Nascuta la 21 aprilie 1926, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se afla la conducerea Regatului Unit de 6 decenii, fiind al doilea monarh in viata, dupa longevitatea domniei, primul fiind Bhumibol Adulyadej, regele Thailandei. De altfel, ea este monarh in statele: Regatul Unit, Australia, Jamaica, Canada, Noua Zeelanda, Barbados, Bahamas, Grenada, Insulele Solomon, Papua Noua Guinee, Tuvalu, Sfantul Vincent si Grenadine, Antigua si Barbuda, Sfanta Lucia, Belize si Sfantul Kitts si Nevis. Fiind incoronata la 6 februarie 1952, si-a sarbatorit Jubileul de Argint in anul 1977, pe cel de Aur in anul 2002, iar Jubileul de Diamant in anul 2012.
Regina Elisabeta a II-a este primul copil al Printului Albert, care va deveni Regele George al VI-lea, avand-o ca mama pe Ducesa de York. Alintata de familie “Lilibet”, ea a fost mostenitoarea tronului, dupa unchiul sau, Regele Edward al VII-lea si tatal sau. In copilarie a fost foarte apropiata de bunicul sau, George al V-lea, contribuind la insanatosirea sa. La doar 13 ani, cand a izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta, alaturi de sora sa, face parte din multimea care, extaziata de fericire, a iesit in plina strada la auzirea vestii ca razboiul s-a incheiat. Regina si sora sa, Margareta, au iesit pentru a intelege mai bine de ce erau oamenii atat de fericiti, furisandu-se astfel, din palat, cu speranta de a nu fi recunoscute.
Pe cand Regina Elisabeta a II-a avea 13 ani, il cunoaste pe viitorul sau sot, Printul Filip, de care se indragosteste, incepand sa corespondeze cu acesta. In anul 1947, la 20 noiembrie se casatoreste cu Filip, fiind verisori de gradul doi, prin Regele Christian al IX-lea al Danemarcei si verisori de gradul trei prin regina Victoria. Inainte de a se casatori, a renuntat la titlul de Print al Greciei si Danemarcei, pastrand titlul mostenit din partea mamei, si anume cel de Locotenent Filip Mountbatten, fiind apoi numit Duce de Edinburgh si primind titlul de Alteta Sa Regala. Dupa casatorie, cei doi locuiesc in Casa Clarence din Londra.
La 14 noiembrie 1948, Regina Elisabeta a II-a devine mama Printului Charles, iar la 15 august 1950 naste cel de-al doilea copil, fetita Anne Elizabeth. Dupa moartea tatalui sau, Regele George al VI-lea din anul 1952, are loc la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, incoronarea reginei, care a fost transmisa prin radio, dar si prin televiziune, fiind pentru prima data cand televiziunea participa la un asemenea eveniment, regina fiind cea care a solicitat acest lucru. Dupa casatorie se muta la Palatul Buckingham, iar in anul 1960 devine mama celui de-al treilea copil, Andrew. De asemenea, in anul 1964 este insarcinata pentru a patra oara, dand nastere Printului Edward.
Inainte cu 6 saptamani ca fiul Reginei Elisabeta a II-a sa se casatoreasca cu Lady Diana, catre regina sunt trase sase focuri de arma, insa s-a tras cu gloante oarbe de catre un baiat de 17 ani, pe nume Marcus Sarjeant, care a fost eliberat dupa trei ani de inchisoare, fiind condamnat la 5 ani. La 11 ani de la casatoria Printului Charles, regina a incercat sa rezolve probleme acestuia in casnicie, consilindu-i, atat pe el, cat si pe sotia sa, Printesa Diana. Dupa cum a marturisit si regina, anul 1992 nu a fost unul fericit, deoarece, cu toate ca in acest an celebra 40 de ani de la urcarea la tron, atat Printul Andrew, cat si fiica sa Anne, divortau. De asemenea, in acelasi an, in timpul unei vizite efectuate in Germania, au fost demonstranti care au aruncat in regina cu oua.
Daca la inceput criticile la adresa Reginei Elisabeta a II-a erau extrem de rare, in anul 1957 criticarea discursurilor reginei de catre Lordul Altrincham fiind o adevarata exceptie, catre anii 1980, criticile au inceput sa fie mai des intalnite, crescand considerabil in anii 1990. Fie ca o incercare de a multumi opinia publica, regina incepe sa plateasca impozitul pe venit si permite publicului sa viziteze Palatul Buckingham. Cu toate acestea, moartea Printei Diana a starnit o mare nemultumire fata de casa regala, regina reusind prin declaratia oferita publicului la 5 zile de la moartea printesei, sa se bucure din nou de o buna popularitate. Ca o dovada a faptului ca, in ciuda nemultumirilor existente, inca este iubita de oamenii pe care ii conduce, prin referendumul realizat in Australia in anul 1999, australienii au votat pentru pastrarea monarhiei.
Totodata, conform sondajelor din anii 2006 si 2007 efectuate in Marea Britanie, Regina Elisabeta a II-a se bucura de tot sprijinul oamenilor, acelasi lucru fiind intalnit si in Sfantul Vicentiu si Grenadine si Tuvalu. O dovada a respectului de care se bucura consta in numarul mare de oameni care au venit sa sarbatoreasca Jubileul de Diamant al reginei, desfasurat timp de 4 zile, intre 2 si 5 iunie 2012. Cu multi invitati de marca, la spectacolul organizat au sustinut concerte Kylie Minogue, Annie Lenox, Tom Jones, Paul McCartney, Elton John sau Robbie Williams. De asemenea, in prima zi de sarbatoare s-a desfasurat derby-ul Epsom, acesta fiind singurul in care caii reginei nu au fost premiati.
Tot in ziua de sambata, la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, a avut loc o parada de ambarcatiuni, vaporul reginei fiind escortat de o mie de ambarcatiuni. Pentru ziua de duminica s-au pregatit “marele pranz”, la care au participat milioane de oameni din parcuri, restaurante sau de pe strazi. In cea de-a treia zi au fost aprinse succesiv 2012 felinare, iar in ultima zi a avut loc o slujba la catedrala Saint –Paul, urmata de o plimbare a reginei cu caleasca pe strazile Londrei.
Printre curiozitatile referitoare la Regina Elisabeta a II-a se afla faptul ca la incoronarea din anul 1953 coroana pe care a purtat-o cantareste 2.22 de kilograme, iar Coroana Imperiala pe care o poarta numara 2868 de diamante. De asemenea, de-a lungul domniei sale a realizat 261 de vizite in strainatate, iar suma pe care aceasta o primeste in fiecare an de la guvern este in valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari. Se estimeaza ca valoarea reginei atinge suma de 500 de milioane de dolari, fiind si singura persoana din Regatul Unit care poate conduce fara carnet, dar si fara acte la masina.