din Iasi, in timpul turneului cu Agatha Barsescu este chemata la Bucuresti, pentru a semna un contract cu Teatrul National de aici, iar pe 29 septembrie 1907, isi face debutul pe scena acestui teatru, cu rolul Vidra din “Razvan si Vidra”, de Hasdeu. Pe scena Nationalului din capitala va juca in 167 de piese, 45 dintre rolurile interpretate fiind principale. De-a lungul carierei a avut onoarea sa joace pe scena cu profesoara sa, Aristizza Romanescu, cu Nottara, Agatha Bârsescu, Petre Liciu, Nicolae Soreanu, Tony Bulandra, sau Aristide Demetriade, nume sonore din lumea teatrului.
Pentru fiecare rol interpretat, Maria Filotti primea numeorase aplauze si aprecieri, mai ales ca acestea erau diverse, insa jucate in egala masura exceptional. Astfel, fie ca o interpreta pe Fedra, pe regina Angliei, pe Veta, Zoe sau Arkadina din “Pescarusul”, ea creea de fiecare data un personaj, dandu-i viata intr-o maniera foarte naturala. In anul 1919 devine profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica, post pe care il ocupa pentru 30 de ani. De asemenea, in anul 1930 este numita presedinta Sindicatului Artistilor Dramatici si Lirici. Se stinge din viata la 9 octombrie 1956, dupa o bogata cariera teatrala, in care a fost o artista desarvasita.
Actrita Maria Filotti a jucat si in patru filme, acestea fiind “Independenta Romaniei” din anul 1912, “Pe valurile fericirii” din anul 1920, “Visul unei nopti de iarna” din 1946 si “Citadela Sfaramata”, din anul 1957. Pentru lunga sa cariera, este cel mai mult recunoscuta pentru rolurile dificile pe care le-a jucat, roluri pe care le-a redat in toata complexitatea lor, dupa cum a afirmat Mihail Sebastian, aceasta actrita “A creat o femeie. A schitat un caracter. A descoperit un umor ascuns, a facut sa straluceasca o replica ştearsa. Inca un mare succes al unei artiste mari”.