Prima femeie farmacista din tara, Paulina Cruceanu, s-a nascut la 26 februarie 1865 si este una dintre deschizatoarele de drumuri din tara noastra in domeniul farmaceutic, aceasta usurandu-le situatia altor femei ce doreau sa devina farmaciste. Este nascuta cu numele de familie Grossman, provenind dintr-o familie de evrei, numindu-se Cruceanu dupa casatorie. Cu toate ca isi finalizeaza studiile, asa cum isi propune si se impune ca farmacista, in ciuda dificultatilor intampinate, datorita discriminarilor si prejudecatilor existente la acea vreme, destinul i se impotriveste si sfarseste tragic, mult prea devreme si inainte de a-si vedea visul implinit cu ochii.
Dupa absolvirea primelor clase de scoala la gimnaziul Stefan cel Mare din Iasi, orasul natal al farmacistei Paulina Cruceanu, aceasta obtine acordul scris al tatalui sau pentru face practica farmaceutica la farmacia Minerva din Roman. In acelasi timp ea isi trimite actele pentru a se inscrie la Facultatea de Medicina in Bucuresti, avand aspiratii inalte pentru acea vreme. In anul 1887 termina cei trei ani de practica obligatorii si trimite directorului Scolii Superioare de Farmacie cererea pentru a sustine examenul necesar obtinerii diplomei de asistenta de farmacie. In acelasi an, la data de 7 noiembrie sustine examenul, pe care il trece fara probleme si obtine certificatul de asistenta in farmacie, fiind prima femeie din Romania care a obtinut vreodata un astfel de certificat.
Paulina Cruceanu isi continua studiile la Facultatea de Medicina din Bucuresti, pe care o incepe in anul 1888 si o absolva in anul 1891, cand primeste si dreptul de a profesa, la Consiliul Sanitar Superior. In anul 1891 ii este eliberata diploma de licenta, insa, din cauza faptului ca pe diploma este notata gresit religia sa, scriind ca practica religia mozaica, este nevoita sa inapoieze diploma, pentru a primi alta fara sa contina aceasta eroare.
Pana la primirea dreptului de a profesa, lucreaza pentru o vreme ca invatatoare, iar dupa ce poate sa lucreze ca farmacista, Paulina Cruceanu se angajeaza la Spitalul Otetelis din Valcea. Aici lucreaza pana in anul 1904, cand este transferata la farmacia Spitalului rural Cocioc din judetul Valcea, unde profeseaza pana in anul 1905, din acest an fiind transferata la farmacia din cadrul Spitalului Fierbinti, aflat in acelasi judet. De aici ajunge sa lucreze la farmacia spitalului rural “Anton Cincu” din comuna Nicoresti a judetului Galati. In anul 1917 este numita, cu ajutorul oferit de profesorul Alexandru Obregia, sefa a Depozitului de medicamente din Iasi, unde va ramane pentru o perioada de trei ani. In anul 1921 este insarcinata cu inventarierea si transportarea depozitului de medicamente aflat in Iasi la Bucuresti.
Dorindu-si mult sa detina o farmacie, Paulina Cruceanu obtine in anul 1921, dupa trimiterea unei cereri, concesiunea pentru a deschide o farmacie in orasul Lugoj al judetului Caras-Severin, aceasta fiind prima concesiunea din tara noastra. Cu toate ca cererea sa este acceptata, nu se va vedea niciodata in pozitia de a detine o farmacie, deoarece la 27 noiembrie in acelasi an sufera un accident, in care farmacista cade sub rotile unui tramvai tras de boi, care ii taie picioarele. Dupa doua zile se stinge din viata, la Spitalul Coltea din capitala.
Culmea ironiei, in ziua in care Paulina Cruceanu a murit, ii este publicat in “Monitorul Oficial” decretul prin care putea sa obtina concesiunea dorita. Cu siguranta protagonista uneia dintre cele mai triste povesti, ea a ramas in istorie drept prima farmacista din tara si prima persoana careia ii fusese acceptata cererea de a concesiona o farmacie.