Nadia Comaneci nu este doar o femeie extrem de cunoscuta in Romania, ea este si cea mai cunoscuta romanca din lume, care a dus gimnastica pe cele mai inalte culmi. S-a nascut la 12 noiembrie 1961, la Onesti, in judetul Bacau, este fiica lui Gheorghe si a Stefaniei Alexandra Comaneci. Are un frate mai mic, pe nume Adrian, iar numele ei a fost inspirat dupa eroina unui film “Nadejda”. Intalnirea cu gimnastica are loc pe cand avea 6 ani si este descoperita de antrenorul Bela Karoly.

Nadia Comanesci alaturi de Gica Hagi
Nadia Comanesci alaturi de Gica Hagi

Inca de cand Nadia Comaneci a facut primii pasi catre gimnastica a demonstrat ca acest sport i se potriveste ca o manusa, iar infiintarea, pe cand avea 8 ani, a primului liceu de gimnastica din tara, i-a oferit ocazia sa se antreneze alaturi de Georgeta Gabor sau Luminita Milea, in Onesti aflandu-se Centrul National de gimnastica. Performantele nu intarzie sa apara, astfel, la 10 ani castiga toate cele 5 medalii de aur ale Cupei Romaniei la categoria copii, iar in anul urmator, in 1972, exact in ziua in care implinea 11 ani castiga primul titlu de campioana a tarii.

La varsta de 11 ani si jumatate, Nadia Comaneci executa saritura Tsukahara, extrem de dificila, in premiera mondiala. Dupa o pregatire intensa, participa, in anul 1975, la Turneul Campioanelor de la Londra si castiga trofeul competitiei. In acelasi, la doar 13 ani, participa la Campionatele Europone de la Skien din Norvegia si obtine 4 medalii de aur si una de argint. Astfel, micuta gimnasta devine cea mai tanara campioana continentala la individual compus din istorie. Aceste realizari determina agentia de stiri “Associated Press” sa o numeasca “Atleta Anului in Romania”.

Anul 1976 este decisiv pentru Nadia Comaneci, deoarece in acest an participa la Jocurile Olimpice de la Montreal, care ii vor aduce recunoastere internationala si va deveni una dintre cele mai cunoscute gimnaste ale lumii. Ea a obtinut titlul de campioana olimpica, primind de 5 ori nota 10 si castigand trei medalii de aur, la barna, paralele, individual compus, si una de arigint cu echipa, cat si o medalie de bronz la sol. O asemenea realizare este rasplatita, la intoarcerea in tara, cu distinctia comunista „Erou al Muncii Socialiste” devenind cea mai tanara romanca care a fost onorata cu aceasta distinctie.

Anul 1978 nu a fost unul de succes pentru Nadia Comaneci, deoarece a avut o greutate ce a depasit media, motiv pentru care a cazut la paralele, clasandu-se pe locul 4, insa a castigat titlul la barna. Anul urmator revine la greutatea normala si devine din nou campioana europeana absoluta la Copenhaga, iar in Statele Unite ale Americii, campioana mondiala in concursul pe echipe, in ciuda faptului ca a concurat accidentata. De asemenea, la Jocurile Olimpice de la Moscova, din anul 1980, obtine prima nota 10 la barna din istoria acestei olimpiade, cat si o medalie de aur la sol.

Nadia Comaneci antredandu-se, Foto: ro.wikipedia.org
Nadia Comaneci antrenandu-se, Foto: ro.wikipedia.org

Nadia Comaneci isi incheie cariera sportiva in anul 1984, an in care primeste Ordinul Olimpic “Colanul de Argint”, pentru rezultatele ei deosebite obtinute, care au tinut romanii cu sufletul la gura. Incepand cu acest an pana in 1989 devine membra a Federatiei Romane de Gimnastica, unde antrena gimnastii juniori si lucra pentru un salariu foarte mic. Viata in Romania nu a fost usoara pentru ea, mai ales dupa ce, in anul 1981, antrenorii ei, Bela si Maria Karoly, au parasit tara, deoarece gimnastei i s-a interzis sa mai paraseasa Romania. De asemenea, ea era in permanenta supravegheata de autoritati, situatie care o speria foarte tare.

Vazandu-se fara alta posibilitate de scapare de conditiile grele de viata impuse de regimul comunist, Nadia Comneci se hotaraste sa paraseasca Romania ilegal, pentru ca nu avea o alta sansa, astfel, in luna noiembrie a anului 1989 se alatura unui grup de romani care trec ilegal granita in Ungaria. Odata ajunsa in Austria, scapata de regulile comuniste din Romania, este primita asa cum este firesc pentru o campioana de talia ei. Din Austria a zburat in Statele Unite ale Americii si s-a stabilit in Norman Oklahoma, unde locuieste si in prezent.

Citește și:  Femei celebre - Lia Manoliu

In anul 1996 Nadia Comaneci se casatoreste cu gimastul american Bart Conner, alaturi de care devine mama unui baietel, Paul Dylan. Fara sa se gandeasca la succesul pe care il va obtine prin practicarea gimnasticii de perfomanta, a avut una dintre cele mai stralucite cariere din istoria sportului. Absolventa a Institutului de Educatie Fizica si Sport, a obtinut numeroase premii si distinctii, printre care se afla onoarea de a fi numita, in anul 1999, la Viena “sportiva secolului XX”, in anul 1977 ii este acordata Medalia Pacii a Natiunilor Unite, iar in anul 1983 primeste premiul “Trinacria dOro”.

In anul 1998 Nadia Comaneci primeste premiul „Flo Hyman”, acordat pentru rezultatele deosebite obtinute in sport, in 1996, cand Federatia Romana de Gimnastica a aniversat 90 de ani de existenta, este numita presedinte de onoare, iar in anul 1999 devine primul sportiv care a fost invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, cu prilejul lansarii Anului International al Voluntariatului. In anul 2000 primeste Ordinul National “Steaua Romaniei” si devine doi ani mai tarziu aleasa presedinte de onoare al Comitetului Olimpic Roman.

Nadia Comaneci la Olimpiada de la Montreal, Foto:historiasportblog.wordpress.com
Nadia Comaneci la Olimpiada de la Montreal, Foto:historiasportblog.wordpress.com

Pe langa gimnastica, care este preocuparea principala a Nadiei Comaneci, aceasta este implicata in actiuni umanitare, implicandu-se in campania internationala de lupta impotriva cancerului la san, cat si pentru ajutarea copiilor orfani prin clinica de caritate pe care a infiintat-o la Bucuresti. De asemenea, se afla la conducerea Academiei „Laureus World Sport”, care are ca scop adunarea de fonduri pentru a ajuta copiii din zonele defavorizate din intreaga lume.

Alaturi de sotul ei, Nadia Comaneci detine Academia de Gimnastica “Bart Conner Gymnastics”, este editor al “Magazinului de Gimnastica Internationala” si propietara unor magazine sportive. In luna decembrie a anului 2003 isi publica prima carte, intitulata “Scrisori catre o tanara gimnasta”. Intreaga ei activitate este una bogata, fiind o persoana mereu implicata in activitati ce au cauze nobile, ajutand atat la sprijinirea sportivilor, cat si a copiilor neajutorati, care au mare nevoie de ajutor.

Fiind prima gimnasta din Romania care a obtinut nota 10, Nadia Comaneci este unul dintre cei mai valorosi romani, detinand in total 5 medalii olimpice de aur si fiind multipla campioana europeana si mondiala. In anul 1976, atunci cand a obtinut la Montreal, trei medalii de aur, una de argint si una de bronz, a fost numita “Zeita de la Montreal”, fiind o sportiva de exceptie, care isi merita sa fie numita “sportiva secolului XX”.

Asa cum este firesc pentru o gimnasta de talia ei, Nadia Comaneci nu se bucura de celebritate doar printre romani, ci si dincolo de granitele tarii. O dovada in acest sens ramane botezul fiului ei, Paul Dylan, care a avut loc in anul 2006, la care au participat personalitati din Romania si din strainatate, precum Placido Domingo, Robert Alagna alaturi de sotia sa Angela Gheorghiu, Arnold Schwarzenegger, George Clooney, Octavian Belu si Mariana Bitang, Viorel Paunescu sau Gheorghe Hagi impreuna cu sotia, ea fiind unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati romani peste hotare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.