Martha Bibescu, printesa si o remarcabila scriitoare, este una dintre valoroasele scriitoare ale tarii noastre de vita nobila, care s-a remarcat prin implicarea in politica si in cultura romana. Nascuta in anul 1886, provine dintr-o familie cu o frumoasa istorie, avand-o ca mama pe Smaranda Mavrocordat, iar tata pe Ion Lahovary, dintr-o importanta familie de generali, prim-ministri si ministri. Pierderea singurului frate pe care il avea, mai mare decat ea cu doi ani, va lasa rani adanci in sufletul mamei, dar si in sufletul ei, vazand cum mama se distanteaza tot mai mult de copii, suferind cumplit dupa pierderea singurului baietel, ce urma sa duca numele familiei mai departe.
Desi mama nu a fost prezenta in educatia ei, Martha Bibescu a primit toate atentia cuvenita din partea bunicului si a tatalui. De educatia ei s-au ocupat la inceput diferite institutoare, iar mai tarziu va urma scolile de fete, precum pensionul Dubuc. Are ocazia sa calatoareasca foarte mult, datorita pozitiei politice ce o detinea tatal si este remarcata de Regina Elizabeta a Romaniei, care ii ofera sansa sa pozeze intr-o serie de picturi de la biserica din Curtea de Arges, impresionand prin frumusetea ei deosebita.
In anul 1902, pe cand avea 16 ani, Martha Bibescu se casatoreste cu printul George Valentin Bibescu, care era nepotul fostului domn al Munteniei, Gheorghe Bibescu. Aceasta casatorie, care a inceput dintr-o iubire fulgeratoare, ii oferea prilejul sa patrunda in cele mai exclusiviste saloane pariziene, familia Bibescu fiind una extrem de bogata. Desi casnicia celor doi nu este una fericita, au fost parintii unei fetite, Valentina si si-au indreptat casnicia in directia unei prietenii frumoase, in ciuda faptului ca nu au fost niciodata o familie in adevaratul sens al cuvantului. Cea care a avut de suferit a fost fiica lor, Valentina, care a simtit lipsa unui camin si a atasamentului mamei fata de ea.
In anul 1905 Martha Bibescu porneste intr-o calatorie in Persia, calatorie pentru care foloseste cu trei masini, lucru destul de neobisnuit atunci, pentru ca putini erau cei care posedau o masina. Isi insoteste sotul, care merge in interes de serviciu, fiind o calatorie extrem de importanta pentru printesa, deoarece descopera, cu multa sensibilitate, o lume diferita de cea europeana, care o va incanta. De altfel, va scrie despre lumea exotica in care patrunde cu mult farmec, in jurnalul ei de calatorie, ce reprezinta debutul ei literar, intitulat “Cele opt paradisuri”, care va fi un real succes.
In aceasta calatorie pe care Matha Bibescu o face in Persia este prezent si fiul Elenei Bibescu, Emanuel, un tarar frumos si elegant, care o va cuceri pe printesa. Cei doi se apropie foarte mult unul de altul, iar dupa plimbari si discutii inflacarate despre istorie si arhitectura, printesa ii martusireste ca este indragostita nebuneste de el si il saruta, insa acesta nu ii impartaseste sentimentele. Se pare ca Emanuel Bibescu obisnuia sa cucereasca femeile prin personalitatea sa remarcabila, insa, cu toate acestea, isi pune capat zilelor in mod misterios, intr-o camera de hotel din Londra, la 42 de ani.
Desi nu s-a despartit de sotul ei, atat Martha Bibescu, cat si acesta sunt recunoscuti pentru relatiile extraconjugale. Astfel, despre printesa se crede ca ar fi avut relatii amoroase cu Regele Alfons al XIII-lea al Spaniei, primul ministru al Marii Britanii, Ramsay MacDonald sau cu Lordul Thomson of Cardington, insa se crede ca printul Charles-Louis de Beauvau-Craon a ocupat un loc special in viata ei. Cunoscandu-l pe cand avea 24 de ani, acesta era un frumos print, de 30 de ani, langa care stia ca va fi fericita, insa este constienta ca nu poate divorta de sotul ei.
Dupa indelungate plimbari, cine romantice si incercari disperate de a rupe aceasta relatie, Martha Bibescu continua sa se intalneasca cu printul ei, pana cand, intrr-un tarziu, realizeaza ca trebuie sa se desparta, fiind riscant sa se expuna atat de mult pentru a se intalni. Astfel, cei doi hotarasc ca va invinge rangul ocupat in inalta societate si pun capat relatiei. In viata isi va face loc, insa, o mare suferinta, cea cauzata de Primul Razboi Mondial, in care este acuzata de favoruri acordate nemtilor, in timpul ocupatiei germane dintre anii 1917-1918, ramanand in tara, unde a ingrijit ranitii intr-un spital.
In anul 1941 sotul Marthei Bibescu moare, iar ea paraseste tara, in anul 1945, dupa ce politica romaneasca se indreapta catre o directie care nu multumeste pe nimeni. Dezamagita de tara ei, pleaca in Anglia, apoi la Paris, iar in anul 1963 este numita consilier al presedintelui francez Charles du Gaulle, in problema romaneasca, demonstrand implicarea ei pentru binele tarii. Din nefericire pentru ea, conacul lui Brancoveanu, in care a investit atat de mult este ocupat de comunisti, spre marea dezamagire a printesei.
Moare la 28 noiembrie 1973, in urma unui atac de cord, la varsta de 87 de ani. Activitatea sa literara este premiata cu Legiunea de Onoarea, iar “Cele opt paradisuri”, publicat in anul 1908, este premiat de Academia Franceza. Prin intermediul cumnatului sau, printul Antoine Binescu, are onoarea sa il cunoasca pe Marcel Proust, pe care il intalneste in repetate randuri si ii dedica volumul “La bal cu Marcel Proust”, publicat in anul 1928. Printre scrierile sale se remarca “Corespondenta cu Paul Claudel”, din anul 1972, “Izvor, tara salciilor”, publicat in anul 1924 si “Papagalul Verde” din acelasi an.
Cu siguranta, Martha Bibescu este una dintre cele mai reprezentative femei de vita nobila din istoria tarii, fiind o femeie deosebit de frumoasa, cu o cultura vasta, care si-a inchinat viata literaturii, publicand peste 30 de volume de-a lungul vietii si fiind o patrioata convinsa.