O importanta deosebita pentru miscarea de protejare a mediului o detine Rachel Carson, o ziarista, specialista in zoologie si biologie, care s-a evidentiat prin lucrarile sale, ce au ca tema protejarea naturii, o lucrare reprezentativa fiind “Primavara tacuta”, publicata in anul 1962. S-a nascut in pe 27 mai 1907, in Springale, Pennsylvania si a fost inca de mica fascinata de natura si de animale, obisnuind sa exploreze fiecare bucatica de pamant din ferma parintilor sai. Totodata, obisnuia sa citeasca carti de mica, dar si sa scrie, incat, la 8 anisori, scria povestioare ce erau uneori inspirate din lumea animalelor, iar la 11 ani si-a publicat prima povestioara.
In anul 1925 Rachel Carson isi incheie studiile liceale si se orienteaza catre a studia engleza, desi era foarte interesata de biologie. Astfel, renunta la studiile de engleza si studiaza biologia, iar in anul 1929 devine absolventa institutiei de invatamant “Pennsylvania College for Woman” si primeste o bursa care ii primite sa isi continuie studiile la “Johns Hopkins University” din Baltimore. In anul 1932 isi incheie si aceste studii si isi obtine diploma de master in zoologie. La trei ani de la incheierea studiilor, isi incepe cariera in calitate de biolog, la agentia guvernamentala federala “US Bureau of Fisheries”.
Avand nevoie de bani, dupa moartea tatalui sau, din acelasi an, Rachel Carson s-a bucurat de noul loc de munca, avand sarcina de a scrie documentariile pentru o serie de programe radio, ce aveau ca tema viata marina, avand scopul de a starni interesul ascultatorilor cu privire la existenta pestilor. Pentru ca si-a indeplinit cu succes aceasta sarcina, incepe sa publice articole care se bucura de un mare succes. La un an de la angajare, este angajata full-time, in calitate de biolog junior, fiind a doua femeie care a fost angajata la aceasta agentie guvernamentala. De-a lungul celor mai bine de 15 ani in care a activat la “US Bureau of Fisheries” este promovata la rangul de editor sef al publicatiei ”US Fish and Wildlife Service”.
Posibilitatea de a se documenta despre creaturile marine si viata de sub apa i-a deschis, iubitoarei de natura si de animale Rachel Carson, noi orizonturi, motiv pentru care ea incepe inca din anii 1940 sa scrie carti. In anul 1952 demisioneaza din functia pe care o detinea la agentia guvernamentala si se se dedica in totalitate scrisului. Inca din anul 1951 isi publica prima carte, intitulata “The Sea Around Us”, care a castigat in anul 1952 distinctiile“Burroughs Medal” si “National Book Award for Nonfiction”. De asemenea, a ramas in lista celor mai bune best-seller, realizata de New York Times, pentru 86 de saptamani. Urmatoarele carti “The Edge of the Sea” si “Under the Sea” au fost la fel de apreciate.
In anul 1957, Rachel Carson incepe sa lucreze la “Silent Spring”- “Primavara tacuta”, al carei titlu este inspirat din teama autoarei de a nu se mai putea bucura de frumusetea naturii primavara, cand pasarile infrumuseteaza zilele insorite prin cantecelele lor. Cartea este publicata in anul 1962 si este considerata una dintre cele mai bune carti de acest gen, care a urmarit descrierea efectelor negative pe care le au pesticidele asupra mediului si a sanatatii noastre. Impactul pe care l-a avut aceasta carte a fost foarte puternic, starnind o preocupare in masa americanilor fata de mediu si fata de poluare. Atat pentru oameni, cat si pentru organizatiile de protejare a naturii, cartea a fost de un foarte mare folos.
Dupa publicarea acestei carti, Rachel Carson a sarnit serioase dezbateri politice si a determinat interzicerea utilizarii DDT-ului, un insecticid care afecta considerabil solul. Rapusa de cancer, la doi ani dupa publicarea cartii “Silent Spring”, nu a apucat sa vada cat de semnificativa este cartea sa pentru protejarea naturii si ecoul puternic pe care l-a creat. Condamnata de marile firme de produse chimice si de cei care incercau sa isi apere anumite interese, ea este extrem de apreciata de oameni din intreaga lume, pentru dragostea sa fata de animale si fata de natura. Prin operele sale, in special prin ultima sa carte, a contribuit considerabil la miscarea de protejare a mediului inconjurator si a starnit un interes general pentru oamenii din toate colturile lumii, pentru a ocroti natura.
Pe buna dreptate, Rachel Carson este numita mama miscarii pentru protejarea mediului inconjurator, fiind zoolog, biolog, dar si o excelenta scriitoare, care a evidentiat importanta ocrotirii mediului, ridicand un semnal de alarma fata de cat de mult, actiunile noastre, pot sa afecteze viata planetei.