O reprezentativa autoare franceza, Simone de Beauvoir, s-a nascut la 9 ianuarie 1908, intr-o familie burgheza. Tatal sau era Georges Bertrand de Beauvoir, avocat, dar si un actor amator, iar mama sa, Francoise Brasseur, catolica convinsa, i-a oferit o educatie religioasa. Cu toate acestea, ea adopta inca din adolescenta ateismul. Nu a fost singura la parinti, astfel, a avut o sora mai mica, Helene, care i-a fost o foarte buna prietena atat pe perioada copilariei, cat si pe cea a adolescentei, insa, cu toate acestea, scriitoarea a fost rasfatata familiei datorita personalitatii sale puternice, reusind de fiecare data sa ii convinga pe cei din jur sa ii indeplineasca dorintelele. Din nefericire, dificultatile materiale prin care trece familia sa, cauzate de bunicul sau din partea mamei, Gustave Brasseur, un presedinte al unei banci, ce a fost implicat intr-un furt bancar, avea sa ii afecteze viitorul.

Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir

In ciuda faptului ca Simone de Beauvoir a fost crescuta la o scoala catolica, relatia acesteia cu Dumnezeu s-a incheiat pe cand avea 14 ani, indepartandu-se de religie si dedicandu-se in totalitate studiului. Daca sora ei Helene a ales sa devina pictorita, ea si-a ales o cariera in literatura, devenind o reprezentativa figura literara a secolului al XX-lea. Dupa cum marturiseste autoarea, la acea vreme si in mediul in care ea s-a dsevoltat, nu era firesc ca o fata sa se dedice cu seriozitate studiului, insa acest lucru nu o impiedica sa exceleze in literatura, fiind extrem de pasionata de literatura si teatru. Hotarata sa urmeze o cariera literara inca de la varsta de 15 ani, il are ca mentor pe Jacques Champigneulle, care ii va fi foarte apropiat, insa fara ca sa formeze un cuplu, asa cum si-ar fi dorit mama scriitoarei.

Pe perioada studiilor, Simone de Beauvoir o cunoaste pe cea care avea sa ii fie o foarte buna prietena, si anume pe Elisabeth le Coin, care va purta, in memoriile sale, numele Zaza. Dupa terminarea liceului, urmeaza Facultatea de Filosofie de la Sorbona si devine, la varsta de doar 21 de ani, cea mai tanara licentiata din Franta. In facultate il cunoaste pe filozoful Jean-Paul Sartre, alaturi de care va forma un cuplu ce va face istorie. Impreuna cu Jean Paul Sarte va calatori foarte mult, impartasind idei filozofice, acesta fiind persoana care a jucat un rol foarte important in activitatea literara a scriitoarei. In anul 1943 isi face aparitia primul sau roman, intitulat „Invitata”, o carte extrem de interesanta.

Pe langa ideile existentialiste pe care Simone de Beauvoir le introduce in romanul “Invitata”, impresioneaza prin utilizarea motivului trioul conjugal, care, se pare, este inspirat din propria viata a scriitoarei, si anume din relatia existenta intre aceasta, sotul sau si Wanda Kosakiewicz. In carte, trioul il formeaza personajele Francoise, Gilbert si Elisabeth. Dupa cum este firesc ca un cuplu sa fie alcatuit din doua persoane, aparitia celei de-a treia poate fi considerata o amenintare, insa in acest roman, iubirea si increderea deplina intre protagonistii povestii de dragoste invinge orice prejudecati. Spiritul neconformist al scriitoarei si stilul literar exceptional se poate observa cu usurinta in randurile acestui roman.

Jean Paul Sartre si Simone de Beauvoir, Foto: mujeressinfonterasysinbozal.blogspot.com
Jean Paul Sartre si Simone de Beauvoir, Foto: mujeressinfonterasysinbozal.blogspot.com

Doi ani mai tarziu Simone de Beauvoir publica romanul “Sangele celorlalti”, o carte exceptionala, care descrie Franta anilor 1930-1940, in care se pot observa cu usurinta conflictele emotionale prin care trec personajele, fie ca sunt individualiste, fie ca tin cont de interesele colective. In anul 1946 apare romanul “Toti oamenii sunt muritori”, iar in 1954 “Mandarinii”, roman cu care primeste premiul Goncourt. In anul 1966 urmeaza romanul “Imagini frumoase”, iar doi ani mai tarziu “Femeia sfasiata”, ce ofera cititorilor o poveste prezentata exceptional, descriind framantarile prin care trece o femeie inselata de sot.

In ceea ce priveste eseurile, Simone de Beauvoir este extrem de apreciata pentru “Al doilea sex”, publicat in anul 1949, o lucrare reprezentativa pentru istoria miscarii femiste. Prin descrierea pozitiei pe care femeia a ocupat-o de-a lungul istoriei, ofera o imagine clara a nedreptatilor la care au fost supuse femeile in istorie, ramanand celebru citatul “Femeie nu te nasti, ci devii”. Cu toate ca este o lucrare exceptionala, aceasta nu o defineste pe scriitoare, toate romanele si lucrarile sale fiind de o mare valoare.

Contribuind la promovarea existentialismului, Simone de Beauvoir este si o adepta a marxismului. De asemenea, ea a ajutat la redactarea revistei “Les Temps modernes” si a luat parte, alaturi de Jean Paul Sartre, la numeroase actiuni, fiind o militanta pentru libertate. Cu sase ani inainte de a se stinge din viata ramane vaduva, perioada pe care si-a dedicat-o in totalitate scrisului. Pe 14 aprilie, in anul 1986 moare, lasand in urma o bogata activitate literara. Este inmormantata alaturi de cel care i-a fost sot si cu care a impartasit pasiunea pentru filosofie, in cimitirul Montparnasse.

Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir

Desi numele autoarei Simone de Beauvoir este strans legat de filozoful Jean Paul Sartre, nu este necesar ca acesta sa fie mentionat de fiecare data cand i se face o descriere autoarei, deoarece ea este o importanta scriitoare, eseista si o exceptionala filozoafa, care merita sa fie cunoscuta pentru munca sa si nu pentru faptul ca a fost sotia filozofului Sartre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.