Se spune ca femeile au fost, de-a lungul timpului, adevaratele conducatoare ale lumii, aflate in spatele unora dintre cei mai puternici barbati, pe care i-au influentat si dominat, prin marea lor putere de seductie. Asa a fost si Marie de Rieu, o importanta actrita si curtezana a Frantei din secolul al XIX-lea, dar si femeia care l-a inspirat pe scriitorul Alphonse Daudet, numit un Dickens al Frantei. Astfel, istoria a demonstrat ca femeiele s-au afirmat in toate sferele existente, intalnind atat femei care au luptat in razboaie, femei conducatoare, femei savante celebre, cat si femei actrite consacrate, scriitoare, poete, pictorite sau cele care au inspirat realizarea unora dintre cele mai valoroase creatii.
Cu siguranta, Marie de Rieu este una dintre cele mai celebre curtezane ale tuturor timpurilor si femeia care a jucat un rol deosebit de important in viata scriitorului Alphonse Daudet, din clipa in care s-au cunoscut pana la moartea acesteia. Inainte ca cei doi sa se cunoasca, in anul 1857 parintii scriitorului trec prin serioase probleme financiare, iar el se angajeaza ca profesor la Colegiul Alès. Dupa cateva luni de la angajarea ca profesor, merge la Paris la fratele sau Ernest, care era jurnalist.
Aflat la Paris, Alphonse Daudet o cunoaste, in anul 1858 pe Marie de Rieu. Ramas fara bani, dar incurajat de fratele sau sa isi dezvolte talentul scriitoricesc, pe care il incercase inca de la 14 ani, cand scrie primul sau roman “Piciul”, scriitorul se acomodeaza foarte bine vietii din capitala, luand parte la discutii aprinse despre politica sau literatura si nu este afectat de faptul ca locuieste intr-o mansarda. Fara sa se cunoasca exact cum a intalnit-o pe una dintre cele mai importante femei din viata lui, cei doi formeaza una dintre cele mai intense relatii de iubire care au existat vreodata.
Relatia dintre actrita Marie Rieu si scriitor este una puternica si de lunga durata, insa nu in totalitate formata din momente frumoasa, ci si din neintelegeri, ce au provocat suferinta celor doi. În acelaşi an, scriitorul i-a dedicat unicul său volum de versuri, „Les Amoureux”, dar motivul pentru care dragostea lor a devenit celebră a fost romanul autobiografic „Sapho”, apărut în 1884 şi vândut în 200.000 de exemplare, o cifră record pentru acele vremuri. Pe cand i-a dedicat volum de poezii, intitulat “Indragostitii”, in franceza “Les Amoreuses”, scriitorul avea doar 18 ani, aceasta fiind varsta scriitorului atunci cand a cunoscut-o pe frumoasa actrita.
Cu toate ca Marie de Rieu era amanta oficiala a scriitorului Alphonse Daudet, aceasta nu a fost singura femeie din viata lui. Actrita, o femeie frumoasa si foarte cunoscuta la acea vreme nu era insa nici ea un bun exemplu de fidelitate, astfel, atat ea cat si scriitorul, erau cunoscuti pentru infidelitatile lor. Cu toate acestea si in ciuda suferintelor provocate de certurile celor doi, au avut o relatie de lunga durata si foarte invidiata de multi. In anul 1861 cei doi se muta impreuna, insa nu locuiesc sub acelasi acoperis pentru mult timp.
In anul 1865, viata actritei Marie Rieu avea sa se schimbe, deoarece iubitul ei o cunoaste pe Julia Allard, o femeie frumoasa si bogata, scriitoare, cu care se si casatoreste doi ani mai tarziu. In mod surprinzator pentru unii aceasta casatorie a fost una fericita, avand multe lucruri in comun din punct de vedere intelectual, mai ales ca amandoi impartaseau dragostea pentru scris. Cu toate acestea, scriitorul nu a incetat sa o iubeasca pe frumoasa actrita, care, la randul ei, a continuat sa ii trimita scrisori de dragoste si sa se lupte pentru a-si salva relatia de iubire.
In anul 1869, sanatatea actritei Marie Rieu nu este tocmai buna, iar la aflarea acestei triste vesti, scriitorul se duce sa o viziteze pentru o intreaga zi, fara sa afle sotia sa. In ciuda incercarilor lui de a rupe orice legatura cu frumoasa curtezana, nu a putut sa ii reziste, doar moartea ei fiind cea care urma sa ii desparta. In anul 1884, in romanul “Sapho” scriitorul descrie frumusetea relatiei sale cu actrita, cat si framantarile prin care a trecut, transformandu-si femeia pe care a iubit-o in personajul Fanny Legrand, ce va ramane nemuritor.
Asa cum se intampla si in realitate cu povestea de dragoste a actritei Marie Curie si Alphonse Daudet, nici in roman nu are un final fericit. Astfel, tanarul Gaussin se indragosteste de curtezana Fanny si tocmai cand este horatat sa renunte la tot de dragul ei, dupa indelungate framantari, aceasta reia o poveste de dragoste mai veche, parasindu-l. Cartea aceasta s-a vandut la acea vreme in peste 200.000 de exemplare, fiind un numar urias.
Cu siguranta Marie Rieu este femeia care s-a bucurat de cea mai cunoscuta si mai citita poveste de dragoste, impresionand prin maniera in care l-a cucerit pe scriitorul Alphonse Daudet si a ramas prezenta in viata lui si dupa moartea ei, ducand la nasterea unui captivant personaj al literaturii franceze.