Un personaj istoric fermecator, care ne cucereste cu legendele lui, este Nefertiti, regina Egiptului. Numele ei se traduce prin “frumoasa care, iata, vine”, iar prin monezile care inca s-au pastrat si o infatiseaza, putem observa trasaturile frumoase ale reginei, avand ochii migdalati, o silueta finuta si parul lung si negru. Familia din care provine nu se cunoaste cu certitudine, motiv pentru care exista mai multe teorii cu privire la identitatea parintilor ei. Se crede ca este fiica faraonului Ay, sau fiica faraonului Amenhotep III, tatal faraonului Amenhotep IV, cu care ea se casatoreste, iar cea mai plauzibila teorie sustine ca ar proveni din statul antic situat in nord-vestul Mesopotamiei, numit Mitanni, si ar fi purtat numele Taduchepa. Dupa sosirea in Egipt si-ar fi schimbat numele in Nefertiti.
In jurul anului 1364 i. Hr. se casatoreste cu Amenhotep IV, la varsta de 17 ani, pe cand el avea doar 12 ani. Fascinati de zeul Aton, care personifica discul solar, Amenhotep incearca, in anul 1346 sa instaureze monoteismul si credinta in Aton. Astfel, el duce o puternica politica religioasa, prin care impune venerarea zeului Aton, intr-o perioada in care religia adoptata religia politeista, Aton devenind astfel, primul zeu din istorie, caruia i se inchinau oamenii. Ajutat si de regina, el promoveaza cultul lui Aton, insa nu il transforma intr-un cult in totalitate monoteist, deoarece accepta existenta altor zei. Numarul celor care au acceptat sa i se inchine doar lui Aton a fost foarte mare, fiind o religie pe care o puteau imbratisa, fara sa intampine obstacole, deoarece nu existau restrictii.
Dupa cum se poate observa din numeroasele basoreliefuri, regina Nefertiti a trait multi ani alaturi de regele Amenhotep IV, intr-o casatorie reusita si fericita. Dupa ce, in anul 1364, isi incepe construirea noi capitale, Akhetaten, urmeaza sa isi schimbe numele de domnie, in Akhenaten, in cinstea cultului religios pe care atat el, cat si regina, il adoptase. Construirea noii capitale , perioada in care este realizat si cunoscutul bust al reginei, a fost dedicata tot noii religii, atat de respectate, din Egipt. Influenta in conducerea Egiptului, in cinstea ei este construit un templu de catre rege, ea implicandu-se si in reforma religioasa si in politica acestuia.
Templul dedicat de regele egiptean sotiei sale, Nefertiti, continea imagini din viata acesteia, care ilustrau atat bucuriile, cat si momentele nefericite, fiind pentru prima data la acea vreme, cand erau reprezentate artistic, detalii personale ale familiei regale. In ceea ce priveste familia celor doi, ea ii daruieste regelui sase fiice, astfel, din al doilea an al casatoriei o naste pe Meritaten, in anul urmator pe Mektaten, apoi da nastere fiicei Ankhesenamen sau Ankhesenpaaten, care se va casatori cu Tutankhamon, viitorul rege al Egiptului. In al sasele an al casatoriei o naste pe Neferneferuaten Ta-sherit, peste trei ani vine pe lume Neferneferure, iar la 11 ani de cand sunt casatoriti, regina o naste pe ultima lor fiica, Setepenre.
Ultimele dovezi ale existentei reginei Nefertiti dateaza din cel de-al doilea an al domniei regrelui Amenhotep IV, cand familia regala primeste tribut de la tarile supuse, insa dupa aceasta nu mai este prezenta in viata publica, nu mai este prezenta nici in documentele istorice, incepand cu anul 1336. In incercarea de a justifica disparitia ei, au luat nastere multe teorii, una dintre ele sustinand ca ar fi murit brusc, in urma unei epidemii, care se napustise asupra orasului. Aparitia, dupa disparitia reginei, a personajului Semenkhare ridica multe semne de intrebare. Se crede ca acesta ar fi sotul ficei sale, Mertaton, insa, ipostazele tandre in care regele este ilustrat alaturi de acest personaj sugereaza existenta unor relatii amoroase intre cei doi. De asemenea, trasaturile feminine ale acestui personaj, care se observa din reprezentatiile artistice creeaza o si mai mare confuzie.
Conform egiptologului John Harris, Nefertiti si Semenkhare sunt una si aceeasi persoana, aceasta explicand disparitia numelui reginei din viata pubica egipteana, dar si de pe monumente. Daca cele sunt de fapt acelasi personaj, motivul pentru care si-a schimbat numele este dat de urcarea la tron a ginerelui sau, Tutankhamon si a fiicei sale, incercand, printr-o scurta perioada in care a fost suverana, sa ii pregateasca pe cei doi pentru domnia care ii astepta, si pentru care nu erau inca pregatiti. O alta teorie sustine ca aceasta ar fi fost in viata si ar fi sprijinit cuplul regal in conducerea Egiptului, in perioada lui Tutankhamon de domnie.
Fara sa se cunoasca cu precizie cauza disparitiei reginei Nefertiti, ea este una dintre cele mai frumoase femei ale istoriei, a carei prezenta a influentat conducerea Egiptului, dar care ramane invaluita in mister, fara sa se cunoasca cu exactitate familia din care provine si cauza disparitiei bruste din istoria egipteana.